Șeici miliardari, luați-vă mâinile de pe selecționerii noștri! – Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac / 09.12.2021, 18:35
Șeici miliardari, luați-vă mâinile de pe selecționerii noștri! – Opinie de Sorin Chiriac

România fotbalistică a anului 2021 creionează un scenariu suprarealist. Stadioanele ultramoderne răsar ca ciupercile după ploile de vară, asta în timp ce valoarea fotbaliștilor scade direct proporțional. Și odată cu ea, și valoarea Ligii 1, sufocată și de erorile (să le spunem așa) unor arbitri din ce în ce mai slab pregătiți. În tot acest peisaj, antrenorii români sunt la mare căutare. Oare?

Șase, tăiați de pe listă

Castingul declanșat de federali, pentru alegerea noului selecționer, arată ca o vânătoare de vrăjitoare. Lista este lungă, am aflat chiar de la ”vicele” Țicleanu că arată ca bilet-”cearșaf” la pariuri, cu 12 nume de tehnicieni români. Iar ea se subțiază de la o zi la alta, pe măsură ce se consumă întâlnirile în 3, Burli – Nea Miai – contracandidat.

 

Mai întâi s-au tăiat singuri de pe listă Olăroiu, plecat ”acasă”, la arabi și Gâlcă, care i-a urmat recent calea. Hagi și-a ales viitorul, tot acasă, în timp ce Lucescu Jr. a votat cu pistolarii greci. Pe seniorii Lucescu și Iordănescu îi trecem la capitolul ”utopii tomnatice”. Și uite așa am înjumătățit lista, pe care ne-au rămas șase. Nu cai frumoși, ci antrenori de curtat: Loți, Piți, Edi, Adi, Dan și Adrian.

La un pahar de vin și o friputură în sânge se refuză mai ușor echipa națională

Primii doi sunt foști selecționeri ai României, liberi de contract și greu de contractat. Momentant, au părut greu și de contactat, dar pentru un nou exercițiu de imagine se poate rezolva ușor așa. La un pahar de vin și o friputură în sânge se refuză mai ușor echipa națională. Mai ales dacă ai fost deja acolo și știi cu ce se mănâncă, iar oficialii îți sugerează că e mai bine așa…

Și ca să rămânem pe tavă cu adevărații finaliști, îl scoatem din schemă pe ”stranierul” Adrian Ursea. Nu ar fi potrivit? Ce vorbim? Chiar ne-ar sta rău cu un tehnician român, școlit în Vest, care a antrenat în campionatul Franței, pe Nice, cu rezultate notabile, asta după ce și-a făcut ucenicia în prima ligă din Elveția?

Misteriosul caz al ”stranierului” Ursea

Sincer, da! Deja când spui Elveția, ți se zburlește părul pe mâini. S-a spus clar ”antrenor român”! Aici nu e vorba de pașaport. E mult mai mult de atât. Este vorba de obiceiuri, de metehne, să fie, domle, unul de-al nostru, care înțelege caterinca, mojiciile, să știe să fie arogant, arțăgoș cu presa, intangibil dacă se poate.

Vine Ursea, să ne dea lumea peste cap… Nu vine niciun Ursea, stați liniștiți. Și nu vine pentru că nu-l cheamă nimeni. Să fie clar! A fost pus pe lista, că așa se face în campaniile de PR. Pour les connaisseurs…

Trei doamne și toți 3

Și rămas-au 3. Edi, Adi și Dan. Să înceapă dansul! Dansul ofertelor, desigur. Pentru că, am văzut cu toții, cum se scrie despre unul că e favorit să preia naționala (și s-a scris de fiecare în parte), hop apare și oferta de la un club. Evident, din străinătate, pentru că din Liga 1 s-ar verifica prea ușor.

Primul a fost Edi, despre care s-a scris că ar fi ”împins” discret de zona politică spre funcție. Ca un făcut, a venit și oferta din Arabia Saudită! Munți de bani, salarii de nabab, dar Edi, patriot, a zis ”pas”. Cică ar fi refuzat peste 1,5 milioane de euro de la Al-Hazem, echipă care s-a mulțumit până la urmă cu Costel Gâlcă.

Finala ”doriților”

Și rămas-au 2. A urmat valul ”e clar, i se fac jocurile lui Mutu”. Dar și lui Mutu îi plac jocurile, așa că, pac, la comandă, și oferta! Din Ungaria. Anunțată pe surse în .ro, confirmată de Adi la TV și ”betonantă” de o poză, cu patronul echipei Kișvarda (domnu Loți, vă rog să mă ajutați cu punctuația, că eu am făcut franceză în școala generală). Șah la FRF! Un titlu bun, dar chiar așa să fie? Fiecare antrenor pe care pune pe pune ocheanul federal e țintit și de ”afară”?

Ei bine, da. Burleanu a mâncat un prânz și cu Dan Petrescu și, ce să vezi, taman când au comandat desertul, apărea în presă și oferta pentru ”Bursuc”. 4 milioane de ”coco”, nici mai mult nici mai puțin. Practic, în ziua când află că un antrenor negociază cu ferefeul, șeicii intră în transă și aruncă cu petrodolarii spre România.

Nu trimiteți oferta pentru nea Miai!

E mai bine așa, să facem pe naivii și să le spunem că îi credem pe cuvânt. Decât să ne gândim la fel de fel de intervenții, pentru ca presa sportivă să scrie fix când trebuie despre oferta ”faraonică”.

O singură doleanță am: să nu mai scrieți că ar putea să preia echipa, chiar și pentru meciurile de baraj, nea Miai! Vreți să-l pierdem pe strategul de la Federație pentru vreo națională cu plaje exotice? Haideți să ne potolim, vă rog!