Un nou atac la organizarea Cupei Mondiale în Qatar. Ce mesaj au afișat suporterii celor de la Union Berlin

Bădulescu Silvian / 06.11.2021, 09:32
Un nou atac la organizarea Cupei Mondiale în Qatar. Ce mesaj au afișat suporterii celor de la Union Berlin

Organizarea Cupei Mondiale din 2022 în Qatar a trezit o mulțime de polemici încă din momentul în care s-a făcut anunțul oficial. Mai mult, disputarea competiției în intervalul noiembrie-decembrie a atras de la sine nemulțumiri în lumea fotbalului.

Ce mesaj au afișat suporterii celor de la Union Berlin

Pe lângă diversele mesaje postate pe social media, în care oamenii și-au manifestat disprețul față de Mondialul din Qatar, lucrurile au fost duse mai departe. În partida din UEFA Conference League, dintre Union Berlin și Feyenord Rotterdam, contând pentru faza grupelor, suporterii nemți au afișat un mesaj public direcționat către UEFA și FIFA, forul continental european, respectiv cel mondial.

„UEFA + FIFA = NU DREPTURILOR OMULUI – QATAR 22” a fost mesajul care s-a văzut în tribunele stadionului echipei din capitala Germaniei. În ultimele luni, au apărut știri prin care au ieșit la iveală detalii despre condițiile de muncă la care sunt supușii oameni ce lucreză la construirea arenelor pe care se va desfășura turneul mondial final.

Imigranți din țări precum Bangladesh, India sau Nepal au fost exploatați, fiind practic supuși la ore de muncă în plus, în condiții dificile. Mai mult, au existat voci care au vorbit despre faptul că aceștia au fost mințiți în legătură cu salariul, au condiții de trăit foarte grele, ba chiar ar fi fost amenințați. În urma unor investigații făcute de The Guardian, se pare că mai mult de 6500 de imigranți care au lucrat în domeniul construcțiilor stadioanelor au murit, însă, în realitate cifrele ar fi mult mai mari.

Boicotează naționalele turneul final?

Un alt subiect discutat în presă legat de Cupa Mondială din Qatar ar fi fost intenția unor naționale de a boicota acest eveniment. Printre acestea s-ar fi aflat Germania sau Norvegia.

În ceea ce-i privește pe nemți, ei sunt deja calificați la turneul final. De altfel, după cum a declarat și Peter Peters, vice-președintele Federației Germane de Fotbal, echipa națională nu va boicota competiția din Asia.

Nu am niciun motiv obiectiv să răspândesc dubii în legătură cu onestitatea și conduita decentă a qatarezilor. Qatar a cunoscut multe progrese în ultimii ani și este rolul fotbalului de a suuține aceste progrese. Ni s-a propus să boicotăm turneul, dar nu o vom face” a spus Peters.

În ceea ce privește Norvegia, aceștia chiar au supus la vot participarea naționalei în Qatar. Într-o adunare a Federației Norvegiene de Fotbal, 368 de delegați au votat pentru a refuza boicotul, în timp ce 121 au fost de acord cu acest lucru. Cum majoritatea a decis, în cazul în care țara nordică se va califica, vor participa la turneul final.

Această intenție de boicot vine din interiorul cluburilor de fotbal din Novegia. A fost chiar eliberată o declarație a cluburilor din prima divizie de fotbal („Se va simți ca și cum vom călca pe cadavre”). Aceasta a apărut după ce s-au făcut cunoscute anumite aspecte și rapoarte cu condițiile de muncă și morțile ce au survenit în urma lucrărilor la stadioane. Mai mult, jucători reprezentativi ai naționalei, precum Haaland sau Odegaard au purtat tricouri cu mesajul „Drepturi pe teren și în afara acestuia”.

Subiectul rămâne unul delicat, astfel că există șanse mari ca pe viitor să mai fie afișate mesaje de genul la adresa Cupei Mondiale din Qatar.