Să sperăm la medalii la Olimpiadă? Maricica Puică ne aduce cu picioarele pe pământ: „Nu prindem nici finalele!”

Marian Cărăvan 05.04.2021, 12:43
Să sperăm la medalii la Olimpiadă? Maricica Puică ne aduce cu picioarele pe pământ: „Nu prindem nici finalele!”

România reprezentat mult timp o forță în sportul olimpic. Cu fiecare participare la competiția supremă, ne puneam mari speranțe în sportivii români. Din păcate, în ultima perioadă, salba de medalii a devenit tot mai mică. România nu mai emite de mult pretenții la podiumurile olimpice. Bucuriile sunt sporadice. În aceste condiții, să sperăm la medalii la Olimpiadă? O fostă mare campioană la atletism, Maricica Puică, ne aduce cu picioarele pe pământ.

Medalii la Olimpiadă? Maricica Puică ne aduce cu picioarele pe pământ

În contextul apropiatelor alegeri de la Federația Română de Atletism, sunt analizate și șansele sportivilor români la competiția supremă din vara acestui an. Amânată din cauza pandemiei, întrecerea de la Tokyo a fost reprogramată pentru perioada 23 iulie – 8 august. Cam pe unde se află atletismul românesc și cum am mai putea „scoate capul în lume”, cum o făceam odinioară? Să sperăm la medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo? Maricica Puică ne aduce cu picioarele pe pământ. Fosta campioană olimpică face o radiografie a atletismului românesc și concluziile ar trebui să-i pună pe toți pe gânduri. Am ajuns să jubilăm la medalii obținute în competițiile balcanice. Noi, care ne băteam de la egal cu granzii planetei pentru a fi cei mai buni!

În clipa de față atletismul românesc este la limita de jos. Nu mai avem nici o performanță. Și tot așteptăm! Ce așteptăm? Ne bucurăm de mama focului dacă devenim campioni balcanici.

Pe vremea noastră, când luăm un titlu balcanic era că un antrenament. Noi ne băteam la aur, la Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice. Alea erau marile mize. Acum facem sărbătoare la un titlu balcanic”, a spus Maricica Puică.

Campioană olimpică la Los Angeles, în proba de 3.000 m, Maricica Puică afirmă că sportivii români nici măcar nu vor prinde finale în probele în care vor concura.

Legat de participarea noastră la JO, să dea Dumnezeu să nu am dreptate, dar nu cred că vom prinde vreo finală la atletism”, a declarat Maricica Puică, la ProSport Live.

Maricica Puica este prima campioana olimpica din istorie la 3.000 metri
Maricica Puica este prima campioana olimpica din istorie la 3.000 metri

Maricica Puică, în istoria atletismului

Născută la data de 29 iulie 1950, la Iași, Maricica Puică a dat lovitura la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, din 1984. A intrat în istorie, atunci când a cucerit primul titlul olimpic al probei de 3000 m pentru femei din istoria Jocurilor Olimpice. Ea a câștigat prima cursă olimpica de 3000 m cu timpul 8:35.96, care a reprezentat un record olimpic. La aceeași ediție a Jocurilor Olimpice, a obținut medalia de bronz în proba de 1500 m, fiind devansată de italianca Gabriella Dorio și de Doina Melinte, care și-a adjudecat argintul.

Maricica Puică are în palmares medalii la Campionatele Mondiale și Europene. S-a retras din activitatea sportivă la vârsta de 39 de ani. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000 a primit Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler.

În 1998 a fost numită „ambasadoare națională pentru sport, toleranță și spirit sportiv pe lângă Consiliul Europei”.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe