VIDEO REPORTAJ. Fotbalistul de la NASA. Mijlocașul de la FCSB, cu 10 la „mate”. „Fotbalul și matematica sunt pasiunile mele!”

Bădulescu Silvian / 16.04.2022, 10:47
VIDEO REPORTAJ. Fotbalistul de la NASA. Mijlocașul de la FCSB, cu 10 la „mate”. „Fotbalul și matematica sunt pasiunile mele!”
  • Sport de performanță și învățătură la unul dintre cele mai buni licee din București. Pare un scenariu greu de crezut, însă este povestea unuia dintre cei mai bine văzuți juniori din cadrul academiei FCSB. Ștefan Stavrositu, jucător născut în 2004, este legitimat la echipa patronată de Gigi Becali și, în acest sezon, reprezintă un pilon important atât în angrenajul echipei secunde, FCSB 2, dar și a formației de la Liga Elitelor U19. Mai mult, în turul sezonului 2021-2022, Ștefan a bifat 5 meciuri la Unirea Constanța, satelitul formației din Berceni din Liga a 2-a;
  • În opoziție totală cu declarațiile date de Mihai Stoica, team managerul echipei de seniori, Ștefan Stavrositu dovedește că, dacă vrei, se poate face sport de performanță în paralel cu școala la cel mai înalt nivel. Elev în clasa a 11-a la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, tânărul fotbalist de la FCSB a terminat clasele 5-8 cu o medie de admitere de 9,64 și a optat pentru instituția de lângă Parcul „Tineretului”;
  • Pasionat al matematicii, mijlocașul central, originar din Constanța, nu a lăsat nicio secundă învățătura, fiind un elev cu media generală peste 9,60 în primii doi ani de liceu. Mai mult, în timpul gimnaziului, alături de mai mulți colegi, a participat la un proiect organizat de către NASA (National Aeronautics and Space Administration);
  • Totodată, deși „luptă” pe două fronturi, adică FCSB și școală, jucătorul care a fost legitimat înainte la Performer Constanța și Farul este și un obișnuit al loturilor naționale de juniori, de la U15 până la U18, în prezent. Cu prestațiile de la U19, dar și naționala mică, Ștefan Stavrositu poate deveni, în viitorul apropiat, o soluție pentru echipa de seniori.

Mihai Stoica, team managerul vicecampioanei țării, a oferit o declarație conform căreia a dat de înțeles că fotbalul la cel mai înalt nivel nu poate fi practicat, în paralel, și cu școala.

Am avut un jucător care a vrut să-l învoiesc ca să meargă la școală. L-am învoit și nu a ajuns fotbalist, deși avea foarte multe calități. Pe mine mă interesează fotbalul. Nu mă interesează niciun factor perturbator, iar școala poate fi unul!” declara MM Stoica în urmă cu câteva luni.

Această declarație a venit pe fondul interviurilor pe care le-a dat Octavian Popescu, „perla coroanei” pentru FCSB.

Totuși, argumentul contra declarațiilor lui Mihai Stoica vine chiar din propria curte.

Playsport.ro l-a descoperit pe Ștefan Stavrositu, jucător născut în 2004, pe care chiar MM l-a menționat la un moment dat în cadrul unei acțiuni de la  loturile de juniori. Acesta este un fotbalist de perspectivă, de bază la U19 și FCSB 2, dar și un elev de nota 10.

În turul campionatului actual, mijlocașul central a bifat 5 meciuri la Unirea Constanța, „satelitul” echipei FCSB, în eșalonul secund al fotbalului românesc.

Este complicată trecerea de la juniori la Liga a 2-a. Mi-au spus foarte multe persoane să am grijă la ce o să fie, pentru că nivelul și intensitatea sunt mult mai ridicate și au avut dreptate. Totuși, nu a fost ceva de speriat.”

*Ștefan Stavrositu în tricoul celor de la Unirea Constanța. Tânărul mijlocaș a bifat 5 partide: ACSM Poli Iași, Unirea Slobozia, Unirea Dej, CSC Șelimbăr și FC Brașov. Transfermarkt îl cotează la 10.000 de euro

Din retur s-a întors în Capitală, acolo unde „luptă” pe două fronturi: fotbal la Liga a 3-a cu echipa secundă și play-off-ul Ligii Elitelor U19, dar și învățătura.

În același timp, încă de la categoria U15, jucătorul legitimat la echipa din Berceni este și un mic „tricolor”.

Să-mi reprezint țara este cel mai frumos sentiment pe care-l pot avea. Mi s-a făcut pielea de găină când mi-a cântat imnul pentru prima oară. Acum m-am mai obișnuit (n.r. – râde). Prima dată, însă, a fost o bucurie extraordinară!”

Acesta a parcurs toți pașii până acum, de la U15 la U18, în prezent.

*Ștefan Stavrositu (numărul 6), în cadrul unei acțiuni a naționalei U17. În stânga lui, „rivalul” din „Ștefan cel Mare” și cel care a fost aproape să-i devină coleg, Antonio Bordușanu

Pasionat de fotbal, FIFA și… matematică

Puține sunt exemplele în care fotbaliștii profesioniști ajung la cel mai înalt nivel și, în paralel cu cariera sportivă, își termină și studiile.

