SPECIAL. Universitatea Craiova poate scrie istorie: n-a mai întors niciodată o semifinală de Cupă! Amintirile care dau fiori în Bănie: Rapid, Farul, Voluntari și Viitorul!

Gabriel Berceanu / 10.05.2022, 10:12
SPECIAL. Universitatea Craiova poate scrie istorie: n-a mai întors niciodată o semifinală de Cupă! Amintirile care dau fiori în Bănie: Rapid, Farul, Voluntari și Viitorul!

Universitatea Craiova e în fața unei mari provocări în Cupa României, după 1-2 în turul semifinalelor cu Sepsi în deplasare și riscă să piardă trofeul cucerit anul trecut! Știința are 7 Cupe în palmares și a mai disputat încă două finale, de-a lungul istoriei sale, începută în 1948.

În general, Cupa României e o competiție a meciurilor eliminatorii într-o singură manșă, de aici poate și farmecul ei special. Doar că, în tradița competiției, semifinalele s-au disputat uneori tur-retur, ca în prezent. Alteori, chiar și sferturile de finală!

Ei bine, înaintea returului din semifinala de acum cu Sepsi, oltenii ar fi mai bine să se inspire de la semifinalele…. Ligii Campionilor! Unde Liverpool a întors la Villarreal după pauză, iar Real în prelungirile incredibile cu City.

Asta pentru că propria istorie nu o ajută deloc și oferă un prilej de presiune în plus. Dar, și o oportunitate extraordinară de a rescrie istoria în avantajul ei! Craiova a fost eliminată din toate cele 4 semifinale de Cupa României în care pierduse meciul tur!

Acum, fără goluri în deplasare. Și o fărâmă de speranță statistică

De patru ori au fost oltenii în semifinalele Cupei României pe format în dublă manșă într-o situație identică celei de azi. Adică, să fi pierdut meciul tur. Și nu au reușit vreodată „remontada”!

Ce e clar nou la provocarea 2022 cu Sepsi este faptul că nu mai contează golurile în deplasare: după 1-2 în Covasna, la 1-0 sau 3-2 pentru Craiova pe “Oblemenco” s-ar merge în prelungiri, nu spre calificarea oltenilor!

Singura dată când Universitatea a reușit să întoarcă un rezultat în Cupa României după meciul tur a fost doar în faza sferturilor de finală. Se întâmpla în ediția 1990/91, când a fost 1-0 pentru Dinamo la București, iar la retur alb-albaștrii au învins tot cu 1-0, gol în minutul 12 Badea după o acțiune a lui Craioveanu, și s-au impus apoi în prelungiri, 2-0! Craiova avea să obțină ulterior trofeul.

De două ori acasă, de două ori… degeaba!

Seria amară pentru olteni în semifinalele Cupei României a început în 1995. Cu Rapidul în față, oltenii au pierdut 2-0 în Giulești și sperau la revenirea în competiție la retur, mai ales că în campionat stăteau mai bine decât bucureștenii. Însă, Rapid a câștigat și al doilea meci, cu 1-0 pe terenul echipei care îi avea în lot în acel sezon pe Arcanu, Săndoi, Buia, Papură, Stângă, Trică, Pigulea sau Craioveanu! Giuleștenii aveau să rateze totuși trofeul în acel an, după finala celebră cu Petrolul Ploiești.

În sezonul 2004/05, Craiova era în altă conjunctură. Aproape de prăbușire, avea să și retrogradeze în vară din primul eșalon. Doar că, în Cupa României, parcursul a fost nesperat de bun. Până la… semifinale! Unde a întâlnit Farul Constanța, revelația anului în fotbalul nostru, numită chiar la acea vreme “Campioana Provinciei”.

A fost 1-0 pentru Farul în Dobrogea, misiunea nu părea imposibilă pentru olteni. Și au îndeplinit-o… în parte. Au câștigat, însă doar cu 2-1, iar golul marcat în deplasare a dus Farul în finală!

Nici invers nu a funcționat “remontada”!

Ultimele două precedente au fost pe scenariul înfrângeri pe teren propriu în tur, prelungite cu eliminări din semifinalele Cupei în urma returului din deplasare.

În ediția 2016/17 a Cupei României, Universitatea Craiova a întâlnit în semifinale pe FC Voluntari. O echipă cu istorie recentă, fără nimic reprezentativ în palmares, care evolua în play-out-ul acelei ediții de Liga 1. Mai mult, în sferturi, Craiova eliminase Dinamo, pe când ilfovenii avuseseră misiune mult mai ușoară cu o echipă de Liga 2, pe atunci, CS Mioveni.

Doar că, pe stadionul din Turnu Severin, echipa lui Claudiu Niculescu (fost fotbalist al Craiovei!) a învins cu 1-0, gol în minutul 89 din penalty, Laurențiu Marinescu! Deși favorită, cu posesie și prim-plan în meci, Universitatea lui Gigi Mulțescu, avându-i în teren pe Bancu, Screciu și Ivan dintre fotbaliștii de azi, își complica mult calificarea. Și avea să o compromită la retur, doar 0-0. Voluntari, pe valul produs de eliminarea Craiovei, avea să câștige apoi și trofeul istoric.

Finalmente, în 2019, Viitorul lui Gică Hagi învingea cu 2-1 la Craiova, după ce Bancu deschisese scorul în minutul 5 și oaspeții reveneau fantastic pe final, goluri Houri (77) și Rivaldinho (89). Oltenii lui Devis Mangia, cu Pigliagelli, Mateiu și Cicâldău pe teren, aveau să piardă și returul, 0-2 printr-o “dublă” semnată Ianis Hagi.

Când s-a jucat tur-retur în Cupa României
din ediția 2009/10 până în prezent –semifinalele
ediția 2005/06 – semifinalele
din 2002/03 până în 2004/05 – sferturi și semifinale
din 1999/00 până în 2001/02 – semifinale
ediția 1998/99 – sferturi și semifinale
ediția 1995/95 – semifinale
din 1990/91 până în 1992/93 – sferturi și semifinale
ediția 1970/71 – sferturi și semifinale
ediția 1968/69 – semifinale.