VIDEO | Top 5 victorii oficiale ale naționalei României în istorie. „Tricolorii” lui Mirel Rădoi pot intra în top cu un succes contra Germaniei

Mihai Cheles / 19.03.2021, 12:33
VIDEO | Top 5 victorii oficiale ale naționalei României în istorie. „Tricolorii” lui Mirel Rădoi pot intra în top cu un succes contra Germaniei

„Tricolorii” lui Mirel Rădoi pot intra în istorie! O victorie împotriva Germaniei poate reprezenta un nou punct de cotitură al fotbalului românesc. Ar putea intra în top 5 victorii oficiale al naționalei României

VIDEO | Top 5 victorii oficiale ale naționalei României în istorie. „Tricolorii” lui Mirel Rădoi pot intra în top cu un succes contra Germaniei

Istoria a demonstrat că fotbaliștii români sunt capabili oricând de victorii de răsunet. Pentru o generație tânără, în schimbare, un succes contra Germaniei ar putea reprezenta un imbold masiv de încredere în vederea următoarelor meciuri din campania de calificare. Un drum lung îi așteaptă pe fotbaliștii lui Mirel Rădoi. Locul 1 în grupă ar aduce prima calificarea la Cupa Mondială după 24 de ani de așteptare.

Lungul drum prin baraj! Schimbări drastice de regulament

Chiar dacă vor termina pe locul doi, vor avea șansa de a evolua la baraj. Un baraj atipic, nu cum îl știau microbiștii din România. Vor avansa cele 10 formații clasate pe locurile 2, dar și două dintre cele mai bine clasate formații din Liga Națiunilor. Cele 12 formații vor fi împărțite în șase dueluri, ce se vor disputa într-o singură manșă. Gazda va fi stabilită în funcție de clasamentul FIFA. Cele mai bune șase, vor juca acasă. La rândul lor, cele șase echipe calificate vor fi distribuite în trei dueluri finale.  Gazda va fi stabilită prin tragere la sorți. Cine se va impune în aceste meciuri, va merge la Cupa Mondială din Qatar.

Un eventual succes contra Germaniei, campioana mondială din 2014, ar putea intra în topul celor mai importante victorii din istoria fotbalului românesc. O națională a României tânără, care are în lot opt jucători sub 25 de ani.

Iată un Top 5 cele mai importante succese din istoria fotbalului românesc:

1. România – Argentina 3-2. Au marcat: Dumitrescu 11, 18 și Hagi 58/Batistuta 16 -pen., Balbo 75

Meciul a avut loc pe 3 iulie 1994, în faza optimilor de finală ale Cupei Mondiale din Statele Unite ale Americii. Este considerată cea mai mare victorie a echipei naționale a României, împotriva unei formații care jucase finala Mondialului din Italia 1990 și care cucerise recent Copa America. Ilie Dumitrescu a reușit meciul vieții sale, iar România se califica în faza sferturilor de finală, unde avea să întâlnească Suedia.

România: Prunea – Petrescu, Selymeș, Belodedici, Mihali, Prodan – Munteanu, Popescu, Lupescu – Hagi, Dumitrescu. Au mai jucat: Gâlcă și Papură.
Antrenor: Anghel Iordănescu

Argentina: Islas – Sensini, Caceres, Ruggeri, Chamot – Ortega, Basualdo, Simeone, Redondo – Balbo Batistuta. A mai jucat Bello.
Antrenor: Alfio Basile.

2. România – Anglia 2-1. Au marcat V.Moldovan 46, Petrescu 90/ Owen 81

Meciul a avut loc pe 22 iunie 1998, în Grupa G a Cupei Mondiale din Franța! O victorie care a adus calificarea în optimile de finală ale competiției. România învingea Anglia prin două goluri marcate de singurii jucători din lot care evoluau în Premier League, la acel moment.

România: Stelea – Petrescu, Filipescu, Popescu, Ciobotariu – Munteanu, Hagi, Gâlcă, Gab.Popescu – V.Moldovan, Ad.Ilie. Au mai jucat: Ov.Stângă, L.Marinescu și Lăcătuș.
Antrenor: Anghel Iordănescu.

Anglia: Seaman – G.Neville, Adams, Campbell, Le Saux – Anderton, Batty, Ince, Scholes – Sheringham, Shearer. Au intrat: Beckham și Owen.
Antrenor: Glen Hoodle.

3. România – Italia 1-0. A marcat Ladislau Boloni, în minutul 24

Meciul a avut loc în campania de calificare la EURO 1984! Italia venea la București din postura de campioană mondială! Câștigase trofeul în Spania, cu nouă luni în urmă. Cu toate acestea, marile vedete din Peninsulă au pălit în fața minunatului Ilie Balaci. În acea seară, „Minunea Blondă” fost mai strălucitor decât oricare al italian.

