Seară grea pentru Istvan Kovacs în Liga Campionilor! Românul a acordat un penalty și a anulat un gol după ce a fost sesizat din camera VAR

Robert Zanfir 13.10.2022, 00:02
Seară grea pentru Istvan Kovacs în Liga Campionilor! Românul a acordat un penalty și a anulat un gol după ce a fost sesizat din camera VAR

Istvan Kovacs (38 de ani) a condus de la centru partida din Grupa B a Ligii Campionilor, dintre Leverkusen și FC Porto. Meciul s-a terminat cu victoria oaspeților, 3-0, dar și cu două decizii în care arbitrul român a fost ajutat de sistemul VAR.

Istvan Kovacs a revenit în lumina reflectoarelor, în cea mai frumoasă și mai bogată competiție a lumii. Arbitrul român a fost delegat la conducerea partidei dintre Leverkusen și FC Porto, din grupa B. Meciul a fost cel de-al treilea arbitrat de „centralul” din Carei în grupele actualei ediţii de Champions League, după Dinamo Zagreb – Chelsea (1-0) şi FC Bruges – Atletico Madrid (2-0).

Istvan Kovacs a acordat un penalty și a anulat un gol după ce a fost sesizat din camera VAR, în Liga Campionilor

Portughezii au deschis rapid scorul în Germania, prin Galeno. Gazdele puteau reveni în meci în minutul 15, atunci când la rampă a ieșit Istvan Kovacs. Întâi negativ: românul nu a dictat penalty și l-a avertizat cu cartonașul galben pe Mitchel Bakke, pentru o simulare în careu.

Avertizat din camera VAR, Kovacs a revenit cu partea „pozitivă”. I-a „șters” olandezului cartonașul și a dictat lovitură de la 11 metri. Bucuria gazdelor a fost însă de scurtă durată. Demirbay a ratat penalty-ul!

Leverkusen – FC Porto 0-3

Iar emoțiile nu s-au terminat aici pentru arbitrul român. În mintutul 35 a acordat gol la șutul lui Adli, deviat de Schick. Bucuria gazdelor a fost scurtă și de această dată. Și încă o dată, Kovacs a fost salvat de VAR.

Sesizat din camera de video-arbitraj, românul a observat că atacantul ceh a atins mingea cu mâna, iar golul a fost anulat.

În cele din urmă, portughezii au mai marcat prin Taremi, care a reușit dubla în minutele 53 și 64. S-a terminat 3-0 pentru oaspeți, care adună 6 puncte și sunt pe locul 2, peste Atletico Madrid.

Kovacs a fost ajutat de asistenții Ovidiu Artene şi Mihai Marica, iar al patrulea oficial a fost Cătălin Popa. Italianul Paolo Valeri a fost arbitrul video, iar arbitru asistent video a fost nominalizat conaţionalul său Massimiliano Irrati.

Istvan Kovacs explică care e diferența dintre jucătorii români și cei străini. „Problema nu e la mine!”

Istvan Kovacs (37 de ani) s-a deschis într-un interviu eveniment acordat Playsport.

„În aproape 100 de meciuri internaționale, n-am întâlnit niciodată problemele pe care le întâmpin acasă. E altfel cu românii. Au altă mentalitate. Sunt de 15 ani în Liga 1 și, dacă jucătorii n-au reușit încă să mă cunoască, problema nu e la mine. Unii vor să afișeze pe teren acel stil de mascul alfa, să domine arbitrul, în loc să înțeleagă că el e cel care ia decizia finală, nu fotbalistul. Nu-mi place să fiu pus în situația de a adopta o anumită hotărâre sub presiune”, a declarat Istvan Kovacs pentru Playsport.

Sunt puțini jucători în Liga 1 cu care nu am o relație bună. Și sunt destui cu care pot comunica în orice moment să ajute la liniștirea spiritelor, la nevoie.

A fost, de exemplu, situația cu Săpunaru. Am lămurit-o, totul e OK. Am discutat după joc, a recunoscut că a greșit, poate nici eu n-am reacționat în cel mai potrivit mod. E însă un sport de bărbați. Nu suntem copii. N-ar trebui să se supere nimeni”, a mai spus Istvan Kovacs în interviul acordat lui Justin Gafiuc.

Pentru Istvan Kovacs urmează Campionatul Mondial, unde le va călca pe urme legendarilor Costel Rădulescu (1930), Andrei Rădulescu (1970), Nicolae Rainea (1974, 1978, 1982) sau Ioan Igna (1986).

Urmăriți Playsport.ro și pe