Secretele sumbre ale lui Florin Niță. Eroul din România-Germania 0-1: „Nu am avut pe nimeni, în afară de sora mea”

Gabriel Peneș 29.03.2021, 08:58
Secretele sumbre ale lui Florin Niță. Eroul din România-Germania 0-1: „Nu am avut pe nimeni, în afară de sora mea”

Secretele sumbre ale lui Florin Niță. Eroul din România-Germania 0-1: „Nu am avut pe nimeni, în afară de sora mea”. Aseară, în cel de-al doilea meci din cadrul preliminriilor CM 2022, tricolorii au fost învinși cu 0-1 de Die Mannschaft. Aparența rezultatului strâns a fost meritul portarului Florin Niță (32 de ani). Goalkeeperul de la Sparta Praga a avut cîteva intervenții senzaționale, prin care a păstrat diferența minimă de pe taleba de marcaj. Destinul actualului titular din poarta României a fost marcat de pierderi dureroase și multe sacrificii.

Secretele sumbre ale lui Florin Niță

A respins, aseară, aproape orice șut al jucătorilor germani. Mai puțin unul, cel al lui Gnabry, din minutul 16, care a stabilit și scorul final. Secretele sumbre ale lui Florin Niță. Goalkeeperul de 32 de ani a ajuns la deplina maturitate sportivă, dar drumul până aici a fost greu și presărat cu multe drame. Niță a vorbit despre aceste lucruri, în 2019, într-un interviu acordat ProSport.

Obstacolele pe care le-am întâlnit în viață m-au făcut să deschid ochii mult mai bine la realitatea în care trăim. Tot ce am văzut în copilăria mea m-a marcat și am știut că nu sunt bune acele lucruri, că nu sunt pentru mine, să le fac eu. Am încercat să le uit pentru că nu-mi fac bine și prefer să nu vorbesc prea multe despre acea perioadă neplăcută din viața mea pentru că mă întristez și nu-mi face bine”, a explicat portarul pentru ProSport.

Secretele sumbre ale lui Florin Niță. Eroul din România-Germania 0-1: „Nu am avut pe nimeni, în afară de sora mea”
Secretele sumbre ale lui Florin Niță. Eroul din România-Germania 0-1 a rămas orfan din adolescență. Acum, are o frumoasă familie, împreună su soția sa, Laura/Sursa foto: facebook

Eroul din România-Germania 0-1: „Nu am avut pe nimeni, în afară de sora mea”

Florin Niță și-a pierdut tatăl încă din primii ani de viață. În adolescență, a rămas și fără mama sa. Nu înainte ca familia să-și piardă casa, iar el să fie nevoit să muncească pentru a putea supraviețui. Poate de aceea, Florin a rămas un bărbat cu picioarele pe pâmânt. Chiar după ce fotbalul i-a dus o situație financiară pe care n-ar fi visat-o cândva. Iar caracterul lui a rămas cel al unui om care știe ce înseamnă valoarea familiei și a banului câștigat cu multă sudoare. Rămas, practic, orfan, încă de foarte tânăr, portarul tricolorilor a spus că singurul sprijin i-a fost sora sa. Iar propriii copii îi sunt acum cea mai mare motivație, alături de soția, Laura. Adică, Familia.

Copiii mă motivează cel mai mult, îți dai seama. Soția, de asemenea. Atunci, la vremea aceea, m-a motivat cel mai mult faptul că nu am avut de niciunele când eram mic. Și mi-am dorit să ies din zona aceea… Să nu am. Vezi? Mi-e greu să vorbesc despre chestiile astea. Am vrut să scot capul de acolo. Când eram mai mic, nu am avut aproape pe nimeni în afară de sora mea, care m-a ajutat, și pe bunica mea, care m-a îndrumat spre fotbal”, a dezvăluit Florin Niță pentru sursa citată.

Niță și-a amintit și de sfaturile pe care Adrian Bumbescu, fostul său antrenor de la juniorii Stelei, le oferea puștilor din acea vreme, printre care și el.

Mă motivam când îmi aduceam aminte de vorbele domnului Bumbescu. Țin minte că eram la juniori și eram vreo 30 de copii într-o cămăruță, un fel de vestiar. Îmi aduc aminte și acum vorbele alea: «Uitați-vă bine la câți sunteți aici. Dintre voi, doar unul sau doi o să ajungă fotbalist». Iar eu, în momentele alea, mă gândeam: «Doamne, ajută-mă să fiu eu unul dintre ăia doi!». Pe cuvânt! Asta mi-am spus eu dintotdeauna. Și tot timpul mă gândeam la vorbele astea”, a mai spus Florin Niță.

Secretele sumbre ale lui Florin Niță. Eroul din România-Germania 0-1: „Nu am avut pe nimeni, în afară de sora mea”
Secretele sumbre ale lui Florin Niță. Eroul din România-Germania 0-1: „Nu am avut pe nimeni, în afară de sora mea”. Acum, Niță se mândrește cu soția sa, Laura și cei doi copii ai lor/Sursa foto: Facebook

„Toți aveau ghete cu crampoane și eu nu aveam, eram în teniși”

El nu a uitat nici lipsurile materiale din cauza cărora era nevoit să poarte teniși la antrenamente. Nu ghete cu crampoane, ca ceilalți colegi. Dar a „tras cu dinții”, indiferent de dureri, de vreme, de sărăcie, pentru a-și croi un alt drum în viață. Unul mai bun, inclusiv pentru copiii lui, Florin fiind fericitul tată a doi copii.

Nu conta că ploua torențial la antrenamente! Țin minte că eram cu degetele înghețate în teniși. Toți aveau ghete cu crampoane și eu nu aveam, eram în teniși. Și puneam pungi și eram varză, dar tot stăteam acolo pe teren. Nu am avut, a trebuit să trag, să strâng din dinți ca să ies din… Să-mi îndeplinesc visul”, a conchis Niță în interviul oferit ProSport.

Florin Niță a jucat între 2013 – 2018 la Steaua (actuala FCSB). Deși avea prestații remrcabile, n-a intrat niciodată în grațiile patronului FCSB. Becali îl critica chiar și când era salvatorul echipei. Așa că transferul din 2018 în Cehia, la Sparta Praga, a venit ca o eliberare. Niță a devenit titular al formației de pe locul secund din campionatul Cehiei, iar acum și al naționalei României. E convins că doar Dumnezeu l-a ajutat să depășească toate perioadele grele din viață.

Nu pot să-l mânii pe Dumnezeu. Îi mulțumesc pentru tot ce mi-a dat și tot ce am acum, pentru că sunt sigur că totul i se datorează. Nu m-a lăsat în nicio clipă. Chiar și atunci când nu aveam de niciunele și simțeam că mă pierd în lumea asta, el m-a tras de păr și m-a scos din pasa asta urâtă. Cu credința în Dumnezeu orice este posibil”, a mai spus Niță, conform aceleiași surse.

În cel de-al treilea meci al grupei de calificare la CM 2022, România va întâlni, în deplasare, Armenia. Partida va avea loc miercuri, 31 martie, începând cu ora 19.00 și va fi transmisă de PRO X. Naționala Armeniei a învins, aseară, Islanda, cu 2-0. Armenii au adunat 6 puncte din primele două meciuri jucate în preliminarii, tot atâtea cât Germania.

Urmăriți Playsport.ro și pe