Suedia este regina Europei, la handbal masculin. Victorie dramatică cu Spania

Bordei Radu / 30.01.2022, 23:05
Suedia este regina Europei, la handbal masculin. Victorie dramatică cu Spania

De 20 de ani aștepta Suedia un nou triumf continentatl. Premisele nu erau bune pentru Suedia, întâlneau „piaza rea”, Spania. Ibericii nu mai pierduseră din 2009, în fața Suediei. Îi învinseseră pe aceștia și în grupe, de aceea Spania pornea ca mare favorită.

Campioana europeană din 2018 și 2020 a cedat, la final, coroana, după o finală dramatică. Iar Suedia a cucerit trofeul, pentru a 5-a oară în istorie. Nordicii s-au impus cu 27-26 și și-au luat cea mai frumoasă revanșă. Mai ales că la ultima finală europeană în care se întâlniseră cele două selecționate, Spania s-a impus cu 29-23. Povestea nu s-a mai repetat.

Suedia este campioană europeană, după o victorie dramatică cu Spania. Nordicii s-au impus în ultima secundă

A fost o finală adevărată, în care ambele echipe au dat tot ce au putut. Niciuna dintre combatante nu a părut că se poate desprinde decisiv pe tabelă. Spania a condus la pauză, dar doar cu un gol. Ibericii au mai controlat ostilitățile și în startul mitanului secund. Suedia s-a ținut mereu aproape. S-a ajuns la un final dramatic, în care toată lumea aștepta prelungirile. Dar Suedia a obținut o lovitră d ela 7 metri, chiar la ultima secundă. Ekberg a devenit eroul Suediei și a marcat golul decisiv, iar titlul a mers la Stockholm, spre disperarea spaniolilor.

Pentru nordici au înscris: Jonathan Carlsbogard 2 goluri, Max Darj 1, Niclas Ekberg 5, Daniel Pettersson 2, Andreas Palicka (portar) 1, Hampus Wanne 4, Felix Claar 2, Albin Lagergren 1, Jim Gottfridsson 3, Oscar Bergendahl 5, Valter Chrintz 1.

Golurile ibericilor au fost reuşite de: Jorge Maqueda Peno 1, Angel Fernandez Perez 4, Adrian Figueras Trejo 6, Joan Canellas Reixach 1, Agustin Casado Marcelo 1, Aleix Gomez Abello 6, Gedeon Guardiola Villaplana 2, Ian Tarrafeta Serrano 5.

Suedia este noua campioană la competiția la care România nu a mai participat din 1996. Tricolorii speră ca să spargă gheața și primul prilej este Mondialul din 2023. La ediţia de Campionat European din 2022, singurii reprezentanţi ai României au fost arbitrii Bogdan Stark şi Romeo Ştefan.

Macedonia de Nord și Cehia, adversarii care stau în calea României spre turneul mondial

Tricolorii vor juca prima manşă în deplasare, pe 16 sau 17 martie, iar manşa secundă va avea loc în România, pe 19 sau 20 martie. Nu va fi o dublă ușoară, naționala din Macedonia de Nord a jucat la Euro 2022, chiar dacă a pierdut toate meciurile din grupă.

Și dacă trece de Macedonia, România va mai avea un adversar, la baraj. Este vorba de Cehia, echipă care a arătat bine la Euro. A bătut Bosnia și a fost egala vicecampioanei mondiale, Suedia. Câştigătoarea se va califica la Mondialul din 2023, care va avea loc în Suedia şi Polonia.

România a început reconstrucția naționalei, sub bagheta lui Xavi Pascual. Dar va dura timp până se vor vedea roadele muncii antrenorului.