Schimbare istorică. De ce renunță naționala Germaniei la celebra titulatură „die Mannschaft”

Gabriel-Alexandru Ioniță / 29.07.2022, 11:25
Schimbare istorică. De ce renunță naționala Germaniei la celebra titulatură „die Mannschaft”

Naționala Germaniei a fost cunoscută dintotdeauna, în mod neoficial, drept „die Mannschaft”, termen ce înseamnă „echipă”. Această denumire a fost adoptată și în mod oficial de către Federația Germană de Fotbal (DFB) în 2014. Decizia a fost luată după ce „panzerele” au cucerit a patra Cupă Mondială din istorie, după o finală cu Argentina disputată în Brazilia și decisă de Mario Gotze pe finalul celei de-a doua reprize de prelungiri.

Naționala Germaniei nu se va mai numi în mod oficial „die Mannschaft”

Doar că din acel moment rezultatele echipei nu au mai fost la fel de bune ca înainte. La EURO 2016 naționala Germaniei a fost eliminată în semifinale, în vreme ce la Campionatul Mondial din 2018 nu a trecut nici măcat de faza grupelor. De asemenea, la Campionatul European din vara anului trecut, Germania a fost eliminată în optimile de finală.

Astfel, s-a considerat că denumirea de „die Mannschaft” aduce ghinion și s-a pus presiune în spațiul public ca ea să fie schimbată. Totodată, a mai existat un argument, mult mai solid, în această speță. Cluburile din Germania au susținut că această denumire a echipei naționale mari le subminează cumva onoarea celorlalte naționale germane. Dar și echipelor de club. S-a considerat că prin această titulatură, de „echipă”, s-a indus ideea că doar naționala mare de fotbal masculin contează în fotbalul german.

Această poziție a fost susținută în mod public chiar și de Hans-Joachim Watzke, directorul executiv al Borussiei Dortmund. El a subliniat că titulatura de „die Mannschaft” este una arogantă și că trebuie să se renunțe la ea.

Iar acum, în urma presiunii mediatice, Federația Germană de Fotbal a decis să le facă pe plac susținătorilor acestor idei și să renunțe la această denumire, conform Reuters. Informația a fost confirmată de Bernd Neuendorf, președintele DFB.

Anunțul făcut de președintele DFB

Chiar dacă a admis că titulatura de „die Mannshaft” îi aduce naționalei Germaniei recunoaștere și prestigiu la nivel internațional, ea a adus neplăceri fanilor echipelor de club din această țară și din acest motiv ei au criticat intens și au susținut renunțarea la ea.

Conform sondajelor şi analizelor, numele ‘die Mannschaft’ are un grad ridicat de recunoaştere. Mai ales în străinătate, unde reprezintă spiritul de echipă şi succesul. Există însă de asemenea faptul că printre fanii din această ţară este privit cu ochi critic şi este parte a unei discuţii cu caracter emoţional”, a transmis Neuendorf prin intermediul unui comunicat de presă.

Naționala Germaniei va evolua la finalul anului la Campionatul Mondial din Qatar. Prima națională din Europa care s-a calificat matematic la această competiție face parte din Grupa E, alături de Spania, Japonia și Costa Rica.

Programul echipei pregătite de Hansi Flick în Qatar

Germania – Japonia, 23 noiembrie, ora 16:00
Germania – Spania, 27 noiembrie, ora 22:00
Germania – Costa Rica, 1 decembrie, ora 22:00