Arbitrul de la Campionatul Mondial care a pus capăt rapid meciului pe care l-a oficiat. A devenit foarte apreciat de fani

Olteanu Ștefan 24.11.2022, 13:28
Arbitrul de la Campionatul Mondial care a pus capăt rapid meciului pe care l-a oficiat. A devenit foarte apreciat de fani

Janny Sikazwe (43 de ani), arbitru din Zambia, a devenit celebru la începutul acestui an, iar fanii săi din întreaga lume abia au așteptat să îi vadă debutul de la Campionatul Mondial. Sikazwe a fost la centrul disputei Belgia – Canada 1-0.

Arbitrul Janny Sikazwe și-a încântat fanii cu debutul de la Campionatul Mondial! E cerut la cât mai multe partide

Janny Sikazwe a bifat o bornă remarcabilă pentru Zambia, devenind primul arbitru central din țara sa care ia parte la Campionatul Mondial.

El se numără printre cei 36 de norocoși care au posibilitatea de a fluiera de la centru partidele din Qatar, în ciuda faptului că la începutul acestui an a fost in mijlocul unui scandal uriaș.

Pe 12 ianuarie, Janny Sikazwe a oficiat partida Mali – Tunisia, din grupele Cupei Africii pe Națiuni. În acel meci, „centralul” a avut o prestație jenantă. El a acordat două penalty-uri controversate, un cartonaș roșu îndoielnic unui jucător de la Mali și, cel mai interesant, a fluierat finalul partidei în minutul 85! De altfel, acest ultim aspect l-a făcut celebru pe plan internațional pe Janny Sikazwe.

În urma protestelor vehemente, el a decis ca jocul să fie reluat, însă, din nou, l-a oprit înainte de termen. De data aceasta, fluierul final a venit în minutul 89.

Cu toate acestea, Janny Sikazwe a primit șansa din partea FIFA de a reprezenta Zambia la Mondialul din Qatar. Iar primul duel pe care l-a oficiat a fost programat miercuri, 23 noiembrie.

El a fost la centrul partidei Belgia – Canada 1-0 și fanii au avut așteptări enorme de la el. Ediția din 2022 a Campionatului Mondial s-a făcut remarcată prin prelungiri interminabile. Spre exemplu, la duelul Anglia – Iran 6-2 s-au acordat, în total, 24 de minute de prelungire.

Janny Sikazwe nu i-a dezamăgit pe admiratorii săi și a fost atent la minutele de prelungire pe care le acordă. A suplimentat prima repriză cu cinci minute, la fel cum a procedat și la finalul părții secunde. În total, „doar” 10 minute de prelungire.

Fanii i-au mulțumit în mod public lui Janny Sikazwe:

„Am avut încredere în el”, „Știam că mă pot baza pe el”, „E omul potrivit pentru a opri nebunia asta”, „Ar trebui să arbitreze fiecare meci de la Mondial”, au fost doar câteva dintre reacțiile apărute pe rețelele de socializare.

Sikazwe a fost la un pas să bată recordul din Qatar. Până acum, cel mai scurt meci a fost Croația – Maroc, unde s-au arătat „doar” 8 minute de prelungire.

Cariera controversată a lui Janny Sikazwe

Născut în 1979, în Kapiri Mposhi, Zambia, Janny Sikazwe și-a primit ecusonul de arbitru FIFA în 2010. Prima competiție importantă la care a luat parte a fost Cupa Africii pe Națiuni din 2012.

Ulterior a continuat să progreseze și în anul 2016 a arbitrat finala de la Mondialul Cluburilor, Real Madrid – Kashima Antlers. Atunci s-a petrecut și primul moment controversat din cariera lui Sikazwe. După un fault dur al lui Sergio Ramos, care avea deja cartonaș galben, „centralul” din Zambia a dus mâna la buzunarul cu cartonașe și era pregătit să îl elimine pe jucătorul Realului.

Însă, după un schimb de cuvinte cu Ramos a ales să introducă înapoi în buzunar cartonașul.

După meci, Janny Sikazwe a transmis că a auzit în cască din partea asistentului că se impunea acordarea celui de-al doilea cartonaș galben. Însă, în realitate, asistentul i-ar fi spus „fault, fără cartonaș” și asta l-a indus în eroare pe Sikazwe.

Și mai stranie a fost explicația lui Janny Sikazwe după meciul Mali – Tunisia din martie.

„A fost o situație foarte ciudată. Am încercat să intru în capul meu și să vad cine mi-a spus să opresc meciul. Poate că vorbeam singur, nu știu. Atât de rea a fost situația”.