„S-au făcut licențe pe blat. Încurajăm corupția non-stop. Unii n-au 12 clase și vor să ia tot”. Atac dezlănțuit al lui Ganea. EXCLUSIV

Iosif Pintilie 22.03.2023, 15:35
„S-au făcut licențe pe blat. Încurajăm corupția non-stop. Unii n-au 12 clase și vor să ia tot”. Atac dezlănțuit al lui Ganea. EXCLUSIV

Fotbalul românesc rămâne cu o problemă importantă. În continuare, există în prima divizie antrenori fără licența PRO care antrenează din postura de principali, cel mai cunoscut exemplu fiind Mihai Pintilii.

Ionel Ganea, despre scandalul licențelor

Ionel Ganea nu a mai antrenat din 2020, deși deține licența PRO. Acesta a vorbit, în exclusivitate pentru playsport.ro, despre problema licențelor, fiind de părere că nu este normal ca un om fără studii în domeniu să devină antrenor.

”La noi, în România, legile sunt făcute ca să le încalci. Nu vedeți că nu se face nimic, nu se sesizează nimeni… Și acum câțiva ani, înainte de alegeri, tot așa au fost, să nu mai antreneze antrenori fără licență PRO. Și după au schimbat, se schimbă în funcție de interese.

Normal trebuia să stabilești la început. Cel mai bun exemplu e Zinedine Zidane. El a antrenat echipa a doua a lui Real fără licență. L-au filmat, i-au făcut sesizare și l-au suspendat șase luni, cu obligația să își ia licența.

Sunt niște pași în viață. Eu am stat în Germania, m-am informat prin Italia. Jucătorii care au evoluat minim cinci ani de zile la echipele naționale, cu un anumit număr de jocuri, la echipa națională, primesc o licență. Dar acolo o licență costă de la 20 de mii de euro în sus. Nici la noi nu e puțin. Acolo mergi la cursuri non-stop. La noi s-au mai făcut licențe pe blat, care nu au jucat fotbal, s-au dat loviți, dar au făcut licența că a fost tata cu relații. Sunt care nu au studii medii și vor să fie angajați ca unul cu studii superioare. Se angajează oameni în sport care nu au nici 12 clase. Li se dau salarii peste unul cu studii superioare.

Dacă tu nu ai studii, în ce bază te angajează pe tine? Ai 12 clase făcute? Ai bacalaureatul luat? Despre ce vorbim? Vine o femeie de serviciu, care are 10 clase și care vrea să se angajeze pe postul tău. Ce încurajăm? Corupția, munca la negru… Asta se încurajează, munca la negru non-stop. Dacă tu nu ai studii, cum să vii să te angajeză ca unul cu studii superioare? Ce vină am eu că tu nu ai fost în stare să îți iei bacalaureatul, să faci 12 clase. Eu am urmat toți pașii: licența B, A, PRO. Ca să ce? Să vină unul fără studii care să fie plătit mai bine”, a spus Ionel Ganea, în exclusivitate pentru Playsport.

Urmăriți Playsport.ro și pe