SPECIAL. Cu cine joacă România? Totul despre adversarii din iunie și secretele din umbra lui Savici și Dzeko!

Gabriel Berceanu 03.06.2022, 08:31
SPECIAL. Cu cine joacă România? Totul despre adversarii din iunie și secretele din umbra lui Savici și Dzeko!

 

  • Playsport îți prezintă cele mai importante informații inedite despre cei trei adversari ai echipei naționale în Liga Națiunilor, pe care îi vom întâlni în 4, 7, 11 și 14 iunie! 
  • Câte așteptări să avem mai întâi de la Podgorica, ce fel de echipă e Bosnia-Herțegovina, cum arată Finlanda cu care jucăm pe Giulești și care sunt șansele noastre reale la câștigarea grupei!

Tricolorii încep seria de foc din Liga Națiunilor, cu 4 meciuri programate în iunie, jucând pe 4 în deplasare la Podgorica, cu Muntenegru. Peste doar trei zile, tot în deplasare, cu Bosnia-Herțegovina, la Zenica. Apoi, pe 11 iunie, meci în Giulești cu Finlanda. Iar pe 14, aceeași arenă găzduiește duelul cu Finlanda! 

Teoretic, grupele Ligii Națiunilor au în spate un criteriu valoric și impresia de echilibru e omniprezentă în competiție. Dar cine sunt, la acest moment, adversarii noștri? Și cum arată, comparativ cu tricolorii?

MUNTENEGRU: TREI STARURI, DAR TREI PUNCTE POSIBILE!

Niciuna din cele trei rivale ale noastre nu s-a calificat la Mondialul din Qatar, iar Muntenegru a fost cel mai departe de acest vis. Reprezentativa a terminat la 11 puncte de Olanda și la 9 puncte de Turcia, fiind depășită inclusiv de Norvegia în grupa ei preliminară. 

În amicalele din martie, ultimele partide disputate, Muntenegru a învins acasă Grecia (1-0), echipă care pe noi ne-a bătut la București la câteva zile distanță, dar apoi a pierdut în Armenia (0-1).

ANTRENOR DIN… MYANMAR! Selecționerul muntenegrean Miodrag Radulovici (54 ani), campion al țării sale ca antrenor în 2012 cu Buducnost, are un CV plin de note exotice. A fost secund la Boavista Porto dar și principal la Pakhtakor Tashkent din Uzbekistan, a antrenat în prima ligă din Iran și Kuweit, iar ca selecționer a condus atât naționala U19 a Muntenegrului, cât și Libanul și Myanmar!

TREI SUPERSTARURI. Pe lângă fotbaliști din campionatul intern, Muntenegru se bazează la această acțiune pe jucători din primele ligi ale Slovaciei, Ungariei, Israelului sau Poloniei, cumva la același nivel cu mare majoritate a stranierilor noștri convocați. Diferența se face însă la cel puțin trei nume. Savici (Atletico Madrid) e liderul echipei și punct fix în defensivă, acolo unde e ajutat de Marusici (Lazio Roma), iar Jovetici (Hertha Berlin) poartă banderola și e pericolul nr. 1 din ofensivă. Absențele a doi dintre ei (Savici și Jovetici), notate de presa de la Podgorica în urma unor presupuse accidentări, rămâne să vedem dacă se vor confirma.

“ROMÂNII”. Trei jucători din lotul Muntenegrului ne sunt foarte cunoscuți. Risto Radunovici e fundașul legitimat la FCSB, iar Vukcevici joacă mijlocaș la UTA Arad! În plus, atacantul Djuranovici de la Kolubara (Serbia) a fost în 2021 în echipa lui… Poli Iași!

BOSNIA-HERȚEGOVINA, MARELE PERICOL

Bosniacii au terminat pe locul 4 din 5 în grupa de calificare la Mondial, dar realitatea desfășurării ostilităților din grupă e departe de ce induce această concluzie. Echipa a ratat practic pe mâna ei, în ultimele două meciuri, șansa barajului pentru CM 2022. A fost 1-3 acasă cu Finlanda, apoi 0-2, tot pe teren propriu, cu Ucraina! Și Franța a mers direct la turneul final, cu ucrainenii la baraj.

În amicalele din martie, reprezentativa a învins acasă pe Luxemburg (1-0), pierzând surprinzător al doilea meci, 0-1 cu Georgia, pe arena unde vor juca și tricolorii, la Zenica.