România: Moraru – Rednic, G.Iorgulescu, Ștefănescu, Ungureanu – Augustin, Boloni, Klein, Balaci – Geolgău, Cămătaru. Au mai jucat: Andone și Cîrțu.
Antrenor: Mircea Lucescu.

Italia: Zoff – Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini – Marini, Tardelli, Antognoni- Conti, Rossi, Bettega. Au mai jucat: Dossena, Altobelli.
Antrenor: Vicenzo Bearzot

4. România – Olanda 1-0. Gol marcat de Dorin Goian, în minutul 71

Meciul a avut loc pe 13 octombrie 2007, în preliminariile pentru Campionatul European din 2008! Olanda trecea printr-o perioadă de tranziție. De la locul trei la Euro 2004, la finala Cupei Mondiale din 2010. O formație în care străluceau jucători precum van Bronckhorst, Van Nistelrooy, Seedorf, Van der Vaart sau Robben. Râul, ramul și arbitrii au ținut cu România la acea partidă. Golul lui Goian fiind marcat după o clară poziție de off-side, nesemnalizată de brigada condusă de actualul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor – grecul Kyros Vassaras. România s-a calificat la EURO 2008, la finalul acelei campanii.

România: Lobonț – Ogăraru, Tamaș, Goian, Raț – Codrea, Ov.Petre, Chivu, Nicoliță – Mutu, Marica.
Antrenor: Victor Pițurcă

Olanda: Stekelenburg – Heitinga, Ooijer, Mathijsen, Bouma – Seedorf, de Zeew, van Bronckhorst – Van der Vaart, Van Nistelrooy, Robben.
Antrenor: Marco Van Basten.

5. România – Spania 3-1. Au marcat Pițurcă 38, Mateuț 43, Ungureanu 45/ Caldare 80

Meciul a avut loc pe 29 aprilie 1987! Spania era vicecampioana europeană și sfertfinalistă la Cupa Mondială din Mexic 1986. Venea la București cu starurile Michel, Camacho, Zubizaretta sau Butragueno.  Cu toate acestea, România a reușit una dintre cele mai bune reprize din istorie. Cu 3-0 la pauză, Spania n-a avut nicio șansă în actul secund. Tricolorii au evoluat admirabil.

România pierde calificarea la Euro 1988 în ultima partidă. O remiză cu Austria, scor 0-0, iar România a fost întrecută de Spania cu un singur punct. În acel moment, o victorie era recompensată cu două puncte. Astfel, o victorie cu Austria, la Viena, ar fi adus calificarea.

România: Lung – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu – Mateuț, Boloni, Klein, Hagi – Lăcătuș, Pițurcă. Au mai jucat: Negrilă și Balint.
Antrenor: Emeric Ienei.

Spania: Zubizarreta – Sanchis, Andrinua, Goikoetkxea, Jose Camacho – Munoz, Gallego, Michel, Caldere – Olaya, Butragueno. Au mai jucat: Alonso și Soler.
Antrenor: Miguel Munoz.

Alte victorii istorice ale naționalei României:

  • EURO 2000: România – Anglia 3-2 (Chivu 22, Munteanu 48, Ganea 89/ Shearer 41 -pen., Owen 45)
  • Mondial 1994: România – Columbia 3-1 (Răducioiu 15,89, Hagi 34/ Valencia 43)
  • 1993 – calificări Mondial 1994: Țara Galilor – România 1-2 (Saunders 61/ Hagi 32, Răducioiu 83)
  • Mondial 1990: România – URSS 2-0 (Lăcătuș 42, 57)
  • 1989 – calificări Mondial 1990: România – Danemarca 3-1 (Balint 25, 60, Sabău 37/ Povlsen 6)
  • Mondial 1970: România – Cehoslovacia 2-1 (Neagu 52, F.Dumitrache 75 – pen./ Petras 5)
  • 1969 – calificări Mondial 1970: România – Portugalia 1-0 (Dobrin 30)
  • Mondial 1930: România – Peru 3-1 (Deșu 1, Stanciu 79, Kovacs 89/ Souza 75)
VIDEO | Top 5 victorii oficiale ale naționalei României în istorie. „Tricolorii” lui Mirel Rădoi pot intra în top cu un succes contra Germaniei
VIDEO | Top 5 victorii oficiale ale naționalei României în istorie. „Tricolorii” lui Mirel Rădoi pot intra în top cu un succes contra Germaniei