Aroganță majoră a maghiarilor după scandalul România – Kosovo: „Ar fi o prostie să îi condamni pe cei care au nostalgii cu Ardealul maghiar”

Ioan Valentin Oprea 21.09.2023, 13:07
Aroganță majoră a maghiarilor după scandalul România – Kosovo: „Ar fi o prostie să îi condamni pe cei care au nostalgii cu Ardealul maghiar”

Decizia UEFA dictată după incidentele de la meciul România – Kosovo nu a fost trecută cu vederea nici de presa din Ungaria.

FRF a fost sacţionată cu o amendă de 52.000 de euro, iar naţionala lui Edi Iordănescu va juca următorul meci de pe teren propriu, cu Andorra, doar în prezenţa copiilor sub 14 ani. Hotârărea UEFA a venit după ce fanii din grupul „Uniţi sub Tricolor” au fişat un banner pe care era scris mesajul „Kosovo e Serbia”.

Într-un editorial publicat în ziarul Nemzeti Sport, jurnalistul Csinta Samu condamnă politica UEFA. Acesta transmite că suporterii sunt liberi să-şi afişeze pe stadioane credinţele politice şi transmite că inclusiv arborarea unor drapele ale Ungariei Mari trebuie să fie permise.

Aşa cum ultraşii din România vin la meciuri cu tricouri sau bannere pe care este inscripţionat mesajul „Basarabia e România”, aşa şi fanii din Ungaria, afirmă editoriastul maghiar, au dreptul de a afişa mesaje de susţinere a anexării Transilvaniei de către statul ungar.

Desigur, asta înseamnă că pentru mulți Kosovo va rămâne din punct de vedere emoțional o parte a Serbiei, așa cum ar fi o prostie să condamnăm susținătorii identității românești a Basarabiei sau a identității maghiare a Transilvaniei. A ne certa cu gusturile și emoțiile oricum este inutil”, a explicat acesta.

Condamnă UEFA de încălcare a dreptului la auto-exprimare

În final, Csinta Samu subliniază că astfel de comportamente ale ultraşilor vor fi în continuare interzise pe arene de UEFA, iar victime principale vor deveni Federaţiile, care vor fi nevoite să scoată din conturi bani mulţi pentru a plăti amenzile.

Numai Cel Prea Înalt (n.r. Dumnezeu) poate să dețină informații semnificative despre ceea ce se întâmplă în inimi” , a atacat ziaristul maghiar forul de la Nyon, lăsând de înţeles că UEFA încalcă dreptul la auto-exprimare.

România nu se află la prima abatere din această campanie de calificare la EURO 2024. Suporterii români au scandat lozinci anti-maghiare la partida cu Belarus, disputată pe „Arena Naţională”, în luna martie, iar UEFA a pus de îndată la plată FRF.

În plus, tot ca urmare a sancţiunilor aplicate de forul condus de slovenul Aleksander Ceferin, mai multe sectoare au fost închise accesului spectatorilor la partida cu Israel.

Urmăriți Playsport.ro și pe