Schimbare majoră în fotbalul românesc, după scandalul de la FCSB – Dinamo. Se fac ultimele pregătiri

Olteanu Ștefan / 13.09.2021, 17:14

Sistemul de arbitraj video (VAR) nu va mai fi doar un vis pentru fotbalul românesc. Tehnologia necesară a sosit deja în țară, iar arbitrii vor începe pregătirea în cel mai scurt timp posibil. În acest context, Liga I va beneficia mai mult ca sigur de VAR începând cu sezonul 2021 – 2022.

Sitemul de arbitraj video, gata să fie implementat în fotbalul românesc

Scandalurile de arbitraj din fotbalul românesc nu se mai opresc, ultimul exemplu fiind chiar la derby-ul de ieri seară dintre FCSB și Dinamo. Istvan Kovacs a fost bombardat cu critici după eliminarea lui Steliano Filip din minutul 37, când Dinamo era condusă cu 1-0. Ulterior, „câinii” au mai primit cinci goluri și au încasat o înfrângere rușinoasă în derby. Însă, toate aceste scandaluri de arbitraj sunt pe cale să se sfârșească.

Potrivit gsp.ro, tehnologia necesară introducerii sistemului VAR a ajuns deja în România, iar din această săptămână arbitrii vor începe sesiunile speciale de antrenament.
Kyros Vassaras, președintele CCA i-a anunțat deja pe arbitri că sunt obligați să se prezinte la București pentru începerea pregătirii.
Firma deținătoare de drepturi TV, EAD, s-a ținut de cuvânt și a furnizat echipamentul tehnic pentru arbitrajul video. Mai exact, este vorba despre trei simulatoare pe care arbitrii le vor folosi pentru a se obișnui cu folosirea sistemului.

Se implementează VAR încă din play-off-ul acestui sezon?!

În luna aprilie a acestui an, LPF anunța în cadrul unei conferințe de presă că sistemul VAR va putea fi folosit în Liga I din play-off-ul și play-out-ul sezonului 2021-2022.

Din punct de vedere administrativ, s-au deblocat lucrurile. Liga va pune 250.000 de euro, iar Federaţia va da 250.000 de euro şi se va semna un parteneriat. Se va face o comisie cu reprezentați din partea Ligii și FRF. Probabil că în zilele următoare va exista forma finală a parteneriatului şi acesta va fi semnat de cele organizații împreună cu eAd, care va furniza echipamentul tehnic pentru arbitrajul video.
Termenul e clar, asumat de ambele parți: începutul play-off-ului şi al play-out-ului sezonului următor”, spunea Justin Ștefan, secretarul general al LPF, în cadrul unei conferinte de presă.

Rămâne de văzut dacă se va putea respecta termenul stabilit. Însă un lucru este cert, Liga I va beneficia de VAR din sezonul următor. Pregătirea arbitrilor pentru folosirea sistemului VAR durează aproximativ 8 luni de zile. În acest interval se incadrează atât pregătirea teoretică a arbitrilor, cât și cea practică. Din fericire, arbitrii au participat deja la mai multe cursuri teoretice și acest lucru ar putea favoriza implementarea sistemului încă din acest sezon, în play-off și play-out.

Bonetti a plecat în Italia. Se mai întoarce la Dinamo?