A fost sau nu Duckadam împușcat de Nicu Ceaușescu? „Lumea a rămas cu impresia că n-am curaj s-o spun!”

Marian Cărăvan 28.12.2020, 18:35
A fost sau nu Duckadam împușcat de Nicu Ceaușescu? „Lumea a rămas cu impresia că n-am curaj s-o spun!”

Despre Helmut Duckadam a început să se vorbească după finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, când a apărat patru lovituri de la 11 metri. „Eroul de la Sevilla” a dispărut apoi subit din fotbalul mare, ceea ce a dat naștere multor speculații. Printre legendele care au tot circulat în acei ani se numără și aceea conform căreia Duckadam ar fi fost împușcat de Nicu Ceaușescu, în timpul unei partide de vânătoare. Fostul goalkeeper a făcut lumină în acest caz. A fost sau nu împușcat Duckadam de Nicu Ceaușescu?

A fost sau nu Duckadam împușcat de Nicu Ceaușescu?

Notorietatea de care se bucura Helmut Duckadam după finala de la Sevilla, în urma căreia Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni, umbrea oarecum puterea din România comunistă. Dispariția subită din fotbal a fostului portar al Stelei a dat naștere multor speculații. Zvonurile circulau la foc automat, iar unul dintre ele s-a propagat foarte repede. Se spunea atunci că oficialii lui Real Madrid au rămas impresionați de performanța lui Duckadam și i-ar fi oferit acestuia un Mercedes E190 pentru a-și asigura semnătura acestuia. Pornind de la această informație infirmată de Duckadam, s-a speculat că „eroul de la Sevilla” ar fi fost împușcat de Nicu Ceaușescu, care și-ar fi dorit mașina. A fost sau nu Duckadam împușcat de Nicu Ceaușescu?

„Au apărut multe informaţii false după acea finală. Una era că am luat o maşină de la Regele Juan Carlos, alta că am fost împuşcat de Ceauşescu, mi-au luat maşina şi din acest motiv n-aş mai fi jucat fotbal. Din fericire, nu a fost nimic adevărat, nu m-a împuşcat nimeni”, a spus de mai multe ori Helmut Duckadam.

Helmut Duckadam a intrat în Cartea Recordurilor după finala de la Sevilla, în care a apărat patru lovituri de la 11 metri. Fostul goalkeeper al Stelei a lămurit lucrurile în privința presupusei sale interacțiuni cu Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu.

„Nici nu știu cum au apărut zvonurile astea. Era o perioadă în care se trăia greu și totul se punea pe familia Ceauseșcu. Eu niciodată nu l-am cunoscut pe Nicu Ceaușescu și niciodată n-am schimbat vreun cuvânt cu el. Lumea a rămas cu impresia că n-am curajul să o spun. Multă lume m-a întrebat chiar și acum cum s-a întâmplat. Mă lasă să vorbesc, să le povestesc cum am fost împușcat și după la final mă întreabă: „Și câte alice ai avut?”, a spus Helmut Duckadam, în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, de la GSP.

A fost sau nu impuscat Duckadam de Nicu Ceausescu?
A fost sau nu impuscat Duckadam de Nicu Ceausescu?

A lucrat la Poliția de frontieră după ce a renunțat la fotbal

După încheierea activității de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliția de frontieră în localitatea de naștere, Semlac, din județul Arad.

În anul 2003, fostul portar a câștigat Loteria vizelor, primind dreptul de a emigra legal în Statele Unite ale Americii, și s-a stabilit alături de prima soție, Ildiko, și de fiica lor, Brigitte, în orașul Phoenix, Arizona, în toamna aceluiași an, dar a revenit după doar un an în țară.

A intrat în politică în 2004, când a devenit membru al Partidului Noua Generație, fiind ales ca vicepreședinte al PNG și președinte al filialei județene Arad.

Pe 25 martie 2008, președintele de atunci al României, Traian Băsescu l-a decorat pe Helmut Duckadam cu Ordinul „Meritul Sportiv” pentru rolul avut în câștigarea Cupei Campionilor Europeni.

Timp de un deceniu, între 2010 și 2020, a fost președinte de imagine la FCSB.

Urmăriți Playsport.ro și pe