VAR în Liga I. Ce anunț a făcut Federația Română de Fotbal pe site-ul oficial în urmă cu puțin timp

Olteanu Ștefan / 15.09.2021, 20:59

Federația Română de Fotbal a emis un comunicat oficial cu privire la implementarea sistemului VAR în Liga I. Se pare că tehnologia este din ce în ce mai aproape să fie folosită și în fotbalul românesc, asta după ce arbitrii au început deja antrenamentele pe simulatoarele speciale.

VAR în Liga I. Arbitrii au început pregătirea practică

Implementarea sistemului VAR în Liga I a intrat în ultima etapă. Federația Română de Fotbal a anunțat printr-un comunicat oficial că au sosit în țară simulatoarele speciale pe care arbitrii se vor familiariza cu sistemul VAR.

Furnizorul de tehnologie pentru asistență video în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor. Acestea fiind instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Toate detaliile au fost puse la punct pentru startul, în această toamnă, a pregătirii practice a arbitrilor pentru introducerea sistemului VAR în competițiile Liga 1 și Cupa României.
Pentru a respecta planul de implementare și pașii obligatorii pentru certificarea arbitrilor, începând din 14 septembrie, oficialii de joc au început familiarizarea cu simulatoarele care îi vor ajuta să analizeze diferitele situații de joc”, se arată pe site-ul FRF.ro.

În ce constă pregătirea arbitrilor

Tot pe site-ul FRF.ro s-a precizat și în ce va consta pregătirea propriu-zisă a arbitrilor:

  • Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).
  • Analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci.
  • Asistență video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida și aplică principiile VAR fără însă a influența deciziile luate pe teren.
  • Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situații de joc sunt create special pentru intervenția sistemului de asistență video.
  • Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii acestora de reacție.
  • Jocuri oficiale de juniori în care situațiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren.

Fiecare arbitru va trebui să îndeplinească un total de 29 de ore de pregătire practică pentru a obține certificarea VAR.

VAR va fi implementat în Liga I în sezonul 2022 – 2023

Deși în primăvară se vorbea despre posibilitatea ca sistemul VAR să fie implementat încă din play-off-ul acestui sezon, se pare că lucrurile nu au decurs conform planului și tehnologia va fi prezentă în Liga I abia la startul sezonului următor.
Informația a fost confirmată în cadrul unei conferințe de presă de Alexandru Deaconu, vicepreședintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Suntem în perioada de pregătire a arbitrilor, off-line. Perioada de pregătire s-a făcut la Cheile Grădiștei, în primăvară. Săptămâna trecută a venit aparatura iar de luni a început pregătirea la CCA.

Arbitrii se familiarizează cu sistemul. Cum funcționează, pe ce butoane să apese, cum să colaboreze cu operatorii. De acum, acești operatori fac parte din familia arbitrilor.

Din acest moment, 10 luni va dura instructajul arbitrilor. Pentru că pregătirea se face în serie și nu paralel. E un proiect care necesită timp. Avem 50 de arbitri și conform FIFA fiecare arbitru trebuie să stea cel puțin o oră pentru a se familiariza cu sistemul”, a spus Deaconu.

VAR-ul, tot mai așteptat în Liga 1. Sorin Cârțu face lobby pentru controversata tehnologie.