VIDEO EXCLUSIV. Și „câinii” sar la coș. Dinamo are planuri mărețe în baschet după 20 de ani de la ultimul campionat câștigat. „E nevoie de timp”

Bădulescu Silvian 06.02.2023, 07:52
VIDEO EXCLUSIV. Și „câinii” sar la coș. Dinamo are planuri mărețe în baschet după 20 de ani de la ultimul campionat câștigat. „E nevoie de timp”
  • Secția de baschet a Clubului Sportiv Dinamo este cea mai titrată la nivelul acestui sport în țară. Din 1949 până în prezent, alb-roșiii și-au adjudecat 22 de titluri naționale. La o distanță foarte apropiată pândește rivala din Ghencea, Steaua, cu 21 de reușite. De curând, „câinii” care sar la coș s-au calificat în Grupa A a ligii naționale. Acest lucru permite, în a doua parte a sezonului, lupta pentru campionat;
  • În acest context, Playsport.ro a realizat un interviu cu Sotiris Manoloupoulos (52 de ani), tehnicianul echipei. Managerul grec a semnat cu Dinamo la început de stagiune, după câteva etape. Pentru el, clubul din „Ștefan cel Mare” reprezintă primul job ca antrenor în străinătate. Totuși, experiența, ca jucător și antrenor în Grecia, la cluburi precum AEK Atena, Panathinaikos sau naționala elenă, sunt un mare plus pentru ca, în viitorul apropiat, Dinamo să redevină o forță a acestui sport;
  • Totuși, obiectivele trasate în București sunt clare și se axează pe un termen mediu spre lung: „Cred în multă muncă și un program foarte bun. Trebuie să avem răbdare pentru a crea ceva bun, e nevoie de mult timp pentru a face o echipă care să se bată la titlu”.

„Mi-am lăsat familia acasă, în Grecia, pentru a veni aici. Mi-a plăcut felul în care oamenii mi-au vorbit despre proiect”

Bună ziua, Mister, ce faceți, cum sunteți, cum este în România?

Bună ziua! În primul rând, vă mulțumesc pentru că m-ați invitat să iau parte la acest interviu. Mă aflu în București de trei luni și jumătate. O să spun că-mi place foarte mult pentru că pot să-mi fac treaba pe cât de bine posibil. Dacă mă întrebi de oraș, nu am ce să-ți spun, nu am apucat să-l vizitez. Tot ce am văzut este sala de sport și apartamentul meu.

Sunteți focusat doar pe baschet acum.

Da, din acest motiv sunt aici. Mi-am lăsat familia acasă, am venit aici, mă concentrez asupra echipei. Echipa s-a chinuit foarte mult la început. Oamenii din administrația clubului, președintele au decis să îmi ofere un contract pentru a încerca să scot cele mai bune rezultate.

Dinamo este primul club pe care îl antrenați în afara Greciei, țara dumneavoastră. Cum v-ați decis să veniți în România?

Cred că, în primul rând, a fost vorba de timing. Am antrenat naționala Greciei și, ulterior, nu am putut să găsesc un loc de muncă la început de sezon. Am terminat ediția de EuroBasket destul de târziu. A trebuit, astfel, să mă concentrez la naționala Greciei. După, evident, am devenit liber de contract și am văzut această echipă ca pe o oportunitate. Mi-a plăcut felul în care oamenii mi-au vorbit despre viziunea acestui proiect, despre modul în care poate fi îmbunătățită echipa. Am simțit că este o decizie foarte bună pentru mine.

„Am atins deja primul obiectiv, calificarea în Grupa A. Nu cred în blesteme, noroc sau accidente”

Știți că Dinamo a cucerit ultimul titlu în 2003?

Da, evident, știu. Totuși, Dinamo e un club sportiv uriaș la nivel european, cu multă istorie. Am văzut, din discuțiile avute cu oamenii de aici, că vor să dezvolte secția de baschet.

Credeți că puteți rupe acest „blestem”  al celor 20 de ani fără titlu chiar în acest sezon sau, să zicem, într-un an sau doi?

