Standing men. Bravo Nedelcearu & Stanciu!

Autor: Andrei Nourescu / 08.06.2021, 13:53
Standing men. Bravo Nedelcearu & Stanciu!

A făcut déjà înconjurul lumii știrea cu ce s-a întâmplat pe teren înainte de începerea meciului Anglia – România, amicalul de gală disputat duminică la Middlesbrough.

Jucătorii ambelor echipe au îngenuncheat, în semn de susținere a campaniei Black Lives Matter, mișcare care a apărut la scară largă după uciderea lui George Floyd, la Minneapolis, pe 25 mai 2020.

Singurii jucători care au refuzat să se alăture gestului colectiv și au preferat să rămână în picioare, au fost Ionuț Nedelcearu și Nicolae Stanciu  .

Poziția celor doi tricolori a stârnit multe controverse, majoritatea opiniilor fiind de susținere a gestului lor. Dar, evident, au fost și voci absurde, care au mers până la extrem, acuzându-i pe cei doi de delimitare față de lupta contra rasismului. Nimic mai ridicol, de parcă nu ar fi doar libertatea noastră, a fiecăruia dintre noi, să decidem ce vrem să susținem și cum să o facem.

Acuzații absurde

Nicolae Stanciu chiar a explicat la cald că el și colegii săi din Cehia sunt revoltați de dimensiunile acestei campanii, după ce un coleg de-al lor a fost suspendat 10 etape fără nici o probă pentru presupusa folosire a unui cuvânt.

Ipocrizia susținătorilor acestei campanii dubioase, BLM, merge și mai departe, Ionuț Nedelcearu fiind supus unui tir de acuze de fanii greci, care l-au acuzat chiar de fascism. Sigur, prostia unora nu poate fi vindecată, dar să se ajungă la asemenea termeni pur și simplu pentru că un om cu caracter vertical refuză să îngenuncheze, e cale lungă. Ionuț Nedelcearu este un tânăr cu bun simț, cultivat și civilizat. Trebuie să fii complet idiot, să ți-l închipui rasist sau fascist.

Gest ieftin și fără substanță

Te cobori în genunchi în fața lui Dumnezeu, când te rogi sau în fața unui adevărat erou care merită un asemenea gest. Dar nu forțat de o campanie ipocrită, care victimizează o rasă mult mai mult decât e cazul. De ce aș îngenunchea pentru viața unui negru (da, negru, ca doar așa se numește și campania, Black Lives Matter) și nu și pentru cea a unui alb sau a unui chinez sau indian? Valorăm cumva unii mai mult decât alții?

Eu unul mai degrabă aș îngenunchea pentru un român de-al meu, ca Mihai Spătaru (șoferul de TIR ucis în Franța) sau ca Barbu Zaharia (bărbatul ucis de polițiști în Pitești). Nu i-am văzut pe americanii de culoare să îngenuncheze pentru ei. De ce m-ar afecta mai mult moartea lui Floyd decât moartea românilor mei? Doar ca să fac frumos o poză plină de ipocrizie dar care dă bine în ochii lumii? Nu, mersi.

Prefer să îngenunchez pentru soldații morți în Afganistan sau pentru voluntarii care hrănesc copiii înfometați și însetați din Africa.

Așa că încă o dată o spun, parcă prea ușor ne punem în genunchi. Bravo Nedelcearu, bravo Stanciu!