Se naște un nou campionat în România. LPF a anunțat ce competiție ar putea organiza în viitorul apropiat

Gabriel Peneș / 07.04.2021, 18:52
Se naște un nou campionat în România. LPF a anunțat ce competiție ar putea organiza în viitorul apropiat

Se naște un nou campionat în România. LPF a anunțat ce competiție ar putea organiza în viitorul apropiat. Rezultatele bune obținute în ultimii ani de naționala U21 a adus „pe tapet” o nouă idee.  Ea ar putea face inutilă actuala regulă de folosirii obligatorie a doi jucători „sub 21 de ani” în meciurile echipelor din Liga 1.

Se naște un nou campionat în România

Rezultatele naționalei U21 în ultimii ani încep să „facă legea” în fotbalul nostru. Se naște un nou campionat în România. Cel puțin așa ar dori Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal. La ora actuală, FRF organizează Liga Elitelor. Sunt două campionate pentru fotbaliștii români U19 și U17. La ambele categorii de vârstă campioana en-titre este Viitorul Constanța, „copilul” lui Gica Hagi.

Din păcate, pandemia de coronavirus a dus la „înghețarea” competiției de aproape un an. Dar performanțele obținute cu naționala U21 au devenit singurele bucurii oferite de fotbalul autohton în plan internațional. Iar destui jucători din rândul tricolorilor „mici” ce ajungeau în semifinala Euro 2019 au ajuns oameni de bază la echipele lor, dar și la naționala „mare”. La ora actuală, în Liga 1 există obligativitatea folosirii a doi jucători eligibili pentru naționala U21. Multe echipe „păcălesc”, însă, regula, schimbând cel puțin unul dintre jucători după doar câteva minute de joc.

Se naște un nou campionat în România. LPF a anunțat ce competiție ar putea organiza în viitorul apropiat
Se naște un nou campionat în România. LPF a anunțat ce competiție ar putea organiza în viitorul apropiat

LPF a anunțat ce competiție ar putea organiza în viitorul apropiat

Însă regula U21 ar putea deveni inutilă în viitorul apropiat. Justin Ștefan, secretarul general al LPF, consideră că un campionat de tineret pentru echipele din Liga 1 ar putea fi benefic pentru tinerii fotbaliști. El a mai afirmat că a purtat discuții cu firma deținătoare a drepturilor TV pentru Liga 1, iar competiția respectivă ar putea exista nu peste multă vreme.

Campionatul de tineret de pe vremuri era interesant. Nu vă ascund că am discutat de mai multe ori cu televiziunile și cu deținătorul drepturilor TV. Și-au arătat deschiderea pentru acest proiect. Cred ca putem găsi un sistem care sa nu implice cheltuieli foarte mari și, în felul acesta. ai obliga cluburile să fie mai atente la copii și juniori. Ar fi mai util ca regula U21”, a spus Justin Ștefan la Pro X.

Tot Ștefan a mai avansat și posibilitatea revenirii la un campionat cu 18 echipe, față de 16 existente acum. Însă problema principală în calea acestei modificări o constituie televiziunile.

Noi am avut încă de anul trecut o discuţie cu partenerul media referitoare la restructurarea Ligii I. Dar din punctul meu de vedere, revenirea la un moment dat la un campionat de 18 echipe ar fi cea mai bună soluţie. Însă e clar că în momentul actual televiziunile nu-şi doresc lucrul ăsta. Iar când ai 18 echipe bune, cu centre de copii şi juniori bune, şansele de revigorare a fotbalului românesc cresc”, a mai afirmat Justin Ștefan într-o postare pe Facebook.