Toată lumea îl știe de Ion, dar în buletin are alt nume! Cum îl cheamă de fapt pe Ion Țiriac și de ce a încercat să-și schimbe numele

Gabriel Eșanu 04.01.2021, 18:34
Toată lumea îl știe de Ion, dar în buletin are alt nume! Cum îl cheamă de fapt pe Ion Țiriac și de ce a încercat să-și schimbe numele

Ion Țiriac, unul dintre cei mai bogați oameni din România, este cunoscut în întreaga lume pentru afacerile sale. Dar puțini știu că fostul jucător de tenis are un alt nume în acte. Pe care a și încercat să îl schimbe, fără succes însă. Ce-i drept, diferența față de numele real nu este deloc mare. Mai exact, acesta a fost botezat cu numele Ioan, la fel ca tatăl său. Preferă să i se spună Ion și a încercat să rezolve acest lucru și în acte. Dar birocrația l-a obligat să renunțe.

„În paşaport scrie Ioan, nu scrie Ion. Tatăl meu a fost Ioan şi atunci m-a făcut şi pe mine Ioan. Am încercat la un moment dat să îmi schimb numele, să îmi pun Ion, dar trebuia să fac atâtea hârţoage încât am renunţat. Ioan Ţiriac scrie în paşaport, născut în 1939, pe 9 mai, la Braşov”, a povestit Ion Țiriac pentru TVR.

Dezvăluirea miliardarului Ion Țiriac: „Am văzut prima dată pâine când aveam cinci ani”

Acum este în topul miliardarilor din România, dar copilăria lui Ion Țiriac a fost dificilă. A povestit că până la vârsta de cinci ani nu văzuse niciodată pâinea. După ultimele estimări, omul de afaceri are în prezent o avere de 1,2 miliarde de euro.

„În 1944 aveam 5 ani. Atunci am văzut pentru prima dată pâine. E foarte greu să vorbeşti despre aceste lucruri, să înţeleagă că n-ai văzut în viaţa ta pâine. Începuse războiul, eram la Braşov, ne retrăsesem într-un sat care se numea atunci satul Lunca. Acum se numeşte Săcele, mi se pare. Stăteam la nişte rude acolo pentru că Braşovul era bombardat în fiecare zi.

Tatăl meu era în război, a avut o permisie. A venit un om bine făcut, avea 1.87, îmbrăcat în haine militare şi avea în braţe această pâine. Şi atunci a fost prima dată când mi-aduc aminte că am mâncat pâine. Şi, uite, că am crescut, acum mă uit la pâine şi mă îngraşă”, a mai povestit Ion Țiriac pentru sursa citată.

Cel mai mare tenisman român din toate timpurile, Ilie Năstase, este prieten și admirator al lui Țiriac. Cei doi au foarte multe amintiri împreună, inclusiv din perioada în care ambii aveau probleme financiare.

„Țiriac spune mereu: Ilie a dormit mai mult cu mine decât cu toate cele cinci neveste. Noi am plecat de la zero! Ne luam conserve cu noi la turnee ca să ne putem hrăni, am dormit și pe plajă în Italia. Am luat-o de jos de tot. Și ca să ajungi să ai avioanele tale private, să mai și pilotezi, când ție îți era frică…

Țin minte că mergeam cu el în SUA și spunea să îl țin de mână în avion, îi era frică. Și acum, la 81 de ani, să ajungi să pilotezi un avion privat, e ceva incredibil”, a povestit Ilie Năstase.

Urmăriți Playsport.ro și pe