Nu cred în blesteme, nu cred în noroc, nu cred că lucrurile se pot întâmpla prin intermediul unui accident. Cred în muncă. Multă muncă și un program foarte bun. Trebuie să avem răbdare pentru a crea ceva bun. Acest lucru necesită timp, nu se întâmplă dintr-odată. E nevoie de mult timp pentru a crea o echipă care să se bată la titlu.

Care este primul obiectiv aici?

Primul obiectiv a fost să ne calificăm în Grupa A a campionatului național. Am realizat acest lucru, chiar dacă am avut probleme cu accidentările. Ne-au lipsit mulți jucători, mai ales pe anumite poziții. Ne-am chinuit, a fost o grupă competitivă, din acest motiv au și fost patru echipe pe aceeași poziție. Ăsta a fost primul obiectiv. Acum începem grupa finală și obiectivul este de a deveni mai buni cu fiecare zi. Trebuie să câștigăm mereu meciul care urmează.

„U Cluj va avea un avantaj”

Care sunt așteptările dumneavoastră personale cu privire la această grupă?

E o grupă puternică, știu cel puțin jumătate din echipe, pentru că am jucat cu ele. Pe celelalte n-am apucat să le văd live, ci doar la televizor. Sunt echipe puternice și tocmai din acest motiv încerc să mă concentrez și să iau fiecare joc separat. Trebuie să fim competitivi în fiecare partidă. Dar, cum am zis, mereu următorul joc este cel pe care trebuie să ne concentrăm prima oară.

Credeți că pornește vreo echipă favorită?

În teorie, avem Cluj. Anul trecut au terminat în primele opt în BLC (n.r. – Basketball Champions League), ceea ce este foarte bine. Anul acesta joacă în Euro Cup, a doua cea mai puternică ligă europeană. E o echipă puternică, cu experiență și sunt convins că vor avea avantaj.

Ați avut oportunitatea de a juca împotriva altor echipe românești până acum?

Am jucat împotriva celor de la Cluj anul trecut (n.r. – Peristeri 74-84 U-BT Cluj Napoca). Atât. Dar, de asemenea, l-am avut pe Vlad Moldoveanu ca jucător acum patru ani (n.r. – la Ifaistos Limnou).

„Nivelul este bun în România și cred că va crește în următorii ani”

Ați venit pe parcursul sezonului 2022/2023. Cum ați găsit echipa?

Cred că primul lucru pe care l-am observat a fost o mare dezamăgire. Au stabilit standardele foarte sus, dar a fost un început greu, slab. Acest lucru a adus, de la sine, dezamăgiri. E nevoie de timp pentru ca jucătorii să realizeze că sunt mai buni, că pot mai mult și că pot deveni mai buni. A trebuit să facem anumite schimbări, am avut și parte de accidentări. Am început de jos, mai ales pe parte psihologică.

Grecia este una din țările bune la baschet din Europa, dar cum ați descrie nivelul acestui sport în România?

Cred că nivelul este bun și că, în următorii ani, va deveni și mai bun. Echipele investesc în baschet, sunt foarte mulți jucători străini buni. De asemenea, sunt și jucători autohtoni buni. Cu cât echipele investesc mai mult, cu atât nivelul se va dezvolta.

Credeți că este o problemă pentru baschetul românesc că sunt mulți jucători străini?

Este o discuție foarte lungă. Aici sunt reguli pentru ca jucătorii români să joace. În Grecia nu exista așa ceva. Totuși, au ajutat jucătorii greci? Nu neapărat. Ar putea să ajute jucătorii români? Poate. Este o discuție foarte lungă. Evident, trebuie să protejezi jucătorii români dar, în același timp, nu-i poți proteja și să le dai ceva ce încă nu merită pe deplin. Sigur, trebuie să protejeze jucători autohtoni, dar într-un mod în care ei nu se relaxează, mai ales cei tineri. Dacă ei au gândul „Ok, joc datorită acestei reguli” nu vor progresa niciodată. Trebuie să fie și alte căi de a fi sigur că acești jucători nu se relaxează și vor deveni mai buni.

„Tinerii trebuie să vadă obligativitatea de a juca cu un român ca o motivație, să nu se culce pe o ureche că joacă oricum”

Credeți că, forțând acești tineri jucători, există șansa să avem consecințe negative asupra baschetului?

