Urgența medicală pe care David Popovici a avut-o și despre care nimeni nu a știut. Acesta este motivul pentru care a ajuns la înot

Moldoveanu Camelia / 23.06.2022, 18:18
Urgența medicală pe care David Popovici a avut-o și despre care nimeni nu a știut. Acesta este motivul pentru care a ajuns la înot

David Popovici a ajuns la bazinul de înot din cauza unei urgențe medicale. Tânărul campion mondial care a obținut aurul la 100 metri liber, dar și la 200 de metri liber, a povestit ce amintiri are de la primul contat cu apa.

O urgență medicală l-a făcut pe David Popovici să se îndrăgostească de apă

Realizarea lui David Popovici la Campionatul Mondial de înot de la Budapesta nu a mai fost întâlnită în ultimii 49 de ani. Povestea primului bărbat român care a obținut aurul la Mondialele de înot este una inedită.

După cum a povestit chiar el, medicul i-a descoperit o scolioză la vârsta de patru ani și i-a sfătuit pe părinți să apeleze la înot pentru a trata această urgență medicală. A fost dragoste la prima vedere, dar și o descărcare a energiei de care avea foarte mare nevoie:

Părinții mei au decis să mă ducă la piscină, aceeași în care mă antrenez astăzi, pentru a arde o parte din acea energie – sau cel puțin pentru a o canaliza – și, de asemenea, să-mi tratez scolioza.

Cu apa, a fost dragoste la prima vedere. Punct. Îmi amintesc fiecare moment din prima mea lecție de înot. Îmi amintesc că m-am simțit imediat în locul potrivit – ca un pește. Trivial, bine, dar adevărat. Sunt slab și am brațe lungi și mâini mari. În apă, trupul meu slăbănog găsise încrederea pe care, pentru cei care sunt ca mine, este greu de găsit la acea vârstă.

Din ziua aceea apa nu a fost doar locul în care mă simt bine, ci și fabrica în care îmi pot construi visele, îmi pot alimenta pasiunea„, a dezvăluit David Popovici într-un interviu pentru revista americană de specialitate SwimSwam.

Părinții au jucat mereu un rol important în viața campionului mondial

David Popovici nu a ajuns la asemenea performanțe singur, ci având în spate o întreagă echipă și o familie care i-a fost mereu alături. Sportivul în vârstă de 17 ani a povestit cum părinții și-au adaptat programul în funcție de necesitățile lui:

„Apoi, începând cu anul următor(n.r. 13 ani), diminețile nu mai erau atât de libere, pentru că am început să înot de două ori pe zi. Mi-a fost foarte greu să mă trezesc devreme — nu înțelegeam de ce trebuie să înot la 5:00 dimineața.

Obiceiurile mele alimentare nu au ușurat situația. Sunt obișnuit să iau micul dejun cu două ore înainte de a înota.

Iar antrenamentul de la 5:00 însemna să stau la masă la 3:00 dimineața. Nu a existat o singură dată când părinții mei nu mi-au făcut micul dejun, arătând dragoste infinită pentru mine și respect enorm pentru visele mele.

La 13 ani este greu să vezi dincolo de efortul zilnic, să vezi importanța fiecărei cărămizi care construiește un viitor solid. La fel ca tehnica mea de înot. Desigur, este în mare parte naturală; instinctul meu mă face să înot într-un anumit fel, dar am muncit și mult și o fac în continuare cu antrenorul meu.

Ore și ore petrecute pentru fiecare detaliu. Eu și Adrian vorbim mult despre înot, am putea petrece zile întregi discutând despre tehnică și legende trecute, fără să ne plictisim o secundă. Potrivit multora, felul în care înot are ceva de-a face cu stilul lui Ian Thorpe„, a mai povestit David Popovici.