A murit Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică și prima campioană mondială a scrimei românești

Robert Zanfir / 05.01.2022, 17:20
A murit Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică și prima campioană mondială a scrimei românești

Sportul românesc este iar în doliu. Olga Orban-Szabo, prima campioană mondială și prima medaliată olimpică din scrima românească a încetat din viață la vârsta de 83 de ani.

Olga Orban-Szabo s-a născut la Cluj, iar după retragerea din activitate a antrenat la CSA Steaua. După 1990, s-a mutat în Ungaria, alături de soțul ei, fostul poloist Alexandru Szabo.

A murit Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică și prima campioană mondială a scrimei românești

Decesul Olgăi Szabo a fost anunțat de Federația Română de Scrimă. „Eroii cu mască nu mor niciodată!”, au scris aceștia pe contul oficial de facebook.

„Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică și prima campioană mondială a scrimei românești, a plecat dintre noi.

Prin ceea ce lasă moștenire Familiei Scrimei Românești, prin tot ceea ce Olga Orban-Szabo ne-a dăruit, emoții și clipe de neuitat, lecții de viață despre caracter și omenie, EA și colegele ei de generația de aur a floretei românești, vor trăi prin fiecare scrimer care le urmează calea.

Eroii cu mască inspiră și motivează, iar Federația Română de Scrimă va duce mai departe povestea lor.

Erou cu mască, Doamna Olga Orban-Szabo, 83 de ani ( născută în 9 octombrie 1938), a cunoscut succesul și gloria pe planșele lumii. Este exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care scrima a fost mai mult decât un sport, a însemnat totul.

Olga Orban-Szabo a câștigat prima medalie olimpică pentru scrima românească în 1956, la Jocurile de la Melbourne. Floretista născută la Cluj a terminat întrecerea din Australia cu argintul la gât în competiția individuală.

Tot ea a devenit în 1962, la Buenos Aires, și prima campioană mondială la floretă individual. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câștige primul titlu suprem, la Havana, în 1969. Din echipa medaliată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl și Ana Pascu. În cariera sa, Olga Orban-Szabo a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice. 11 medalii strălucesc în palmaresul său: 3 la Jocurile Olimpice (1 argint – 2 bronz) și 8 la Campionatele Mondiale (2 aur- 3 argint- 3 bronz).

Federația Română de Scrimă transmite condoleanțe familiei și celor apropiați!

Eroul cu mască, doamna Olga Orban-Szabo va rămâne mereu în amintirea celor care iubesc scrima.
Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!”, este comunicatul celor de la FRS.