VIDEO. O nouă ediție de colecție la „Fotbal Tango”. Maestrul Marius Mitran îl are invitat pe Bobby Durbac, omul care a revoluționat marketingul sportiv din România

Gabriel-Alexandru Ioniță / 22.07.2021, 21:00

O nouă ediție de colecție la „Fotbal Tango”. Maestrul Marius Mitran îl are invitat pe Bobby Durbac, omul care a revoluționat marketingul sportiv din România. De asemenea, el este omul care a inventat marca FCSB, cea care a căpătat o valoare extrem de mare pentru fani odată cu izbucnirea scandalului dintre Gigi Becali și Clubul Sportiv al Armatei pentru marca „Steaua București”.

VIDEO. O nouă ediție de colecție la „Fotbal Tango”. Maestrul Marius Mitran îl are invitat pe Bobby Durbac, omul care a revoluționat marketingul sportiv din România

Bobby Durbac a fost director de marketing la FCSB în perioada 2008-2011. În prezent, el conduce propria firmă în acest domeniu, Durby Sports Marketing. Durbac a povestit recent cum a ajuns să lucreze la echipa roș-albastră și a explicat că pasiunea sa pentru fotbal a avut un rol determinant în alegerea făcută.

Am fost la o firmă care era sponsor la Steaua. Am dat și tabela. Aceelași model care era și la Bayer Leverkusen. Cunoscând staff-ul Stelei, într-o discuție din asta mi-au zis să vin eu să mă ocup.

Având pasiunea pentru marketing și sport s-a împinat foarte bine. I-am zis șefului că e un dream job pentru mine și mi-a dat voie să mă duc”, a spus Bobby Durbac pentru Antena Sport.

Cum a luat naștere brandul FCSB

De asemenea, Durbac a povestit și cum a luat naștere brandul FCSB. El a dezvăluit că s-a inspirat de la cluburi uriașe din Europa, precum Bayern Munchen, FC Barcelona sau Manchester City. De asemenea, a explicat că adesea îi întreba pe fanii echipei referitor la produsele pe care aceștia ar vrea să le poată achiziționa din magazinul oficial al clubului.

Nu am inventat eu apa caldă sau marketingul sportiv, așa cum pretind alții. Ideea de FCSB a venit după ce am văzut la Bayern, la Barca – FCB, MCFC – Manchester City, și așa mai departe. Aceste abrevieri erau folosite pentru merchandising. Mai stăteam prin magazine și întrebam suporterii ce și-ar dori, ce produse.

Noi aveam un parteneriat cu mai multe firme și la un moment dat tot staff-ul era cu cămășuțe cu FCSB. De acolo mi-a venit ideea asta și am creat FCSB. Îmi aduc aminte că atunci am înregistrat la OSIM Stelio, FCSB și sloganul ”Trup și Suflet pentru culori”, a mai spus Bobby Durbac sursei citate.

Bobby Durbac nu este însă cunoscut în fotbalul din România doar pentru activitatea sa extrem de apreciată de la FCSB. De-a lungul timpului, el a mai lucrat și alături de alte cluburi istorice din țara noastră, cum ar fi Rapid, Petrolul Ploiești, CS Universitatea Craiova și chiar Federația Română de Fotbal sau cea de Rugby.