Un exemplu este Giorgio Chiellini, cel care, în timpul sezonului 2015-2016, a obținut diploma de master în cadrul Universității de Management și Economie din Torino.

Jucătorul originar din Constanța a schimbat deja două licee de top din Capitală: Colegiul Național „Mihai Viteazu” și, în prezent, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

Cum, pentru el, școala este la fel de importantă ca și fotbalul, acesta nu a neglijat nicio secundă cartea. „Consider că este timp să le faci pe ambele, sport de performanță și școală. Singurul lucru care are de suferit este timpul meu liber. Fac fotbal pentru că-mi place, este pasiunea mea. Totodată, școala îmi folosește și există o pasiune și aici. Se numește matematica.”

Totuși, în prim-plan se află fotbalul, deoarece Ștefan Stavrositu se pregătește pentru „o carieră în sport. Dacă nu aveam planuri mărețe cu fotbalul, nu aș mai fi plecat de acasă!”

În puținul timp pe care-l are, Ștefan Stavrositu se dedică tot fotbalului. „Îmi place să mă joc FIFA sau să mă uit la un documentar, bineînțeles, despre fotbal. Ultimul pe care l-am văzut a fost cel al lui Cristiano Ronaldo, din 2014. În ceea ce privește cititul, „Eu sunt Zlatan” este ultima carte pe care am citit-o.”

*Ștefan Stavrositu în tricoul celor de la FCSB

Implicat într-un proiect cu NASA

În 2018, pe când încă se afla la nivel gimnazial și era legitimat la Farul Constanța, „Stavro”, așa cum este poreclit de către coechiperi, a fost invitat în Los Angeles, în cadrul unui proiect organizat de NASA.

*Ștefan Stavrositu (cu părul lung pe atunci) în 2018, în cadrul conferinței organizate în Los Angeles

La începutul clasei a 7-a, a venit un prieten la mine și m-a întrebat dacă vreau, alături de alți colegi, să facem un proiect pe care să-l depunem în cadrul acelui concurs. Am fost invitați, de către organizatori, la o conferință ce a avut loc în Los Angeles, în perioada aprilie-mai 2018. A fost ceva de neuitat!”

Întrebat dacă l-ar tenta o carieră la NASA, răspunsul a venit prompt.

Sincer, nu am luat în considerare o astfel de carieră niciodată, pentru că, de la momentul respectiv, m-am gândit și mă gândesc doar la fotbal.”

Focusat pe o carieră în fotbal, dar cu aceeași dedicație către școală. Aceasta este povestea lui Ștefan Stavrositu, jucător legitimat la FCSB și „tricolor” la reprezentativele de juniori.

Imediat după încheierea reportajului, s-a auzit și clopoțelul de pauză. Curtea liceului a fost „invadată” cu liceeni de toate vârstele, de la „boboci” până la cei de-a 12-a.

Cu zâmbetul pe buze și echipamentul celor de la FCSB din cap până în picioare, Ștefan a fost întâmpinat cu aplauze din partea câtorva băieți, colegi de clasă, care, după terminarea orei de sport de la care „Stavro” a fost absent motivat, au vorbit, într-un minut-două despre colegul lor, pe care de-abia așteaptă să-l vadă la meciurile din Liga 1.

Cu ochii ațintiți spre el din toate colțurile liceului, Ștefan a fost întrebat, la un moment dat, de către o colegă de liceu, dacă este jucător legitimat la echipa patronată de Gigi Becali.

Ștefan Pănoiu, „fratele” din Liga 1

În prima ligă, există un caz al unui tânăr jucător care a obținut media 10 la examenul de bacalaureat. Este vorba despre Ștefan Pănoiu, fotbalistul de 19 ani care evoluează pentru Rapid București, formația antrenată de Adrian Mutu.

Chiar vara trecută când, după mulți ani, giuleștenii au revenit în Liga 1, Pănoiu a susținut examenul final din clasa a 12-a. Mai mult, pe lângă faptul că a trecut cu brio de aceast pas important din viața lui, mijlocașul a obținut 10 pe linie la toate probele pe care le-a susținut.

Sunt foarte fericit, dar recunosc că nu m-am așteptat să am chiar 10 pe linie, deși m-am descurcat mereu bine la școală. Am dat la română, matematică și chimie anorganică. Dacă vrei cu adevărat să faci școală, poți și fiind fotbalist de performanță. Am învățat printre picături, după antrenamente și meciuri.” afirma acesta la momentul respectiv, pentru ProSport.

20 de meciuri și un gol a reușit Ștefan Pănoiu în acest sezon de Liga 1. 250.000 este cota de piață a acestuia, conform Transfermarkt.

De asemenea, un alt tânăr fotbalist de perspectivă, Radu Drăgușin, legitimat la Salernitana, „lanterna roșie” din Serie A, a avut note remarcabile la examenul de bacalaureat: 8,65 la Limba Română, 9,15 la Istorie și 9,7 la Logică. Media finală a fost 9,16.

*Captură de ecran realizată de pe pagina de Instagram a lui Radu Drăgușin, la momentul respectiv