Secretele lui Patzaichin. Dramele din viața campionului

Moldoveanu Camelia / 05.09.2021, 11:21
Secretele lui Patzaichin. Dramele din viața campionului

Ivan Patzaichin, un personaj de poveste și un sportiv care a dus steagul României pe primele trepte ale podiumului de la Jocurile Olimpice de vară. Din păcate, dramele nu au lipsit din viața canoistului care a cucerit patru medalii de aur și trei de argint.

Copilăria i-a fost marcată de o amintire

„Omul Deltei”, așa cum mai este cunoscut Patzaichin, nu a avut parte de o copilărie plină de bucate alese. Marele sportiv recunoștea, în urmă cu ceva timp, că mânca de trei ori pe zi pește și că simțea gustul unei găini doar duminica, în zi de sărbătoare.

Doar duminica tăia câte o găină şi se schimba meniul. Atunci eram foarte fericit. În rest, toate zilele erau la fel, peşte la fiecare masă. Uram peştele în copilărie, mâncam de 3 ori pe zi”

Cu toate că în copilăria ura peștele, pentru că era singurul fel de mâncare pe care îl vedea de luni până sambata, ulterior a recunoscut că îi este dor de acele vremuri.

Praful ăla de sare trebuie să ştii cum şi când să-l pui peste peşte. Dacă îl arunci peste peşte după ce l-ai prăjit, clar nu are niciun farmec. Sarea trebuie pusă înainte pentru că altfel dă savoare peştelui. Recunosc că uneori intru în bucătărie şi prepar diverse mâncăruri, dar dacă aş putea acum m-aş întoarce la copilărie şi aş consuma peşte zilnic”, povesteşte unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a dat România.

Patzaichin: “Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre mine”

Este un idol pentru multe generații, însă Ivan Patzaichin a evitat să facă un subiect din viața lui personală. Discret, modest și mereu cu un respect enorm pentru semenii lui. Era o bucurie pentru el să salute oamenii, să i se strângă mâna, însă s-a ferit mereu să vorbească despre el. I-a plăcut să fie discret, așa cum a făcut-o și îl ultima vreme.

Pentru mine era o satisfacţie să salut pe cineva. Chestia asta m-a însoţit toată viaţa. Am considerat că este cel mai elementar lucru pe care oamenii pot să îl facă pentru a fi mai buni, atât cu ei, cu munca lor, cât şi cu tot ce îi înconjoară. Dacă ai pretenţii să fii respectat, întâi trebuie să respecţi tu.

Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre mine. Am învăţat să fiu amabil cu toată lumea, iar atunci când oamenii mă opresc pe stradă şi îmi strâng mâna îmi umplu sufletul de bucurie. Ce altceva mi-aş mai putea dori? Acest gest simplu şi cald spune totul”, spune fostul sportiv într-un interviu acordat în 2019.