Simona Halep, contaminată cu roxadustat! Ipoteza uluitoare înaintată de unul dintre candidații la șefia Federației Române de Tenis

Iosif Pintilie 28.10.2022, 09:57
Simona Halep, contaminată cu roxadustat! Ipoteza uluitoare înaintată de unul dintre candidații la șefia Federației Române de Tenis

Ipoteză nouă apărută după scandalul lui Simona Halep. Fostul lider mondial este acuzată că s-a dopat la US Open cu roxadustat. Discuțiile pe acest subiect sunt ample, lumea tenisului fiind împărțită în două părți: cei ce o apără pe Simona și cei ce o critică.

Simona Halep ar putea fi salvată de ipoteza unui candidat la alegerile FRF

Răzvan Itu, candidat la alegerile FRF, are o ipoteză uluitoare cu privire la cazul Simonei Halep. El susține că nu este vorba de o administrare voluntară sau involuntară a unui medicament ce conține această substanță, ci de o contaminare.

El spune că sportiva ar fi putut intra în contact cu acest medicament prin atingere și dă un exemplu din experiența personală. El spune că, în urmă cu patru-cinci ani, a fost contaminat în Argentina cu carne.

”În mod normal, nu trebuie să-ți prepare cineva băuturile fără ca tu să știi. Cred că este posibilă și o contaminare, prin atingerea unui produs sau un altfel de mod. În Argentina, când am fost în 2017-2018, carnea a fost contaminată.

Carnea conținea deja produse de doping și ni s-a spus să evităm carnea de vită sau de porc, deoarece conține elemente care îți dau putere. Șansele sunt foarte mari să-și dovedească nevinovăția, pentru că Simona este o persoană onestă și deschisă. A spus tot timpul ce probleme are și eu cred în ea. De asemenea, nu ne putem opune la ceea ce spune Federația Internațională și vă mărturisesc că am fost notificați de Comisia de Antidoping care ne-a spus să o avem în vedere pentru cazul de dopaj, dar să nu o suspendăm în acest moment”, a declarat Itu, conform Fanatik.

Simona Halep a luat o decizie importantă

Simona Halep începe lupta pentru dovedirea nevinovăției. Sportiva de pe locul 10 WTA trebuie să demonstreze că este nevinovată, pentru a scăpa de suspendare sau pentru a micșora timpul în care va sta departe de teren.

În prezent, Simona Halep lucrează la apărarea ei. Mai toată ziua și-o petrece la telefon, discutând cu avocații ei. În acest sens, ea și-a întărit puternic echipa și a adus alături de ea un avocat puternic

Orange Sport anunță că în echipa juridică a Simonei Halep a intrat un avocat străin specializat în cazurile de dopaj. Cel ce va trebui să o salveze pe cea mai în vârstă sportivă din TOP 10 WTA este avocatul care a lucrat la legea europeană antidopping.

Toleranță zero pentru Simona Halep

Simona Halep va lipsi cel puțin 12 luni de pe terenul ”sportului alb”, dacă va fi găsită vinovată. Cel mai devreme, în funcție de calendar, ea ar putea reveni la US Open 2023, asta în cazul unui program favorabil.

Cea mai ușoară sentință posibilă i-ar permite Simonei Halep să revină în sezonul de toamnă al anului următor. Având în vedere că cea ce actualmente este pe locul 9 WTA nu va juca 12 luni, se înțelege că ea va ieși din clasamentul WTA și o va lua de la zero, fără puncte.

Practic, Simona va trebui să înceapă să câștige puncte la turneele mici din lume, de categoria 250, pentru a putea prinde un loc pe tabloul competițiilor mari. Mai mult ca sigur, dacă va fi eligibilă la acest turneu, ”Simo” va juca în calificările Australian Open 2024, adică va pleca de la cel mai jos nivel.

Cazul prezentat mai sus este cel mai bun. În cel mai negativ caz, Simona va lipsi patru sezoane. Totuși, dacă suspendarea nu îi va impune retragerea, Simona Halep ar putea fi ajutată de organizatorii de turnee.

Ca și în cazul revenirii Mariei Șarapova, organizatorii turneelor importante i-au oferit acesteia wild-card-uri, astfel că rusoaica nu a fost obligată să se ”umilească” la turneele cele mai mici, pentru a aduna puncte.

Cel mai probabil dacă nu se va retrage, Simona Halep va avea parte de un tratament identic, atunci când va reveni pe teren. E greu de crezut însă că vor fi doar 12 luni de suspendare.

Cum se va decide suspendarea Simonei

ANAD a clarificat procedura prin care se va decide sentința Simonei Halep, dar și circuitul juridic. În primul rând, se evaluează gradul de vinovăție, unde sunt luate în calcul mai multe aspecte, experiența, statutul de persoană protejată, condiții speciale, gradul de risc și nivelul anterior de precauție.

Mai apoi, se analizează elemente obiective și subiective. Cele obiective țin de nivelul de precauție pe care ea ar fi trebuit să îl aibe, unde se analisează dacă ea a verificat eticheta produselor, dacă a comparat această etichetă cu lista interzisă, dacă a căutat detalii despre internet legate de produs și substanță, detalii despre firma producătoare a substanței ori consultanța primită de aceasta.

La capitolul elementelor subiective, sunt analizate vârsta, experiența, nivelul de educație anti-doping, deficiențe personale, etc. Astfel, în baza unei scheme simple, putem vedea circuitul pe care se bazează Agenția Mondială Antidoping.

Urmăriți Playsport.ro și pe