Simona Halep a ieșit din top 10 WTA pentru prima dată în ultimii 7 ani. Sportiva în vârstă de 29 de ani a jucat extrem de puțin în acest sezon din cauza accidentării la gamba stângă suferită la turneul de la Roma în aprilie.
Halep a ratat atât turneul de la Roland Garros, cât și pe cel de la Wimbledon. Dar și Jocurile Olimpice de la Tokyo. Simona a revenit în cele din urmă în circuitul mondial. Ea a jucat la Montreal și se pregătește de debutul la US Open, ultimul Grand Slam al anului.
Accidentările repetate din ultima perioadă nu sunt însă singura cauză pentru decăderea Simonei Halep în clasamentul WTA. Mats Wilander, fostul mare jucător suedez și în prezent analist TV, susține că e posibil ca românca să se confrunte și cu unele probleme de motivație.
El crede că e destul de greu pentru jucători să mai găsească o motivație după ce au câștigat câteva turnee de Grand Slam sau au stat pentru mult timp în top 10 mondial. Așa cum este cazul Simonei Halep.
Cred că pentru Simona e o situaţie în care, evident, din punct de vedere fizic, trebuie să fie bine. Acesta e primul lucru care contează. E posibil, desigur, să fie bine, dar n-avem de unde să ştim dacă va reveni la acelaşi nivel.
Chiar nu ştii niciodată dacă te vei întoarce la forma din trecut, iar în acelaşi timp, cred că acesta e momentul cheie din cariera unei jucătoare. După ce câştigă câteva Grand Slam-uri, când devine numărul 1 mondial, poate că motivaţia sa nu mai e la fel de puternică, aşa cum era înainte”, a spus Mats Wilander pentru Adevărul.
Fostul campion de la US Open în 1988 a propus și o rezolvare pentru aceste probleme ale Simonei. El a explicat că în astfel de momente în care se confruntă cu lipsă de motivație, jucătorii ar trebui să facă anumite schimbări în stilul de joc. Wilander a dat chiar în acest sens exemplul marelui campion elvețian Roger Federer.
Acesta e momentul în care trebuie să începi să-ţi schimbi jocul. Trebuie să începi să găseşti alte modalităţi de a te motiva, de a câştiga meciuri de tenis. Cred că am văzut asta la Roger Federer.
Dintr-o dată, Roger Federer venea mai des la fileu, lovea mai multe backhand-uri cu efect de top spin, stătea mai aproape de linia de fund şi aşa a reuşit să câştige Wimbledon încă o dată, şi Australian Open de două ori, împotriva lui Marian Cilic şi Rafael Nadal.
Toată lumea care a văzut asta a zis: Oh, Doamne! E un jucător complet diferit! Roger Federer e mult mai agresiv, e mult mai dur”, a mai spus suedezul sursei citate.