A murit campionul Ivan Patzaichin. România este în doliu

Dumitru Adrian / 05.09.2021, 10:13
A murit campionul Ivan Patzaichin. România este în doliu

A murit Ivan Patzaichin, una dintre legendele sportului românesc. Ivan Patzaichin a fost multiplu campion olimpic, mondial şi european. Ultimele 3 luni, fostul mare sportiv și le-a petrecut internat la Spitalul „Elias”. Fusese diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar duminică a încetat din viață.

Ivan a murit în brațele fiicei

Din informațiile obținute până în prezent, se pare că Patzaichin a murit în brațele fiicei sale, Ivona. Ultima perioadă a fost chinuitoare pentru campionul român, având o formă gravă a bolii. Familia dorea să îl ducă în Israel sau Turcia, la tratament, însă, din păcate, nu au mai apucat.

Nu a vrut, în timpul ăsta, să-l vadă cineva. Refuza vizitele și nici la telefon nu răspundea. Spunea că vrea ca lumea să-l știe așa cum a fost, nu măcinat fizic. În urmă cu câteva luni a trecut printr-o altă cumpănă, tot de la boală, însă medicii de la Elias au reușit să-l stabilizeze. Se deplasa cu cadrul metalic și refuza să se știe că e bolnav.

Familia a confirmat decesul campionului Ivan Patzaichin

Născut în 1949, Patzaichin avea în palmares 4 medalii de aur și 3 de argint la jocurile olimpice. În prezent, era antrenorul lotului național de caiac canoe.

Ivan Patzaichin a rămas în istoria sportului

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, a murit. Canoistul a câştigat 7 medalii la cele 5 Jocuri Olimpice la care a participat. Este celebră cursa care a dus la câștigarea aurului olimpic cu pagaia ruptă.

„După prima lovitură sau a doua s-a rupt vâsla. Am avut noroc să s-a întâmplat în serii. Eu știam bine regulamentul, am ridicat pagaia deasupra, pentru că atunci nu erau din carbon, ci doar de lemn și fiecare concurent trebuia să depună rezerva la start dacă se rupe. Dacă ridicau pagaia deasupra capului se refăcea cursa. În momentul în care am ridicat vâsla, arbitrii probabil nu au văzut sau nu au vrut să vadă, iar eu din alunecare am depășit cei 25 de metri în care trebuia oprită cursa. Și atunci singura soluție era să continui cursa așa cum era.

Important era să ajung la linia de sosire, pentru că nu era un barem de timp. Primii trei intrau în semifinală, iar restul intrau în recalificări. Singura problemă a mea era să ajung la linia de sosire și să nu mă răstorn sau să nu ies din culoar. Și după multe minute am ajuns la finiș, tribunele mă aplaudau ca la atletism ca pe unul întârziat, care vine ultimul. Erau în picioare când trăgeam eu.

Ivan Patzaichin era notat că abandonase celebra cursă

Ivan Patzaichin a oferit detalii din celebra cursă. Campionul român a dezvăluit că, inițial, în buletinul oficial apăruse că a abandonat.

După sosire, în buletinul oficial am apărut abandon. Juriul mă știa că ieșisem vicecampion mondial cu un an în urmă. Știau valoarea mea și când au văzut că am venit așa departe au spus că am abandonat cursa. Am făcut contestație, juriul a analizat cursa mea și m-a acceptat în recalificări. Iar din momentul în care am intrat în recalificări am câștigat tot. Finala am câștigat-o de o manieră clară, am mers metronom. Ultimii 50 de metri nu am mai tras, am salutat tribunele, pentru că aveam timp să-i salut”, a rememorat Patzaichin momentul în care a câștigat cursa cu pagaia ruptă.

Primele reacții după moartea lui Ivan Patzaichin

Afectat de dispariția lui Ivan Patzaichin, Cristian Gațu a declarat pentru Playsport că este un moment greu, în care cuvintele nu își au locul. „Îmi pare rău, dar nu pot să vorbesc. Este un moment greu”.

Violeta Beclea s-a declarat bulversată și răvășită de vestea primită. „Un om de dimensiunea lui, care și-a trăit cu demnitate și discreție viața. La fel de discret a fost și pe perioada bolii. A plecat la fel de discret. Nu știa foarte multă de boala lui, nu a povestit prin ce trece. Un om atât de mare, dar atât de modest și de bun. A fost un om iubit și apreciat de toată lumea, nu s-a agrenat niciodată în scandaluri. Este nedrept”, a declarat Beclea pentru Playsport.

Mesajul emoționant al lui Mihai Covaliu

Mihai Covaliu, președintele COSR, a transmis câteva gânduri pe pagina de Facebook a COSR.

”Ivan Patzaichin e o legendă nemuritoare a sportului românesc și mondial. Pentru noi, Ivan e Campionul dintre Oameni si Omul dintre Campioni. Ivan a fost un CampiOm, o poveste fără sfârșit a sportului românesc.

E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posibil atunci când te dăruiești, te pregătești și crezi în tine.

Că poți vâsli cu inima atunci când pagaea se rupe, că trebuie să dai înainte să primești și că nu e nimic mai înălțător decât să îi ajuți pe alții să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan, plecat din Deltă, de la Mila 23, să devină campion. Și a reușit.
Rămas bun, Ivan! Pentru noi ești nemuritor!”