UEFA a câștigat războiul cu FIFA. Revolta federațiilor europene a blocat organizarea Campionatului Mondial o dată la 2 ani. Răzvan Burleanu, avertisment pentru Infantino

Gabriel-Alexandru Ioniță / 21.10.2021, 13:47
UEFA a câștigat războiul cu FIFA. Revolta federațiilor europene a blocat organizarea Campionatului Mondial o dată la 2 ani. Răzvan Burleanu, avertisment pentru Infantino

În urmă cu câteva luni s-a produs un conflict destul de dur între FIFA și UEFA. Motivul a fost reprezentat de dorința forului internațional de a organiza Campionatul Mondial o dată la doi ani.

UEFA a obținut renunțarea la proiectul disputării Campionatelor Mondiale o dată la doi ani

Forul european a respins categoric această propunere pe motiv că acest lucru ar pune o presiune fantastică pe jucători și antrenori din punct de vedere fizic și psihic.

Federațiile europene au fost atât de vehemente în această perioadă încât au reușit să îl determine pe Gianni Infantino, președintele FIFA, să abandoneze acest proiect, cel puțin pentru moment.

Ședința în care urma să se voteze adoptarea acestei decizii urma să se desfășoare pe data de 20 decembrie. Infantino a înțeles însă mesajul și a anulat această întâlnire, pe care a transformat-o în care se va dezbate viitorul fotbalului mondial.

Potrivit Associated Press, marți și miercuri Infantino a avut video-conferințe cu președinții federațiilor europene. Iar 12 dintre aceștia au fost extrem de vehemenți împotriva ideii sale de a organiza un Mondial bienal.

Asta după ce chiar președintele UEFA, Aleksander Ceferin a spus în mod clar că forul european va boicota o astfel de inițiativă. Mai mult, și reprezentanții federațiilor sud-americane și cei din Asia, dar și Comitetul Internațional Olimpic au fost împotriva acestui demers.

Ce i-a transmis Burleanu lui Infantino

Federația Română de Fotbal și-a manifestat în această perioadă susținerea față de poziția adoptată de UEFA. Mai mult, în cadrul acestor discuții video, Răzvan Burleanu chiar i-a transmis un avertisment lui Infantino.

Președintele FRF a subliniat faptul că federațiile europene le-au cerut celor de la FIFA să creeze unitate în lumea fotbalului. Iar prin acest demers s-ar fi distrus acest deziderat.

V-am dat încrederea noastră pentru crea o organizație care depășește dezbinarea și oferă unitate”, a spus Burleanu potrivit AP.

De asemenea, și Alekander Ceferin a luat cuvântul și i-a transmis președintelui FIFA că punerea în practică a acestui demers ar putea consecințe extrem de dăunătoare pentru fotbalul mondial: „Vă cer să nu faceți presiune pentru a se vota, pentru că vor fi consecințe teribile pentru fotbal. Nu ar fi înțelept să mergeți imediat la vot într-o asemenea problemă, mai ales că ligile și cluburile nu vor avea drept de vot. Iar acest proiect le-ar putea afecta existența”.

Conform sursei citate, Gianni Infantino a fost și ironizat în timpul acestei ședințe. Tiago Craveiro, secretarul general al Federației Portugheze de Fotbal, i-a spus că ar trebui ca, în cazul unui Mondial la doi ani, ca echipele participante la un astfel de turneu să fie interzise la următorul pentru a se putea odihni. Și pentru a da șansa și altor echipe să participe.

Infantino a cedat în cele din urmă criticilor

Iar criticile au avut succes în cele din urmă. Gianni Infantino a încheiat spunând că nu se va merge mai departe cu acest proiect. Întrucât s-a dovedit că foarte mulți dintre cei implicați nu sunt de acord cu el.

Nu vom merge înainte cu nicio propunere dacă există cineva care se simte lezat. Înțeleg vocile critice. Vom face schimbări doar dacă suntem convinși că îi ajută pe toți. Vom merge înainte numai în cazul în care va fi mai bine pentru fiecare, financiar și sportiv”, a concluzionat președintele FIFA.

Cutremur în fotbalul mondial. FIFA ar putea dispărea dacă planul „nordic” dă rezultatele dorite