Specialiștii au ales cei mai buni jucători din Liga 1: campioana CFR Cluj domină autoritar acest top. În ce clasament ocupă Dinamo primul loc

Bădulescu Silvian / 25.05.2022, 11:54
Specialiștii au ales cei mai buni jucători din Liga 1: campioana CFR Cluj domină autoritar acest top. În ce clasament ocupă Dinamo primul loc
  • Cortina a fost aproape trasă peste acest sezon de Liga 1. Singurele necunoscute rămase sunt rezultatele finale în barajele de promovare/retrogradare din prima divizie, respectiv barajul pentru determinarea echipei care va juca în preliminariile UEFA Conference League;
  • Totuși, cu titlul de campioană dat și clasamentul final, specialiștii de la CIES Football Observatory au ales „Cel mai bun 11” din 32 de ligi europene, printre care și întrecerea internă autohtonă;
  • Cu un nou titlu în vitrina și al 5-lea consecutiv, campioana CFR Cluj dă cei mai mulți jucători: 8 la număr. Mai apoi, FC Voluntari, FCSB și Universitatea Craiova completează această garnitură de start cu câte un fotbalist.

Campioană pe teren, campioană în statistici

Sezonul 2021-2022 a adus un nou titlu în Gruia. Al 8-lea la număr, al 5-lea consecutiv. Dan Petrescu și băieții săi vor reprezenta România în tururile preliminare din UEFA Champions League iar, pentru a prinde unul din cele 6 locuri rămase în grupe, ardelenii au de trecut 4 tururi preliminare și 8 meciuri.

Specialiștii de la CIES au ales cei mai buni jucători din Liga 1, sub forma unui „11” așezat în teren în 4-3-3. Campioana CFR Cluj domină această statistică, cu 8 jucători din 11. De remarcat este că Florin Tănase, cel mai bun marcator al sezonului, lipsește din această statistică.

De asemenea, Roger Rodrigues, brazilianul venit de la UTA la campioană, dar care a jucat doar în 2 meciuri în Gruia, este „titular” în această echipă.

Cum s-a ajuns, însă, la acești jucători? CIES Football Observatory s-a folosit, în exclusivitate, de o tactică de abordare ce a presupus combinarea rezultatelor echipelor cu implicarea fotbaliștilor, dar și performanțele individuale, conform datelor oferite de InStat.

Între buturi a fost ales Mihai Popa, portarul celor de la FC Voluntari, surpriza sezonului, cel care a apărat 4 din 4 penalty-uri în acest sezon. Pe linia de fund, s-a mizat pe Cristian Manea, Yuri, Iulian Cristea și Mario Camora.

Mijlocaș este complet vișiniu întrucât este alcătuit din Bosmark Boateng, Ciprian Deac și Roger, pe când atacul este format din Billel Omrani, Gabriel Debeljuh și Andrei Ivan, autor a 14 goluri și cu 11 pase de gol în contul său.

Cel mai bun prim 11 din Liga 1
*Cel mai bun prim „11” din Liga 1, sezonul 2021-2022, conform celor de la CIES Football Observatory

Dinamo București, echipa cu cei mai mulți jucători din propria pepinieră

Dinamo se află într-un punct critic al existenței. Duminică, 29 mai, formația din „Ștefan cel Mare” joacă returul barajului de promovare/retrogradare din Liga 1 și pleacă cu un handicap de 2 goluri, după partida de pe „Cluj Arena”.

Sezonul acesta a fost presărat cu multe inconstanțe pentru „câini”. Restanțe, interdicție la transferuri, 54 de jucători rulați de-a lungul sezonului competițional și 5 antrenori la cârma echipei au dus pe Dinamo pe locul 14, ultimul de baraj.

Acest inconstanțe s-au abătut și la nivel de Centrul de Copii și Juniori acolo unde, Dinamo, formație renumită la nivel juvenil, a jucat o singură semifinală la Liga Elitelor. La categoria U19, juniorii antrenați de Gheorghe Mihali s-au oprit în faza semifinalelor după ce au fost învinși, în dublă manșă, de Universitatea Cluj.

Totuși, conform CIES Football Observatory, în urma unui studiu realizat la nivelul a 40 de ligi de pe glob, Dinamo a fost echipa din Liga 1 care a folosit cei mai mulți jucători crescuți în propria pepinieră, 20 de la număr. Unii dintre aceștia debutaseră și în stagiunile trecute, pe când alții au bifat primele minute în acest sezon. Cel mai notabil jucător U21 din „Groapă” a fost Antonio Bordușanu, cu un gol și  două pase decisive în 17 partide.

Acești 20 de jucători au însemnat, de-a lungul stagiunii 2021-2022, atât în sezonul regular, cât și în play-out (35 de etape, conform studiului), un procent de 41,1% din minutele totale disputate de jucătorii dinamoviști. Universitatea Craiova se clasează pe locul 2, cu 9 jucători și 29,5% minute, pe când Farul are 15 jucători cu 28,4% minute.

În capătul opus sunt FC Botoșani și FCSB, ambele cu câte 3 jucători care au contorizat sub 1% din minute. Deși CS Mioveni a folosit doar un singur jucător produs de club, acesta a bifat 1,9% din minute.

Cine sunt cei de la CIES Football Observatory

CIES Football Observatory este un grup de cercetători din cadrul Centrului Internaional de Studii asupra Sportului, localizați în Neuchatel, Elveția. Aceștia sunt specializați în analize statistice din fotbal, fiind creat în anul 2005 de către Dr. Raffaele Poli și Dr. Loic Ravenel.

Încă de la prima apariție, CIES Football Observatory a devenit un punct de referință pentru analiza demografică pentru tot ceea ce înseamnă munca de piață a jucătorului de fotbal, analize tehnice ale performanțelor fotbaliștilor și o evaluare științifică a valorii de transfer.

CIES Football Observatory a fost, în mod regulat, mandadat de organizații de prestigiu precum, printre altele, FIFA sau UEFA, forurile conducătoare la nivel global, respectiv european, dar și de cluburi precum Chelsea, Atletico de Madrid sau Benfica Lisabona.

CIES Football Observatory
 *CIES Football Observatory