Un fost căpitan al naționalei din Moldova șochează după 0-5 cu România: „Meciuri trucate! Rezultatul nu se decide pe teren, ci în birouri”

Olteanu Ștefan 21.11.2022, 10:27
Un fost căpitan al naționalei din Moldova șochează după 0-5 cu România: „Meciuri trucate! Rezultatul nu se decide pe teren, ci în birouri”

Duminică seară, 20 noiembrie, România a jucat ultimul meci din 2022, un amical în deplasare cu Moldova. Selecționata care a fost gazdă la acest duel s-a văzut învinsă cu 0-5 de către români, iar un fost căpitan al Moldovei a răbufnit în momentul în care a văzut rezultatul final.

Fotbalul din Moldova, copleșit de mafia pariurilor? Un fost căpitan al naționalei rupe tăcerea după 0-5 cu România

Ivan Testemițanu, fost fundaș dreapta și căpitan al naționalei din Moldova, nu a putut suporta umilința încasată de reprezentativa țării sale, scor 0-5 în amicalul cu România.

În vârstă de 48 de ani, Testemițanu se poate mândri cu 56 de apariții în naționala mare a Moldovei, pentru care a marcat și cinci goluri. Crescut de Zimbru Chișinău, el a evoluat în carieră la formații precum Bristol City (Anglia), Seongnam Ilhwa (Coreea de Sud), Sibir și Terek Grozny (Rusia), Inter Baku (Azerbaidjan) sau Sheriff Tiraspol (Moldova).

Retras din activitate în vara anului 2010, Ivan Testemițanu spune că fotbalul din Moldova a fost copleșit de mafia pariurilor în ultimii ani, iar rezultatul supărător înregistrat împotriva României este doar una dintre consecințele acestui fapt.

„M-am uitat la meci și m-am speriat. M-am așteptat la un rezultat mai bun, mă așteptam la un joc mai bun, mai calitativ din partea Moldovei. Eu cred că ei s-au stăduit, dar calitatea individuală a jucătorilor români este mult mai mare. Au fructificat tot, au făcut tranziții corecte din apărare în atac, din atac în apărare. A fost o echipă solidă România.

În prima repriză au jucat doi fundași centrali foarte tineri, care nu au în picioare niciun meci la echipele de club. Calitatea și nivelul campionatului intern nu permit să avem fotbaliști de calitate. Jucătorii care au calitate și joacă în Europa, când vin în Moldova își pierd calitățile.

La noi în Moldova este o problemă foarte mare. Foarte multe rezultate se hotărăsc prin birouri, nu pe terenul de fotbal”, și-a început Testemițanu discursul, potrivit gsp.ro.

Dezvăluiri din interior

În continuare, cel care a fost declarat cel mai bun fotbalist al Moldovei în 1995 și 1997 a adăugat:

„Concurența dispare, nu avem jucători de calitate. Au fost foarte multe scandaluri în ultimii 10 ani cu meciuri trucate. Aceasta este una din cauzele pentru care nu avem rezultate.

Eu personal, când lucram la Federația Moldovenească de Fotbal, am ajutat la arestarea unor persoane din mafia internațională care au încercat să trucheze meciuri la U21 și au încercat să se infiltreze în echipele din campionatul intern din Moldova, să facă bani prin meciuri trucate.

Foarte mulți patroni care au fost prin Moldova au avut echipe ca Dacia (n.r Dacia Chișinău), acum Dinamo Auto. Ei hotărăsc prin meciuri trucate totul. Știți că la noi a fost scoasă legea ce reglementa numărul jucătorilor străini. Poți să aduci câți dorești acum.

Bineînțeles că într-o țară cu nivel economic scăzut nu este benefic pentru jucătorii moldoveni acest lucru. Ei nu sunt promovați, dar bineînțeles că artificial nu poți promova niște jucători în fotbal.

Dar până la urmă se aduc jucători de calitate scăzută în Moldova”, a mai transmis fostul fundaș dreapta.

Sheriff Tiraspol face legea în Moldova

Ivan Testemițanu a vorbit și despre influența uriașă pe care o are Sheriff Tiraspol asupra fotbalului din Moldova. Aparent, formația din orașul care se vrea a fi capitala Transnistriei profită de posibilitățile financiare pe care le are pentru a influența regulile din fotbalul moldovenesc.

Din păcate, Sheriff nu are niciun interes pentru a promova fotbalul local și se bazează în principal pe jucători străini.

„Nu vorbesc de Sheriff (n.r. Sheriff Tiraspol). Sheriff e în afara legii. Ei fac ce doresc, ei au comandat ca legea cu jucătorii străini să fie scoasă, ei au bani.

Doar cei de la Sheriff aduc jucători de calitate, s-a văzut asta în ultimul an, ultimii doi ani, dar restul echipelor nu au bani, sunt ajutate de Federație din punct de vedere financiar. Nu se face nimic pentru a promova un jucător tânăr din Republica Moldova.

Strategia Federației se concentrează acum pe futsal, minifotbal. Veteranii joacă acolo, jucători de peste 40 de ani. Problema e că Federația nu se gândește la fotbalul profesionist. La noi totul este comandat, este plătit.

E un paradox, federația noastră de fotbal are cel mai bun buget dintre toate federațiile din țară, dar are rezultatele cele mai proaste”, a mai declarat Testemițanu, potrivit sursei citate.

Din sezonul 2015 – 2016 și până în prezent, campionatul în Moldova a fost câștigat doar de Sheriff. De altfel, începând din anii 2000, formația din Tiraspol a ratat titlul doar de două ori: în 2010 – 2011 și 2014 – 2015.

În prezent, în întreg lotul lui Sheriff Tiraspol se regăsesc doar 6 jucători care au și cetățenie moldovenească.

Edi Iordănescu închide anul centenarului cu gândul la Europene: „Lumea etichetează repede, dar să nu uităm asta!”. Mesaj pentru jucători după victoria cu Moldova.