Scandal în tenisul feminin după ultimele declarații făcute de o jucătoare din Rusia. Se cere excluderea Anastasiei Gasanova

Gabriel-Alexandru Ioniță 17.10.2022, 18:15
Scandal în tenisul feminin după ultimele declarații făcute de o jucătoare din Rusia. Se cere excluderea Anastasiei Gasanova

Anastasia Gasanova a generat un scandal monstru în tenisul feminin, și în lumea sportului în general, după ce și-a manifestat public susținerea față de războiul purtat de Vladimir Putin în Ucraina. După acel moment, Dayana Yastremska, jucătoare profesionistă din Ucraina, a solicitat ca jucătoarea din Rusia să fie exclusă de la turneul de la Rouen, Franța, în cadrul căruia cele două ar urma să se dueleze în proba de dublu.

Războiul din Ucraina a generat un scandal monstru în tenisul feminin mondial

Yastremska a dezvăluit că a avut o discuție cu Gasanova la turneul de la Transylvania Open, în legătură cu afirmațiile făcute anterior de cea din urmă despre războiul din Ucraina. Iar aceasta și-a menținut poziția și în fața colegei sale din circuit. Totul a plecat după ce recent Ucraina a bombardat podul construit ilegal de Rusia în Crimeea. După acel episod, Anastasia Gasanova a fost extrem de vehementă pe rețelele de socializare, fapt ce a înfuriat-o pe Yastremka.

„Ne-am întâlnit în vestiar (n.r. la Transylvania Open). Impresiile mele… pur și simplu nu am cuvinte. Nu este normal așa ceva. I-am arătat acel videoclip (n.r. – în care Gasanova a criticat atacul Ucrainei asupra podului din Crimeea) și am întrebat-o: «Chiar crezi cu adevărat asta?». Mi-a spus că da, că asta e poziția ei. Mi-a spus că se enervase, pentru că îi pare rău de oamenii care au murit pe podul din Crimeea, iar ucrainenii au râs în legătură cu asta.

I-am spus că oamenii erau bucuroși, pentru că podul construit ilegal a fost folosit pentru aprovizionarea armatei ruse cu tancuri și rachete cu ajutorul cărora continuau să ne ucidă.

Vreau să merg la directorul turneului (n.r. de la Rouen) și să îi arăt videoclipul în care Gasanova își exprimă opiniile politice. În opinia mea, i-ar trebui interzisă participarea la turneu după asemenea afirmații, pentru că justifică din nou și din nou invazia Rusiei în Ucraina”, a spus Dayana Yastremska, a cărei conversație cu Anastasia Gasanova a fost făcută publică de către Federația Ucraineană de Tenis prin intermediul rețelelor de socializare.

Ce a transmis Anastasia Gasanova după bombardarea podului din Crimeea

„Îi pasă cuiva de faptul că au existat civili? Dacă în Ucraina există impacte ale bombardamentelor asupra oamenilor pașnici, e o tragedie, dar dacă asta se întâmplă în Rusia, e OK, așa merită

Dumnezeu nu le-a dat creier, din păcate. De ce sunt atât de fericiți? Dacă vor să recupereze Crimeea… distrugerea nu înseamnă construire. Am tăcut pentru mult timp și m-am săturat să tac. Acum îmi voi spune povestea din 2014.

În 2013 am venit în orașul Odessa, unde aveam baza de antrenament. Toată echipa mea era de acolo, adică erau ucraineni. Pe atunci, sponsorul meu era și el ucrainean. Totul a mers bine până în 2014, când a fost o lovitură de stat. Au fost proteste masive acolo și, se spune, președintele Viktor Ianukovici (n.r. – fostul președinte al Ucrainei) a fugit din țară… Nu! De fapt, l-au amenințat că îl vor ucide.

Spun ce am văzut eu și prietenii mei cei mai apropiați. Am fost forțați să părăsim Ucraina. Potrivit martorilor oculari, militarii ucraineni au ucis oameni pentru că vorbeau rusă. După 2 mai 2014 a fost imposibil să fie purtat echipamentul naționalei Rusiei, puteai fi împușcat fără ezitare.

Este interesant, pentru că Rusia, așa cum spun mulți, a ocupat Donețk, dar, din anumite motive, oamenii din Donețk vin la muncă în Rusia. De fiecare dată când am întrebat despre Donețk de-a lungul anilor, răspunsul a fost: «Acolo se împușcă».

Știți reacția oamenilor din Donețk când Putin a anunțat operațiunea militară? Aveau lacrimi de fericire în ochi. Oamenii de acolo s-au obișnuit cu sunetele bombardamentelor până în punctul în care nu au mai reacționat la ele”, a transmis jucătoarea din Rusia prin intermediul rețelelor de socializare, postări preluate de jurnaliștii de la Ole.

Urmăriți Playsport.ro și pe