Simona Halep i-a năucit pe toți cu salvarea pe care a găsit-o! Cheia se află într-un amănunt neștiut

Olteanu Ștefan 28.10.2022, 10:01
Simona Halep i-a năucit pe toți cu salvarea pe care a găsit-o! Cheia se află într-un amănunt neștiut

Simona Halep (31 de ani – 10 WTA) riscă să fie suspendată din tenisul mondial pentru următorii patru ani de zile, după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță din categoria EPO care este interzisă prin regulament de Agenția Mondială Antidoping (WADA).

„Nu beneficiază de efectele acestei substanțe interzise”. Simona Halep a găsit cheia salvării pentru scandalul de dopaj în care e implicată

Vești foarte bune pentru Simona Halep vin din Olanda, unde două nume importante au explicat care poate fi cheia salvării pentru sportiva din Constanța.

Halep luptă în aceste zile să își demonstreze nevinovăția, după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă prin regulament de WADA.

Pe scurt, Roxadustat este un medicament care amplifică secreția de eritropoietină, un hormon secretat la nivelul rinichilor care ajută la producerea globulelor roșii. Totodată, globulele roșii au rolul de a transporta oxigenul la toate organele din corp și astfel sportivii care apelează la această substanță pot avea o anduranță substanțial mărită.

Însă, în cazul tenisului anduranța nu este principala calitate de care au nevoie sportivii de eltiă. Și Babette Pluim, un expert olandez în medicină, a explicat de ce Simona Halep nu ar fi putut să beneficieze sub nicio formă de pe urma unei eventuale dopări voluntare cu Roxadustat:

„Alte alternative, inclusiv EPO, sunt mai greu de detectat decât acest Roxadustat. Are un efect în principal pentru sportivii care trebuie să depună constant eforturi mari.

La jucătorii de tenis, consumul maxim de oxigen este de 55 până la 60%. Pentru cicliști, aceasta este uneori de 90 până la 100 la sută.

Jucătorii de tenis care stau o oră și jumătate pe teren nu beneficiază de efectele acestei substanțe interzise”, a spus Babette Pluim, pentru jurnaliștii olandezi de la NRC.

Șeful Agenției Naționale Antidoping din Olanda îi ia și el apărarea Simonei Halep. „În tenis contează altceva”

Un meci de tenis feminin durează, în medie, undeva la o oră și jumătate. Cele mai strânse dueluri pot ajunge, însă, și la aproape trei ore. Totuși, chiar și în cazul în care s-ar juca trei ore, jucătoarele de tenis nu ar putea beneficia de pe urma unei substanțe ca Roxadustat.

Tenisul este un joc fragmentat și necesită mai degrabă alte aptitudini din partea performerilor. Plecând de la această premisă, Vincent Egbers, președintele Agenției Naționale Antidoping din Olanda, a confirmat teoria medicului Babette Pluim:

„Dopingul are o influență mai mare asupra altor sporturi decât în tenis. Aici contează lucruri precum tehnica și coordonarea ochi-mână. Acestea joacă un rol determinant în tenis”, a declarat și Vincent Egbers, potrivit aceleiași surse.

De asemenea, președintele Agenției Naționale Antidoping din Olanda a descris drept „ciudat” faptul că Roxadustat, un medicament pentru anemie, a fost gâsit în sângele Simonei Halep.

Anunţul momentului în tenisul mondial! Când va reveni pe teren una dintre rivalele Simonei Halep.

Urmăriți Playsport.ro și pe