TREI STARURI ȘI… MULTE VALORI! Pe model muntenegrean, Bosnia-Herțegovina are trei jucători care ies clar în evidență. Vârful veteran Dzeko de la Inter Milano și mijlocașul Krunici, proaspăt campion în Serie A cu Milan, alături sclipitorul Pjanici, împrumutat de Barcelona la Beșiktaș. Problema e că în jurul lor au la dispoziție o serie de valori certe și din campionate tari! Kolasinac (Marseille), Prcici (Strasbourg), Demirovici (Freiburg), plus alții din Belgia, Austria și Germania!

SELECȚIONER “DE POVESTE”, PRIETEN CU TRICĂ. Bulgarul Ivaylo Petev, fost antrenor la Ludogoreț sau Dinamo Zagreb și selecționer al Bulgariei, e pe bancă. În 2013 a fost angajat de conducerea lui Levski Sofia, dar ultrașii echipei bulgare au intrat peste conferința de presă în care era prezentat, l-au dezbrăcat de tricou și l-au forțat să demisioneze a doua zi! În vara acelui an, prezent în tribune pe Arena Națională la finala Cupei României, a stârnit zvonurile că ar fi dorit la CFR Cluj, echipă pregătită atunci de fostul său coechipier din Bulgaria, Eugen Trică!

COȘMAR LA ZENICA CU DZEKO. Dincolo de Susici de la CFR Cluj, aflat în lotul pentru această acțiune, ne mai leagă ceva de Bosnia-Herțegovina. E vorba de amintiri și… nu plăcute! Am câștigat 3 din 4 dueluri, dar și când am pierdut… Întâi, cu Iordănescu senior pe bancă, am bătut 3-0 la Sarajevo și 2-0 la Craiova în preliminariile EURO 2004, când bosniacii îi aveau pe Barbarez, Salihamidzici și Bolici, dar diferența dintre cele două naționale era clar în favoarea tricolorilor cu Mutu, Rădoi, Gică Popescu, Stelea sau Contra! Însă acum 10 ani, cu Răzvan Lucescu selecționer, pierdeam 1-2 tocmai la Zenica și ieșeam aproape definitiv din calificările pentru EURO 2012. Pjanici și Dzeko erau pe teren, ultimul marcând golul victoriei!

FINLANDA, ÎN CEL MAI BUN MOMENT AL EI

E naționala din această grupă care a fost cel mai aproape de Mondialul din Qatar, terminând la un singur punct în urma Ucrainei, ocupanta locului de baraj, în grupa câștigată de Franța. Au jucat în preliminarii și împotriva Bosniei-Herțegovina, deci se cunosc foarte bine. Un 1-2 acasă cu ucrainenii i-a scos din cărți, iar minunea din ultimul meci, tot acasă, cu Franța, nu s-a produs: 0-2.

Pentru amicalele din martie, Finlanda a ales un cantonament în Spania, unde a pierdut cu Slovacia, 0-2, și a remizat cu Islanda, 1-1.

GENERAȚIE ISTORICĂ, STRÂNSĂ DE PESTE TOT. Finlanda beneficiază de cea mai bună generației a ei din istorie! S-a calificat în premieră la un turneu final în 2020 pentru EURO și nu s-a făcut de râs, reușind chiar să învingă cu 1-0 pe Danemarca! Portarul Hradecky de la Leverkusen, mijlocașul Kamara, coechipierul lui Ianis de la Rangers, și atacantul Pukki de la Norwich sunt printre protagoniști. Sunt doar doi fotbaliști din campionatul intern convocați de selecționerul Markku Kanerva (58 ani) la această acțiune, în rest jucători care compun o hartă eterogenă: SUA, Cipru, Serie B, Scoția, Coreea de Sud, Polonia, Canada sau Letonia!

ZERO ÎNFRÂNGERI CU EI! Finlandezii compun o națională împotriva căreia am jucat de 11 ori în istorie, câștigând 8 meciuri și remizând în 3 rânduri, fără să cunoaștem înfrângerea! În intervalul 1970-2018. Mai mult, cea mai categorică victorie din istoria tricolorilor de 100 de ani e cu Finlanda, un 9-0 pe teren propriu din 1973! Din cele trei remize înregistrate, ultima datează din 2015, cu Iordănescu senior pe bancă, 1-1 la București în preliminariile EURO 2016. 

“SÂNGE” DE PE TOT MAPAMONDUL!

Lotul Finlandei înseamnă o mulțime de naționalități! Hradecky e pe jumătate slovac, Lam are tată olandez, în vreme ce părintele lui O’Shaughnessy e din Irlanda! Alho e din tată ghanez și crescut de o mamă din Marea Britanie, tatăl lui Ivanov e din Rusia, Schuller e de origine germană, tatăl lui Taylor e german iar familia lui Kamara, din Sierra Leone!

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622