OFICIAL | Echipele de club și naționala Rusiei, excluse de FIFA și UEFA din toate competițiile

Gabriel-Alexandru Ioniță / 28.02.2022, 19:42
OFICIAL | Echipele de club și naționala Rusiei, excluse de FIFA și UEFA din toate competițiile

UPDATE | FIFA și UEFA au decis să suspende echipele din Rusia, atât naționalele, cât și pe cele de club, din toate competițiile internaționale, în contextul agresiunii nejustificate inițiate de regimul de la Kremlin asupra Ucrainei.

Potrivit frf.ro, decizia a fost luată de Consiliul FIFA și de Comitetul Executiv UEFA, care s-au întâlnit în cadrul unei ședințe de urgență și va rămâne în vigoare până se vor face noi reglementări în acest sens. Cele două foruri speră că negocierile de pace dintre cele două state se vor materializa și războiul va înceta într-un timp cât mai scurt.

De asemenea, forul continental a rupt și parteneriatul cu Gazprom, cel mai important sponsor al UEFA Champions League. Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a luat și el parte la această ședință, grație poziției sale de membru al consiliului FIFA.


Știrea inițială | FIFA și UEFA s-au întâlnit în cursul zilei de luni pentru a discuta excluderea Rusiei din toate competițiile internaționale. Acest eveniment vine la scurt timp după ce mai multe federații din lume s-au poziționat ferm împotriva agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei.

În primul rând, Polonia, care va trebui să se dueleze cu Rusia, chiar la Moscova, în semifinalele play-off-ului de calificare la Campionatul Mondial din Qatar. Președintele Federației de la Varșovia a anunțat că naționala lui Robert Lewandowski nu are de gând să dispute acest meci.

FIFA și UEFA se pregătesc să dea Rusiei lovitura de grație din punct de vedere fotbalistic

De asemenea, Suedia și Cehia, echipele care se vor duela în cealaltă semifinală, susțin această inițiativă. Învingătoarea dintre cele două ar urma să joace cu învingătoarea dintre Rusia și Polonia în meciul decisiv pentru calificarea la turneul final mondial. Mai mult, Federația Engleză de Fotbal a anunțat și ea că va boicota eventuale viitoare meciuri contra Rusiei.

În urma acestor anunțuri și în urma presiunilor venite în acest sens dinspre Ucraina, FIFA a decis duminică să impună niște sancțiuni Rusiei:

Nicio competiție internațională nu se va disputa pe teritoriul Rusiei, meciurile considerat „acasă” fiind jucate pe teren neutru și fără spectatori;

Asociația membră care reprezintă Rusia va participa la orice competiție sub numele „Uniunea de Fotbal a Rusiei (RFU)” și nu „Rusia”;

Niciun steag sau imnul Rusiei nu va fi folosit în meciurile la care participă echipe de pe teritoriul Rusiei”.

De asemenea, UEFA a anunțat luni că cei de la Spartak Moscova au fost excluși din ediția din acest an a Europa League. Astfel, nemții de la RB Leipzig, adversarii lor din optimile de finală, vor trece direct în sferturi.

Asta după ce forul continental a decis ca finala ediției din acest an a Champions League să nu se mai dispute la St. Petersburg, așa cum era stabilit inițial, ci la Paris, pe Stade de France.

Decizia așteptată de întreaga planetă ar putea să fie luată în scurt timp

Aceste decizii luate de forul internațional sunt considerate însă insuficiente de comunitatea internațională. Mai ales în condițiile în care regimul de la Kremlin nu dă niciun semn momentan că ar avea de gând să oprească atacul asupra Ucrainei. Ba chiar din contră. Asta deși în cursul zilei de luni au fost demarate primele negocieri de pace între cele două părți.

Astfel că FIFA și UEFA iau în calcul excluderea Rusiei din toate competițiile desfășurate sub egida lor. O decizie în acest sens este așteptată să fie comunicată în seara zilei de luni.