Un singur glonț, o singură oportunitate pentru Simona Halep. Ce trebuie să facă să mai poată juca tenis la nivel înalt

Olteanu Ștefan 25.10.2022, 07:25
Un singur glonț, o singură oportunitate pentru Simona Halep. Ce trebuie să facă să mai poată juca tenis la nivel înalt

Doru Toma, avocat specializat în cauze sportive, a dezvăluit care este singura modalitate prin care Simona Halep poate scăpa cu o pedeapsă redusă din scandalul de dopaj în care este implicată. Potrivit regulamentului, sportiva din Constanța riscă până la 4 ani de suspendare.

„Apărarea trebuie pregătită să dovedească acest lucru!”. Ce trebuie să demonstreze Simona Halep dacă vrea să mai joace tenis la nivel înalt

Simona Halep a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă prin regulament de WADA, din categoria EPO, unde pedeapsa este între 2 și 4 ani de suspendare, iar dacă va dori să mai joace tenis la nivel înalt, constănțeanca are o singură cale de a se apăra.

Doru Toma, avocat specializat în cauze sportive, a explicat ce trebuie să demonstreze Simona pentru a spera că va primi o pedeapsă redusă din partea autorităților. Simona ar fi avut, de fapt, două variante de a se apăra, însă în opinia lui Doru Toma una dintre ele nu mai poate fi luată în calcul:

„Conform Codului Mondial Anti-Doping, modificat în anul 2021, în cazul Simonei Halep sancțiunea este suspendarea pentru o perioadă de 4 ani. Față de această sancțiune maximă pot apărea reduceri ale pedepsei ca urmare a unor circumstanțe: dacă sportivul avea scutire de uz terapeutic sau dacă acesta poate proba lipsa de intenție ori neglijență.

Nu știu dacă există vreo scutire de uz terapeutic, dar cred că dacă exista până la acest moment s-ar fi aflat despre aceasta”, a dezvăluit avocatul Doru Toma.

În continuare, acesta a spus că Simonei Halep îi rămâne o singură opțiune de a-și pregăti apărarea:

„În aceste condiții, cred că apărarea trebuie pregătită în a dovedi că sportivul nu a fost implicat în lanțul decizional care a dus la această situație”, a mai adăugat Doru Toma, potrivit Eurosport.

Cazul Simonei Halep nu este privit cu optimism: „Va fi un dosar destul de greu”

În încheiere, avocatul Doru Toma a mai făcut o precizare importantă:

„Dar trebuie să mai reținem un aspect: în materia anti-dopingului funcționează principiul responsabilității stricte a sportivului.

Acesta este responsabil de tot ce ține de respectarea normelor în materie, indiferent de competența colaboratorilor săi. Ca speță juridică nu este foarte complicată, dar pentru sportiv și apărătorii săi va fi un dosar destul de greu”, a încheiat Doru Toma, avocat specializat în cauze sportive.

EXCLUSIV. Varianta trădarii, tot mai vehiculată în cazul de dopaj al Simonei Halep. „Are o mare problemă în viață!”.

Urmăriți Playsport.ro și pe