Un milion de dolari pe mucii lui Messi

Autor: Alin Buzărin / 19.08.2021, 12:17
Un milion de dolari pe mucii lui Messi

Șervețelul despărțirii dintre Leo și catalani a fost pus deja în vânzare. Umorile emoției s-au uscat, iar noi riscăm s-o luăm razva cu toții

Așadar, Leuțul se desparte în lacrimi de catalanii pe care i-a slujit și care l-au slujit și ei la rându-le. O legătură de două decenii provoacă fiori la final chiar dacă e vorba de un șifonier în care ți-ai ținut boarfele tinereții, sau de un aragaz de pe timpuri care te-a ajutat să asezonezi cu o omletă primii fluturi din stomac, cei de odinioară. Cum să nu fie urmată de reacții neurovegetative o legătură de 20 de ani între clubul care se crede cel mai mare din lume și jucătorul pe care naivii și repetenții la istoria fotbalului îl cred cel mai mare din istoria acestui sport?!


”Sălta cămeșa pe dânsul”

Așadar, în ziua de grație 8 august 2021, înainte de a pleca la Paris pentru a da binețe Orașului-Lumină, Transferului-Lumină și Salariului -Lumină, numitul Lionel Andres Messi susține la Barcelona o conferință de presă și o sesiune de plîns. La început se smiorcăie nițel, apoi plânge de-a binelea, ”de sălta cămeșa pe dânsul”, cum ar fi zis bădia Creangă. Consoarta Antonella, aflată prin preajmă, se panichează (sau poate că era pregătită, știa dinainte că vor curge ceva lacrimi) și-i întinde partenerului de viață un banal șervețel, scos dintr-un pachet la fel de banal. Subiectul acțiunii se șterge la ochi și astfel lichidele și coloizii trupești ai megastarului sunt împiedicați să ajungă pe pupitru sau pe dușumeaua catalană. Tușant!. Micător! Emoționant.! Înălțător!

Mușterii ar fi

La scurtă vreme după zvântarea lichidelor, banalul șervețel devine obiect de patrimoniu. Catalan? Universal? Petecuțul de hîrtie care costă cel mult doi-trei eurocenți e scos la vînzare de spiritele întreprinzătoare locale. Un milion de dolari, că doar în hârtia aceea a plâns Messi, nu nea Gogu de la Fișcălia! Să vedem cine o să-l cumpere. N-ar fi exclus ca fericitul posesor al lacrimilor zbicite și al mușchilor zvântați să fie chiar pariziano-qatariotul (așa se spune corect, qatariot, nu qatarez, cine folosește a doua variantă e invitat să mai treacă o dată prin clasa a șasea!) de la PSG! Vorba aceea, îl iei pe Messi cu tot ce-i aparține, dacă ai achiziționat restul trupului, trebuie să cumperi și cel mai prețios șervețel de pe Pământ.

Ne pierdem mințile!

Firește că în lumea zurlie în care trăim se poate vinde orice și se poate cumpăra orice. Dar chiar și un șervețel plin de secreții nazale și de lacrimi sărate, cu un milion de dolari? Nu cumva am început să ne pierdem mințile? Sau poate că ni le-am pierdut de tot deja? În povestea asta cu șervețelul înlăcrimat ne aflăm în fața unui episod evident de alienare, și nici măcar dacă tranzacționarea ar avea scop umanitar, banii urmând să ia cele mai nobile și mai generoase destinații cu putință, nu ne salvează nimeni de certificatul medical cu ștampila și semnătura psihiatrului. E o nebunie pe care o aplaudăm, în fața căreia ne extaziem, fără să ne dăm seama că mințile noastre sunt la fel ca acel amărât de șervețel. 

Adică sunt muci, scuzați expresia!