Înțeleg motivele, dar, în același timp, trebuie să fie o cale ca tinerii jucători să nu se culce pe o ureche cu această regulă. Trebuie să vină la antrenament în fiecare zi și să devină mai bun. Jucătorul nu trebuie să se relaxeze dacă vrea să devină mai bun. Din contră, trebuie să tragă și mai tare.

Deci, practic, această regulă trebuie să reprezinte o motivație.

Exact! Dacă văd această oportunitate ca un mod de a munci și mai mult, atunci este rețeta bună.

Credeți că Dinamo are, în momentul de față, forța financiară sau sportivă să lupte cu „U” Cluj Napoca?

Nu știu ce să zic. Când am venit aici, nu mi-au zis că trebuie să-i batem pe cei de la Cluj. E o discuție diferită. Lucrurile trebuie făcute încet, pas cu pas și nu cu o rapiditate agresivă. Trebuie să investești în lucrurile importante: program, echipă și să devii mai bun. De acolo putem porni.

Primul meci din grupa A va fi cu cei de la Cluj. Cum îl vedeți?

E un meci greu! Avem probleme și cu accidentările, dar vom fi competitivi. Vom încerca să câștigăm. Mergem la victorie, indiferent de adversar!

„Mi-ar plăcea să am o sală 24/7, dar trebuie să o împărțim”

Ați menționat că președintele a avut un rol esențial în a vă convinge să veniți aici. Care este relația cu dânsul?

Eu îmi știu locul. El este președinte, eu sunt antrenor. El mi-a dat „cheile” către echipă și încerc să fac tot ce e mai bun.

Cum sunt condițiile pe care le-ați găsit? Aveți tot ce vă trebuie aici?

E mereu timp să dezvolți anumite lucruri. Am făcut deja acest lucru, pas cu pas. Mereu câștigi când investești.

Este ceva ce v-ar plăcea să aveți în plus?

Da, mi-ar plăcea să avem o sală de forță 24/7, dar nu este posibil. Este un club mare, e doar  o sală și trebuie să împărțim. Până acum am făcut o treabă foarte bună cu acest lucru.

Sunt și alte lucruri pe care nu le agreați?

Nu. Am venit aici să respect tot ceea ce este aici. Nu pot veni să schimb regulile sau cultura baschetului românesc. Am venit să „lupt” împotriva românilor cu regulile lor.

„Dacă avem rezultate, vin și suporterii la meciuri”

Ați antrenat AEK Atena, Panathinaikos, naționala Greciei. Există filmulețe pe Youtube cu atmosfera pe care o fac fanii și la meciurile de baschet. Cum este să fii susținut de o sală plină?

Cu cât sunt mai mulți oameni, cu atât e o atmosferă mai frumoasă. Acest club încearcă să aducă suporterii cât mai aproape de echipă. Mi-ar plăcea să jucăm cu casa închisă. Cred că suporterii s-ar bucura, iar jucătorii ar avea o energie în plus.

Știți de suporterii echipei de la fotbal?

Da, v-am zis-o, e unul dintre marile echipe ale Europei, cu rezultate și istorie.

Suporterii vin în număr mai mare la fotbal și handbal. Credeți că puteți să-i atrageți spre baschet?

Sunt de părere că, din moment ce câștigi din ce în ce mai mult, suporterii vin la meci. Trebuie să aibă răbdare, să vină la meciuri și, sunt sigur, vom avea și rezultate.

  • Dinamo este clubul sportiv cu cele mai multe titluri naționale la baschet masculin. „Câinii” și-au adjudecat, din 1949 până în prezent, 22 de titluri. Sunt urmați, îndeaproape, de rivalii din Ghencea, Steaua, care are 21 de titluri.
  • În acest sezon, alb-roșiii au terminat în primele patru echipe din Grupa B. Acest lucru permite bucureștenilor să se alăture formațiilor din Grupa A și să lupte, până la final, pentru campionatul. Ultima titlu cucerit de Dinamo la baschet datează din 2003.

Sursă foto: Clubul Sportiv Dinamo București.

Urmăriți Playsport.ro și pe