13 cu noroc, de la Pep pentru Ianis! – Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac / 12.05.2021, 16:13
13 cu noroc, de la Pep pentru Ianis! – Opinie de Sorin Chiriac

Abia ce ne dezumflaserăm nițel cu Mihăilă și Man, că iar se umflă tărâța-n noi! Până la urmă, din ”bătălia” între Milan și Lazio pentru Dennis, era să câștige Trabzonspor. Norocul nostru că-l mai avem pe Ianis. Vorba aia, ce mi-e Dennis, ce mi-e Ianis…

The Boot Room aruncă ”bomba”

Juniorul cică ”ar fi din nou în vizorul lui Tottenham Hotspur și… Manchester City”. Da, ați citit bine! ”Bomba” a apărut la noi, dar vine de la ei. De la britanici. ”The Boot Room” scrie că Rangers l-ar vinde pe Ianis Hagi pentru 13 milioane de euro, iar cei doi uriași l-ar vrea. Spurs pentru că pleacă Bale, iar City pentru că… este ieftin. Ăsta da argument! Dar nu o să spun că s-a umflat hameiul în englezi, pentru că și mie-mi place berea rece.

Locul lui Ianis la City

Nu am intenția de a comenta în vreun fel informația. De ce să risc să râd de jurnaliștii britanici (care par a copia ”cercetătorii” britanici în cazul de față) și să mă trezesc peste o lună cu Hagi Jr. în tricoul bleu? În loc să fac asta, am făcut un exercițiu de imaginație, să îmi dau seama în locul cui l-ar folosi Guardiola pe Ianis. Nu mi-a fost deloc ușor, credeți-mă, dar măcar a fost distractiv.

pep-foden-city
Phoden și Mahrez au fost decisivi pentru echipa lui Guardiola, în acest sezon de Champions League

Playmakerii lui Pep

Începem cu artileria grea, ca să ne rămână ”ăia slabi” la urmă. Rolul care i-ar veni mănușă lui Ianis în ganitura lui Pep ar fi cel al lui Kevin De Bruyne. Belgianul, care e cel mai bine plătit fotbalist din Anglia, a costat 75 de milioane de euro și valorează 100. Deci, da, pe lângă el, Ianis chiar ar fi un chilipir. Apoi, ar fi Bernardo Silva, care a jucat 24 de meciuri sezonul acesta de PL, 22 ca titular. Portughezul a costat 50 de milioane și valorează 70. Coafura lui Ianis rezistă. Încă ”e ieftin”. Primii au fost doi ”grei” ai echipei, următorul e mai lejereanu. Phil Phoden. 20 de ani, 26 de meciuri, 15 ca titular, 7 goluri în acest sezon de PL. Prin contrast, Ianis a jucat în campionat 31 de meciuri, 21 ca titular, 6 goluri. Și tot în Premier League. Scoția, însă. Phil zică-se că ar avea cea mai mare cotă de piață în acest moment la City, între 120 și 150 de milioane, bani europeni. Deci, nu chiar lejereanu…

La arat, pe benzi

Avantajul lui Ianis este că e polivalent și, fiind ambidextru, poate fi folosit pe ambele părți ale terenului, ca atacant lateral. Deci, atacăm zona aia! Raheem Sterling – a costat 75 de milioane de euro, valorează 100, are 29 de meciuri în PL, 26 ca titular, 10 goluri. Rihad Mahrez – City a plătit pe el 60 de milioane de lire sterline, dar a meritat, calificându-i pe ”cetățeni” cu golurile sale în finala CL din acest an. În campionat are 25 de meciuri, 21 ca tituar, 9 goluri. Ferran Torres – un jucător ce se poate încadra la categoria ”chilipiruri”: a costat 23 de milioane de euro, valorează 45. Spaniolul de 21 de ani a bifat 21 de partide în PL, 13 ca titular și a dat 4 goluri. Și ar mai fi o pâine de mâncat la Zinchenko, un ucrainian de 24 de ani, care a bifat 18 meciuri, 13 din primul minut. Iar dacă pe Ianis l-ar lua pentru că e ieftin, poate că pe ucrainian l-au luat de milă. A costat doar 2 milioane de euro, iar acum valorează 20.

Argumentul imbatabil

Am putea glumi că Guardiola caută înlocuitor pentru Aguero, dar nu vrem să ducem în derizoriu știrea colegilor de la ”The Boot Room”. Și oricum, am numărat deja 7 FOTBALIȘTI, care se luptă deja pentru cele 3 poziții pe care ar putea juca Ianis. Și totuși, rămâne argumentul pentru care Guardiola îl vrea pe Ianis: ”e ieftin”. Un argument imbatabil, în economia de piață! No?