Top 3 cele mai slabe echipe la Mondial din istorie și poveștile lor incredibile

Dumitru Adrian 02.12.2022, 19:28
Top 3 cele mai slabe echipe la Mondial din istorie și poveștile lor incredibile

Dacă după Anglia – Iran 6-2 la startul Cupei Mondiale Qatar 2022 deja ne făceam ierarhii în gând privind cele mai slabe evoluții la Mondial, a venit Spania – Costa Rica 7-0. Cu toate acestea, bornele turneului final din acest an sunt departe de cele mai slabe echipe la Mondial din istorie!

Dacă toată lumea vorbește de echipele magnifice care au scris istoria frumoasă a competiție supreme, astăzi pornim împreună într-o aventură inedită dedicată unui top 3 al deziluziilor. Echipe naționale care prin prezența Cupa Mondială s-au făcut de râs pentru… generații întregi!

Cele mai slabe echipe la Mondial din istorie

În demersul nostru de a realiza un clasament relevant, am utilizat criterii care sunt greu de contestat. Pentru că, prin contraperformanțele lor, echipe naționale pe care urmează să le descoperim în contextul lor de Mondiale chiar au setat recorduri!

Începem cu El Salvador, reprezentanta fotbalului din America Centrală. Mai exact, cu ediția Campionatului Mondial Spania 1982. El Salvador participase în premieră la CM 1970 din Mexic, unde nu marcase niciun gol și încasase… 9. Dar apogeul avea să vină abia acum.

Primul meci, cu Ungaria. S-a încheiat 1-10! Cea mai mare diferență de scor din istoria Mondialelor, până azi! Și singurul hattrick marcat la un turneu final de o rezervă. Maghiarul Laszlo Kiss a intrat pe teren în minutul 55 și a marcat în minutele 69, 72 și 76! Au urmat 0-1 cu Belgia și 0-2 cu Argentina. Dar rușinea se scrisese oricum…

Zairul din 1974, de neuitat…

Pe locul 2 plasăm Zairul, actuala Republică Democratică Congo. Singura participare la o ediție de turneu final mondial a fost un fiasco! S-a produs la CM 1974, găzduit de RFG. Iar în grupa cu Scoția, Iugoslavia și Brazilia a fost… măcel!

Cu un lot alcătuit exclusiv din fotbaliști provenind din campionatul intern și iugoslavul Blagoje Vidinic pe bancă, zairezii au trăit rușinea tocmai cu… Iugoslavia! La debut n-a fost mare tristețe, un 0-2 cu Scoția, după ce adversarii s-au mulțumit cu scorul pauzei.

Dar cu plavii era 0-1 din minutul 8, africanii au rămas în 10 oameni din minutul 22, așa că la cabine s-a intrat cu o tabelă care arăta 0-6. Până la final a fost 0-9! Unde mai pui și un 0-3 de final cu Brazilia…

La Cupa Mondială după doar 2 partide!

Pentru Campionatul Mondial Elveția 1954, formatul competiției era mult diferit față de ceea ce ne-am obinșuit să vedem la ultimele turnee sau ce avem la ediția Qatar 2022. Mai exact, turneul final însemna doar 16 reprezentative, împărțite în 4 grupe de câte 4 echipe, dar fiecare națională disputând doar… două meciuri în această fază a competiției! Deși, în faza eliminatorie se calificau tot primele două clasate din fiecare grupă!

Ei bine, naționala Coreei de Sud se afla la prima ei participare la Cupa Mondială. Ajunsese aici destul de… ușor și curios! Grupa preliminară pentru Asia trebuia să aducă 5 echipe la start. Doar că cererile Indiei și Vietnamului de participare au fost… respinse! Iar China… s-a retras înainte de startul preliminariilor! Au mai rămas Coreea de Sud și Japonia, s-a jucat tur-retur și au pierdut niponii, după 1-5 și 2-2.

Două meciuri, zero goluri marcate și 16 primite! Cele mai slabe echipe la Mondial!

Lotul de 20 de fotbaliști al Coreei de Sud la acel Mondial, deși toate celelalte competitoare au avut 22 de jucători!, a fost compus din reprezentanți a doar 6 cluburi din competiția internă.

Denumirile lor pot părea astăzi hazlii: ROK Navy FC, ROK Counterintelligence Corps FC, ROK Army Quartermaster Corps FC, ROK Army Counterintelligence Corps FC, ROK Armed Forces Military Police Command FC! Practic, echipe militare și din această zonă! Doar Chosun Textile Company FC era “civilă”!

Din grupa cu RFG, Ungaria și Turcia, sorții au făcut ca asiaticii să joace doar cu ultimele două naționale. Ce-a ieșit? 0-4 la pauză și 0-9 final cu maghiarii, la debut. Apoi 0-4 la pauză și 0-7 final cu Turcia. În total, două meciuri, zero goluri, 16 încasate! Loc de cinste între cele mai slabe echipe la Mondial din istorie!

Urmăriți Playsport.ro și pe