Ionuț Nedelcearu se apără în fața criticilor: „Nu sunt rasist. Nu am simţit să îngenunchez din obligaţie”

Autor: Giosanu Catinca / 07.06.2021, 18:52
Ionuț Nedelcearu se apără în fața criticilor: „Nu sunt rasist. Nu am simţit să îngenunchez din obligaţie”

Ionuț Nedelcearu (25 de ani), jucător al echipei naționale de fotbal a României, a explicat de ce a refuzat să îngenuncheze înaintea fluierului de start al partidei amicale pe care „tricolorii” au pierdut-o, duminică, contra Angliei, la Middlesbrough, scor 0-1. Internaționalul român a fost aspru criticat în urma gestului său, iar acum a simțit nevoia să se apere public. Cum a reacționat tricolorul în fața criticilor?

Ionuț Nedelcearu se apără în fața criticilor

Înainte de primul fluier al arbitrului, jucătorii englezi au făcut un gest deja obișnuit, punând genunchiul în pământ în semn de solidaritate cu mișcarea antirasistă ”Black Lives Matter”. Majoritatea fotbaliștilor români au urmat exemplul și au îngenuncheat și ei, însă mijlocașul de la Slavia Praga nu s-a conformat. Nu doar Ionuț Nedelcearu, fundașul de la AEK Atena, a sfidat momentul ”Black Lives Matter”, înaintea amicalului cu Anglia. Și Nicolae Stanciu (28 de ani) a refuzat să îngenuncheze în semn de solidaritate cu mișcarea antirasistă. Cei doi au rămas în picioare și au așteptat ca partida să înceapă.

În Anglia există deja mai multe controverse legate modul în care au procedat cei doi fotbaliști. Câțiva suporteri prezenți pe Riverside Stadium au huiduit momentul.

Ionuț Nedelcearu, fundașul lui AEK Atena / Foto: Profimedia
Ionuț Nedelcearu, fundașul lui AEK, a fost făcut fascist pentru că nu a îngenuncheat / Sursa Foto: Profimedia

”Nu sunt rasist. Nu am simţit să îngenunchez din obligaţie”

Ionuţ Nedelcearu, fundaşul echipei naţioanle şi al formaţiei AEK Atena, consideră că este ipocrit să se creadă că datoria împotriva rasismului este îndeplinită doar respectând un ordin de a face acest gest.

Din moment ce am aflat că refuzul meu de a îngenunchea înaintea amicalului internaţional dintre Anglia şi ţara mea a provocat comentarii negative care mă jignesc ca persoană, aş vrea doar să clarific că nu sunt rasist şi, în afară de asta, urăsc toate tipurile de rasism şi discriminări, ceva care este recunoscut de toţi cei care mă cunosc ca persoană şi ca jucător de fotbal profesionist, dar şi că nu am simţit că ar trebui să o fac dintr-o simplă obligaţie.

Opinia şi atitudinea mea faţă de viaţă este că mesajele pe care noi, ca membri ai societăţii, trebuie să le transmitem împotriva rasismului ar trebui să fie mult mai clare şi ar trebui să privească toate manifestările de rasism pe care le trăim în viaţa noastră de zi cu zi. Din punctul meu de vedere, este destul de ipocrit să credem că ne îndeplinim datoria împotriva rasismului pur şi simplu respectând ordinul de a îngenunchea!”, a scris în limba engleză fostul dinamovist, pe contul lui de Instagram.