SPECIAL. Pe noul decar al lui FCSB, Octavian Popescu, îl paște un transfer în China! Tradiția asiatică a numărului 10 din curtea lui Becali

Autor: Justin Gafiuc / 30.07.2022, 11:43
SPECIAL. Pe noul decar al lui FCSB, Octavian Popescu, îl paște un transfer în China! Tradiția asiatică a numărului 10 din curtea lui Becali

Plecarea lui Florin Tănase în China a disponibilizat și tricoul cu numărul 10, care și-a găsit deja noul posesor: Octavian Popescu.

”Stai să vezi, că apare decar la Craiova, în campionat. Dică a fost cu ideea. De mult voiam asta, dar nu mi-a dat prin cap”, a punctat Gigi Becali, la Digi Sport, după eliminarea georgienilor de la Saburtalo din Conference League. ”Tavi poate să joace pe toate posturile, dar cel mai bun randament îl dă ca decar”, a spus Nicolae Dică, la Pro Arena.

Popescu preia, prin urmare, moștenirea unui tricou ”greu”, purtat în ultimele trei ocazii de Cristi Tănase (2009-2015), Nicolae Stanciu (2015-2016) și Florin Tănase (2016-2022).

Ce a lăsat în urmă această tripletă roș-albastră?

Cristi Tănase

 • Meciuri/goluri în toate competițiile: 230/30
 • Partide/goluri cupe europene: 50/6
 • Trofee: 3 titluri, 2 Cupa României, 1 Supercupa, 1 Cupa Ligii

Nicolae Stanciu

 • Meciuri/goluri în toate competițiile: 136/33
 • Partide/goluri cupe europene: 29/7
 • Trofee: 2 titluri, Cupa României, 2 Cupa Ligii, Supercupa României

Florin Tănase

 • Meciuri/goluri în toate competițiile: 228/83
 • Partide/goluri cupe europene: 30/7
 • Trofee: Cupa României, 2 golgeter L1

Și de unde pleacă acum Octavian Popescu?

 • Meciuri/goluri în toate competițiile: 76/14
 • Partide/goluri cupe europene: 5/0
 • Trofee: –

Pentru fiecare, oferirea tricoului cu numărul 10 a însemnat o etichetă în plus pusă de club pentru mercato. Iar Cr. Tănase, Stanciu și Fl. Tănase i-au adus lui Becali din transferuri 12,8 milioane de euro!

Cel mai consistent aport l-a avut Stanciu, cedat în 2016 la Anderlecht pentru 9,7 milioane de euro, sumă care a reprezentat la momentul respectiv recordul all-time în materie de vânzări din Liga 1. Între timp, bariera a fost depășită de Dennis Man, trecut în 2021 la Parma pentru 13 milioane de euro!

Cei doi Tănase au avut parte însă de plecări în China, ambii după câte șase sezoane petrecute la FCSB, în momente de blocaj al carierei în România și de lipsă de oferte serioase din Europa. ”Dodel” a ales Tianjin Teda, iar Florin s-a dus recent la Shanghai Port: 1 milion + 3 milioane. Peste ani, viața l-a dus chiar și pe Stanciu tot în China, unde evoluează în prezent la Wuhan Three Towns, liderul la zi al campionatului.

Odată cu faptul că Octavian Popescu devine decarul echipei, Gigi Becali speră să contribuie și prin acest detaliu la vânzarea internaționalului peste hotare pe o sumă care să depășească eventual standardul fixat de Man. Cu toate că speră să dea lovitura cu puștiul, patronul îi oferă jucătorului originar din Dâmbovița un salariu ridicol: 3.000 de euro pe lună! I-a făcut însă cadou în luna februarie o mașină de 30.000 de euro, un Mercedes CLA model 2020.

Pentru Popescu e o provocare și mai mare tricoul cu numărul 10 cu atât mai mult cu cât i-a fost oferit acum la inițiativa lui Nicolae Dică, el însuși un fost decar legendar la FCSB, în perioada 2005-2008.