România s-a calificat direct la Cupa Mondială din 2023! Spania, descalificată de World Rugby

Octavian Vasilescu 28.04.2022, 17:54
România s-a calificat direct la Cupa Mondială din 2023! Spania, descalificată de World Rugby

România a obținut calificarea directă la Cupa Mondială de rugby masculin din 2023, după ce World Rugby a descalificat Spania.

Federația Română de Rugby a emis un comunicat de presă în acest sens. Spania a folosit un jucător ineligibil, Gavin van den Berg, în două meciuri din cadrul Rugby Europe Championship 2021-2022, iar acum a fost descalificată de la turneul final.

România merge la CM 2023 de rugby

România ar fi trebuit să joace la baraj pentru a obține calificarea la turneul final din Franța. Nu va mai fi nevoie de acest lucru, „Stejarii” vor fi prezenți la Cupa Mondială din 2023.

Momentan nu dorim să facem foarte multe comentarii referitor la decizia Comisiei Independente anunțată astăzi de World Rugby. În acest moment putem spune că România este calificată direct la Cupă Mondială din Franța 2023. Salutăm decizia Comisiei Independente și putem spune că s-a făcut dreptate. Până la noi vești vom coopera cu toate părțile implicate. Vom reveni cu amănunte către fani și către media în cel mai scurt timp”, a declarat Alin Petrache.

În cadrul procedurilor, Federația Română de Rugby a fost reprezentată de societățile de avocatură Freshfields Bruckhaus Deringer (avocați Rhodri Thomas și Felix Schaaf) și Țuca Zbârcea & Asociații (avocați Cornel Popa și Dan Cristea)”, a anunțat Federația Română de Rugby, pe site-ul oficial.

Cupa Mondială de rugby va avea loc în perioada 8 septembrie – 28 octombrie 2023, în Franța. Va fi cea de-a zecea ediție a turneului final.

De ce a fost descalificată Spania

Pilierul sud-african Gavin van der Berg a jucat pentru Spania de două ori, în meciurile contra Țărilor de Jos (decembrie 2021 și februarie 2022). În mod normal, el nu trebuia să fi petrecut mai mult de 60 de zile în afara Spaniei, pe an, din decembrie 2018, pentru a fi eligibil.

După apariția unui articol apărut în presa rusă, rugbistul nu a mai fost convocat la niciun meci al naționalei.

World Rugby a deschis o anchetă, iar acum investigația a ajuns la final. România profită și se califică direct la turneul final din Franța.

Din 1999 așteptau spaniolii să participe din nou la Cupa Mondială. Visul lor a fost năruit după această eroare.