Aici s-a născut „Regele”. Ce secret ascunde casa din imagine? Locul din care Gică Hagi a plecat să cucerească lumea

Catinca Giosanu 05.02.2023, 10:02
Aici s-a născut „Regele”. Ce secret ascunde casa din imagine? Locul din care Gică Hagi a plecat să cucerească lumea

Cu toții am auzit de performanțele sportive de valoare care i-au adus recunoaștere internațională lui Gică Hagi, însă puțini știu unde s-a născut „Regele”. Ce secret ascunde casa din imagine? Dezvăluiri impresionante despre locul din care Gică Hagi a plecat să cucerească lumea.

Aici s-a născut „Regele”

Gică Hagi este considerat unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi în Europa anilor ’80 și ’90 și cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Cu toate acestea, casa în care s-a născut ”Regele” arată mult mai modest decât își imaginau fanii lui.

Casa părintească a ”Regelui” este poziționată undeva la 40 de km nord de Constanța, de-a lungul unui drum sinuos. Mai exact, imobilul se găsește în comuna Săcele, într-un sat dobrogean obișnuit la prima vedere, unde soarele arde ulițelele. În locul acela, timpul pare să stea în loc! Fiecare zi pare egală și identică cu cea de dinainte și cu cele care vor urma. Acolo, munca este destul de grea. Oamenii găsesc cu greu umbră, iar cel mai bun produs de export al comunității nu sunt produsele agricole sau industriale, ci derivă de la numele unui fotbalist născut în casa familiei Hagi: Gică Hagi.

Locul din care Gică Hagi a plecat să cucerească lumea

Săcele este o localitate sărăcăcioasă, a cărei bogăție este reprezentată doar de câteva unități agricole și de prelucrare a laptelui, dar și de apropierea de Grindul Chițuc, o rezervație naturală unde se găsește ultima plajă virgină din România.

În locul din care Gică Hagi a plecat să cucerească lumea populația este îmbătrânită. Speranțele edililor în ieșirea la liman se leagă de cautarea unor potențiali investitori pentru un parc eolian.

Imobilul în care a copilărit Gică Hagi nu iese prin nimic în evidență. Sportivul numit ”Comandante” de către fanii lui Galatasaray s-a născut pe 5 februarie 1965, pe un ger năprasnic. Bunicii lui au venit la Săcele în 1946, după ce România retrocedase teritoriul Bulgariei și s-a convenit pentru un schimb de populație, 110.000 de români și aromani în schimbul a 77.000 de bulgari. Tatăl său, Iancu Hagi, era un om cumsecade și jovial, care crestea oi și vorbea mult și repede, la fel ca tatăl său. Din acest motiv, localnicii i-au pus porecla „Al lui Palavra”. Tot în Săcele, pe coclaurile de la marginea satului, Hagi a început să joace fotbal, prima dată cu o vezica de porc. Ulterior, ”Regele” s-a jucat cu o minge din păr de cal confecționată chiar de bunicul său.

Gică Hagi pe vremea când era la echipa Națională
Gică Hagi, pe vremea când era la echipa națională de tineret

Ce secret ascunde casa din imagine?

În ciuda succesului pe care l-a avut în sportul românesc, Gică Hagi a rămas un om extrem de simplu și modest. El nu a uitat niciodată de unde a plecat. Ba chiar recunoaște că a fost sărac și că prima sa minge a primit-o abia la vârsta de 5 ani.

La un moment dat, el chiar a vorbit public despre toate aceste lucruri, de care nu se șfiește deloc.

Copilăria mea la Săcele a fost ca a oricărui copil de la sat. Eu m-am născut ca să joc fotbal. Le-am aratat acest lucru părinților prin toate manifestările mele. Primul cadou – și singurul pe care li l-am cerut vreodată! – a fost o minge. Am primit-o când aveam 5 ani, deși o cerusem la 3.”, a dezvăluit legenda fotbalului românesc.

Urmăriți Playsport.ro și pe