TOP 10 sportivi celebri pe care echipele i-au omagiat retrăgând numerele cu care au evoluat

Gheorghiu Dan 03.09.2021, 08:17
TOP 10 sportivi celebri pe care echipele i-au omagiat retrăgând numerele cu care au evoluat

Legende, idoli, jucători care au făcut spectacol, care au scris istorie și despre care fanii aud de la părinții sau chiar de la bunicii lor. Sunt sportivi care și-au lăsat atât de tare amprenta pe palmaresul echipelor la care au evoluat, încât cluburile respective au decis să le retragă numărul. Există și în România astfel de jucători, iar în top mai intră și fanii, dar și un nume aparte.

Legendele care și-au luat numărul acasă

Istoria retragerii numerelor unor jucători speciali a apărut în sporturile americane. În special în baschet și în fotbalul american, fanii și conducătorii au hotărât împreună ca nimeni să mai poarte vreodată numărul respectiv pe maiou, respectiv pe tricou. O onoare de care s-au bucurat cei mai mari, cei mai buni și cei mai iubiți jucători.

În fotbal, moda a venit mult mai târziu, pentru că, până în anii ’90, regulamentul cerea ca titularii să poarte numere de la 1 la 11, astfel încât retragerea unui număr din acest interval era imposibilă. Iată topul celor mai mari 10 sportivi ale căror numere nu au mai fost purtate de nimeni la clubul la care ei au făcut istorie.

  1. Michael Jordan – baschet, Statele Unite. Considerat cel mai mare baschetbalist din istorie, dar și unul dintre cei mai mari sportivi, Michael Jordan a evoluat timp de 12 sezoane pentru Chicago Bulls, interval în care a transformat echipa din Illinois într-un brand mondial. Air Jordan a câștigat de șase ori titlul de campion în NBA și are cinci titluri de MVP al sezonului. Numărul 23, purtat de Jordan aproape întreaga sa carieră la Bulls a fost retras, la fel ca și al lui Scottie Pippen, 33, un alt nume legendar din aceeași echipă de excepție din anii ’90.
  2. Diego Maradona – fotbal, Argentina. El Pibe D’oro este, în viziunea multora, cel mai mare fotbalist din istorie. Campion mondial cu Argentina în 1986, când Diego a fost căpitan și a tras echipa după el, și apoi vicecampion mondial patru ani mai târziu, Maradona a devenit legenda lui Napoli, club pentru care a jucat între 1984 și 1991 și cu care a câștigat două titluri de campion al Italiei și o Cupa UEFA. Clubul i-a retras numărul 10, nu însă și naționala, pentru că cererea federației argentiniene a fost refuzată de către FIFA. De asemenea, din 2020, de la decesul lui Maradona, stadionul din Napoli îi poartă numele.
  3. Kobe Bryant – baschet, Statele Unite. Regretatul Kobe, decedat în ianuarie 2020 într-un tragic accident de elicopter, la doar 41 de ani, este singurul sportiv căruia i-au fost retrase ambele numere cu care a jucat la Los Angeles Lakers: 8 și 24. Bryant a câștigat alături de echipa din California cinci titluri în NBA și este considerat, alături de Jordan, unul dintre cei mai mari baschetbaliști din istorie.
  4. Franco Baresi și Paolo Maldini – fotbal, Italia. Legendarii fundași italieni ai lui AC Milan au jucat 20, respectiv 25 de ani, doar pentru clubul rossonero. Numărul 6, purtat de Baresi, și numărul 3, purtat de Maldini, au fost scoase din uz la Milan, cu o excepție: dacă vreunul dintre fiii lui Maldini va dori să poarte numărul tatălul lor la Milan, îl vor primi. Fiul mai mic, Daniel, joacă la echipa la care a făcut istorie tatăl său, însă este atacant și are numărul 27.
  5. Johan Cruyff – fotbal, Olanda. Un atacant uriaș al anilor ’70, Cruyff a făcut legendar numărul 14 la Ajax și la naționala Olandei, unde s-a făcut excepție pentru a-l purta în acea vreme ca titular. Lăncierii au retras numărul, nu și Portocala Mecanică, din nou din cauza opoziției FIFA. Numele său este purtat astăzi de stadionul lui Ajax. Cruyff a încetat din viață în 2016, la 68 de ani.
  6. Roberto Baggio – fotbal, Italia. Il Codino Divino a îmbrăcat tricoul cu numărul 10 la Juventus, la Milan și la Inter, cele mai mari cluburi din Italia, precum și la națională, însă gruparea care a retras acest număr este Brescia, pentru care a jucat în ultimii patru ani ai carierei sale, între 2000 și 2004.
  7. Marius Lăcătuș – fotbal, România. Legenda Stelei și-a văzut numărul retras în iulie 2021, la inaugurarea noului stadion din Ghencea. Celebrul șeptar a jucat 14 sezoane în tricoul roșu-albastru și a câștigat un număr record de titluri în România, 10.
  8. Cătălin Hîldan – fotbal, România. Decedat în octombrie 2000, în timpul unui meci amical pe care îl juca în calitate de căpitan al lui Dinamo, Cătălin Hîldan a devenit o legendă a clubului din Ștefan cel Mare. Supranumit „Unicul Căpitan”, fotbalistul plecat dintre noi la doar 24 de ani, dă numele peluzei în care stă galeria dinamovistă, iar numărul 11, purtat de el, a fost retras.
  9. Numărul 12 – fotbal. O mulțime de cluburi din întreaga lume au decis să retragă numărul 12, considerând că acesta aparține de drept fanilor. Considerați al 12-lea jucător, suporterii au fost răsplătiți în acest fel de grupări precum Bayern, Lazio, Feyenoord, Sporting Lisabona, iar din România Rapid.
  10. Gerald Ford –  fotbal american, Statele Unite. Un caz cu totul aparte, care merită să prindă acest top. Tânărul Gerald Ford a fost un talentat și apreciat jucător de fotbal american al Universității Michigan. Numărul purtat de el, 48, a fost retras mult mai târziu, în 1974, când Ford a devenit al 38-lea președinte al Statelor Unite.
Urmăriți Playsport.ro și pe