Atenție, FCSB! Schmeichel, Terry, Lampard sau Evra au pățit-o grav în fața lui Viking. Ce coloși au răpus norvegienii în Europa

Justin Gafiuc / 17.08.2022, 08:00
Atenție, FCSB! Schmeichel, Terry, Lampard sau Evra au pățit-o grav în fața lui Viking. Ce coloși au răpus norvegienii în Europa

FCSB visează deja cu ochii deschiși la grupele Conference League, patronul Gigi Becali trâmbițează că se simte cu un picior în faza următoare a competiției, iar norvegienii de la Viking Stavanger sunt priviți ca un adversar facil.

Nordicii au a doua șansă contra vicecampioanei României din multe puncte de vedere (buget, salarii jucători, cotă de piață), dar, în cupele europene, obișnuiesc să dea periodic lovituri spectaculoase. Au pățit-o grav Sporting Lisabona, Chelsea sau Monaco, s-au chinuit Werder Bremen sau Austria Viena.

Trei goluri în 20 de minute

În toamna lui ‘99, portughezii au fost eliminați încă din primul tur al Cupei UEFA după un 0-3 de coșmar la Stavanger și o fragilă victorie acasă, 1-0. În trupa lui Sporting evoluau atunci Peter Schmeichel, Beto, Duscher, