Și-au subminat sezonul! Ce riscă FC U Craiova, după scandalul xenofob cu Sepsi. Deținătorul drepturilor TV amenință: „Nu mai merge așa!”

Robert Zanfir 29.01.2023, 18:35
Și-au subminat sezonul! Ce riscă FC U Craiova, după scandalul xenofob cu Sepsi. Deținătorul drepturilor TV amenință: „Nu mai merge așa!”

Orlando Nicoară avertizează că s-a ajuns prea departe, după scandalul xenofob de la Sfântu Gheorghe. Meciul dintre Sepsi și FC U Craiova a fost suspendat de arbitrul Andrei Chivulete, în urma scandărilor galeriei oaspete.

Premieră nedorită în fotbalul românesc. Partida dintre Sepsi și FC U Craiova a fost suspendată în minutul 25, după scandările xenofobe repetate ale galeriilor. Decizia arbitrului Andrei Chivulete a venit la scorul de 0-0 și ar putea duce la pierderea partidei de către FC U Craiova, „la masa verde”.

Reacția deținătorului drepturilor TV după scandalul de la Sepsi – FC U Craiova

Imediat după meci, Orlando Nicoară a pus piciorul în prag. Reprezentantul eAD, deținătorul drepturilor TV din Superliga, a susținut că lucrurile au mers prea departe și că așteaptă ca decizia Comisiei de Disciplină și LPF să fie una drastică.

„Este mare păcat pentru Craiova. Probabil vor risca pierderea meciului la «masa verde», cu 0-3, iar Craiova chiar începuse foarte bine acest joc. Fotbaliștii nu au nicio vină. Noi vom aștepta un raport al Comisiei Centrale, dar și o poziție de la Liga Profesionistă de Fotbal.

Nu îmi doresc să mai avem astfel de cazuri în România. Acest meci a fost plătit, iar acum nimeni nu îl mai poate viziona. Însă, suporterii la rândul lor trebuie să înțeleagă că nu mai merge așa. Trebuie să înceteze cu astfel de manifestări că uitați unde se ajunge”, a spus Orlando Nicoară, în exclusivitate pentru ProSport.

Ce riscă FC U Craiova

Cazul va ajunge pe masa celor de la Comisia de Disciplină, care va judeca pe baza raportului arbitrului Andrei Chivulete și a observatorului de joc, Octavian Goga. Cel mai probabil, FC U Craiova va pierde la „masa verde” cu 0-3. Oltenii lui Adrian Mititelu riscă și închiderea stadionului sau suspendarea la meciurile de acasă pentru mai multe partide. Mai mult, FC U Craiova se va alege cu o amendă consistentă, dar se poate ajunge și la depunctare.

„Când au loc scandări xenofobe, el trebuie să urmeze procedura celor trei pași. Chivulete a urmat-o. Primul a fost întreruperea jocului, atenționarea la stația stadionului.

Pasul numărul 2 e oprirea jocului timp de 10 minute. A fost și el făcut. Pasul numărul 3, în cazul în care se repetă scandările, oprirea definitivă. Chivulete a urmat pașii conform regulamentelor în vigoare. Nu făcea acest lucru dacă nu avea argumente.

De obicei, presiunea pe arbitru e să mai închidă ochii sau urechile. Vorbim de foarte mult timp despre astfel de incidente. Astea sunt instrucțiunile de la UEFA. Era normal ca la un moment dat să se spargă și buba asta.

În cazul unor incidente grave, regulamentul prevede că formația vinovată va pierde meciul prin forfait. Dacă se constată că și spectatorii celuilalt club au participat la incidente grave, și celălalt club va pierde prin forfait. Comisia de Disciplină va decide ce se întâmplă. Eu cred că FCU Craiova va pierde cu 0-3”, a spus Marius Avram la Digi Sport.

Ce prevede regulamentul disciplinar

1. Orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice şi antrenorilor şi 4 luni pentru oficiali. În plus, clubul căruia aparține făptuitorul va fi sancționat o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancținat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieşte o altă persoană pe astfel de motive.

2. Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va 22 aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător.

3. În funcție de circumstanțe, organul disciplinar poate aplica și alte sancțiuni clubului responsabil, cum ar fi: interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion de la 2 la 10 jocuri, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau excluderea din competiție

S-au făcut eforturi mari că terenul se arate cum au arătat, excelent. Și cei de la Craiova au bătut drumul. E o situație neplăcută, dar sperăm să învățăm ceva din lucrul ăsta. Suntem oboșnuiți cu situația asta, la noi se scandează de fiecare dată.

Pe cine să dăm afară din țara asta? Toți suntem născuți, crescuți aici, în țara asta. Am reprezentat România în cupele europene. Sperăm să se termine odată pentru totdeauna. Este neplăcut să avem situații de genul asta.

Speram cu toții se continuăm meciul. Este foarte nasol pe vremea asta, de afară, să ne încălzim, să revii pe teren. Îi pierzi din concentrare… Din câte am înțeles de la arbitru, nu mai este cale de întors, a suspendat meciul. Cele trei puncte sunt pentru noi.

Acești suporteri trebuie să înțeleagă pentru totdeauna că a susține echipa… Trebuie să fim civilizați. Nu am văzut nicăieri în lume asta. OK, că ne mai înjură pe noi, jucătorii… dar scandările astea xenofobe”,
Roland Niczuly

Urmăriți Playsport.ro și pe