Pe 18 iulie 1976, o fată de numai 14 ani uimea lumea sportului cu o performanţă greu de egalat: prima notă de 10 din gimnastică. Nadia Comăneci a reușit un exercițiu perfect la paralele. Numai că tabela nu era setată să arate nota perfecțiunii și a indicat faimosul 1.00. „Zeița de la Montreal” ar mai vrea să concureze la bârnă și paralele.
Se împlinesc 46 de ani de când Nadia Comăneci a luat primul 10 absolut la Jocurile Olimpice de la Montreal. Pe 18 iulie 1976, campioana noastră debuta a 21-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne de vară. Atunci, românca a atins perfecțiunea în gimnastica artistică, dând peste cap tabela electronică a organizatorilor.
Inițial, ”fetița care nu zâmbea niciodată” a crezut că exercitiul său nu a fost foarte bun. Ea credea că putea da mai mult. Mare i-a fost surpriza când a auzit gălăgie în jurul său și a aflat că a făcut un exercițiu perfect.
Nimeni nu știe cu adevărat când este pe punctul de a scrie istorie. Când am făcut exercițiul de la Montreal, fiecare figură a fost executată cu tehnica pregatită zi de zi la antrenament. Am depus aceeași muncă precum și ceilalți, dar am stat mai mult la antrenament să adaug puțin din ”atingerea Nadia”.
Am crezut că exercițiul meu a fost bun, însă nu m-am gândit că am avut o evoluţie perfectă. Apoi am auzit un zgomot mare în sală, am întors capul şi am văzut tabela.
De obicei, nu mă uit la scor, dar atunci m-am uitat și am văzut nota 1.00, ceea ce, după cum știți, în gimnastică nu e o nota prea bună.”, a povestit marea noastră campioană, conform sport.ro.
Nadia a explicat la un eveniment organizat pentru a promova tehnologia în sport care este adevăratul motiv pentru care pe tabelă a apărut nota 1.00 în locul notei perfecțiunii.
Tehnologia tabelei de punctaj de la acea oră nu era adaptată să afișeze nota 10. Singurul lucru pe care îl puteau arata era 1.00. Abia câțiva ani mai târziu am auzit adevarată poveste despre acel 1.
Înaintea olimpiadei din 1976, inginerii care au construit tabela pentru Jocuri au chemat oficialii din gimnastică să le spună că vor folosi o nouă tehnologie pentru tabelă. Au vrut să folosească o tabelă mai subțire, cu două zone în stanga zecimilor pentru notă, în locul unui singur loc. Inginerilor li s-a spus: ”Nimeni nu va reuși niciun 10. Nu vă faceți griji, construiți o tabelă care să arate nota maximă (nr. până la acea vreme), adică 9.95.”, a continuat Nadia Comăneci.
După remarcabilul său număr de la Montreal, Nadia Comăneci a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exercițiu perfect, două dintre elemente purtându-i astăzi numele: „Coborâre Comăneci” și „Salt Comăneci”.
La un moment dat, Nadia a fost întrebată la ce aparate ar mai vrea să evolueze dacă ar mai concura într-o competiție de gimnastică. După cum era de așteptat, faimoasa sportivă a oferit un răspuns cât se poate de sincer.
Dacă aș mai participa astăzi într-o competiție, ca o provocare, aș concura la paralele și la bârnă. De altfel, și acum îmi place să mă urc pe bârnă, iar paralelele rămân aparatul meu preferat din gimnastica artistică.”, a mai spus Nadia Comăneci, cea care a schimbat codul de punctaj, după ce a participat la Jocurile Olimpice de la Montreal.
Mulți s-au întrebat ce a făcut Nadia Comăneci cu costumul de ”Zeiță” de la Montreal ’76, când a primit primul 10. Ei bine, gimnasta din Onești a subliniat că l-a oferit cu titlul de împrumut celor de la Hall of Fame.