Selecționerul primei reprezentative, implicat în meciuri trucate. Antrenorul naționalei Poloniei, suspect într-un dosar scandalos

Ștefănescu Dragoș / 27.06.2022, 17:01
Selecționerul primei reprezentative, implicat în meciuri trucate. Antrenorul naționalei Poloniei, suspect într-un dosar scandalos

Un scandal fără precedent zguduie în această perioadă fotbalul polonez. Selecționerul echipei naționale a Poloniei este un personaj extrem de controversat. Tehnicianul a fost implicat în trucarea mai multor meciuri în perioada în care o antrena pe Lech Poznan. Totul a fost scos la iveală de către un jurnalist polonez.

Selecționerul Poloniei, Czeslaw Michniewicz, este un personaj controversat

În această perioadă, fotbalul polonez este zguduit de câteva dezvăluiri uluitoare în centrul cărora se află selecționerul primei reprezentative. Czeslaw Michniewicz conduce naționala Poloniei din luna ianuarie a acestui an. Tehnicianul de 52 de ani are însă un trecut controversat, el aflându-se în centrul scandalului uriaș de corupție din anii 1990-2000 ce a zdruncinat din temelii fotbalul din Polonia. În urma unei ample anchete derulate la vremea respectivă, peste 600 de persoane au fost arestate și acuzate. În mod surprinzător, Michniewicz a ieșit fără nicio problemă din tot acel scandal.

Recent, Szymon Jadczak, reporter la Wirtualna Polska, a demarat o amplă investigație care îl are drept principal subiect pe selecționerul Poloniei.

Czeslaw Michniewicz a dezvoltat o legătură strânsă cu Ryszard Forbrich, cel care era șeful întregii organizații infracționale. Acesta din urmă a fost condamnat la închisoare pentru trucare de meciuri. Relația dintre cei doi a început încă din perioada în care Michniewicz era jucător. Forbrich era pe atunci managerul clubului Amica Wronki și l-a adus la echipă pe Michniewicz ca al doilea portar. Acesta a fost însă imediat titularizat pentru a participa la trucarea de meciuri între 1996 și 2000. Ulterior, Forbrich a devenit un personaj cheie la formația Lech Poznan și s-a folosit de acest statut pentru a face noi blaturi. Pentru a putea aranja totul cât mai bine l-a adus pe Michniewicz pe banca lui Lech. Acesta a debutat în cariera de antrenor la echipa din Poznan, pe care a pregătit-o în perioada 2003-2006.

Reporterul Szymon Jadczak și-a canalizat ancheta exact către perioada în care Michniewicz a antrenat-o pe Lech Poznan, iar detaliile ce au ieșit la iveală sunt uluitoare.

Michniewicz, implicat în trucarea a 11 partide

Jurnalistul polonez a analizat nu mai puțin de 60.000 de pagini din dosarele înregistrate la tribunal. Astfel, el a descoperit 591 de discuții telefonice între Michniewicz și Forbrich. Majoritatea acestor convorbiri au avut loc înainte sau după acele meciuri trucate. Alte două persoane au fost implicate în aceste aranjamente, și anume arbitrul Marek Ryzek și observatorul Marian Dusza. Cei doi au fost ulterior condamnați pentru trucarea de meciuri.

Se pare că Michniewicz a contribuit decisiv în trucarea a cel puțin 11 partide din campionatul și Cupa Poloniei, în perioada septembrie 2003-aprilie 2005.

În ciuda acestor dovezi clare, Michniewicz a fost anchetat de procurori dar nu a fost nici măcar acuzat. Selecționerul a negat cu vehemență toate acuzațiile ce i-au fost aduse. Mai mult, acesta l-a dat ulterior în judecată pe jurnalistul Jadczak.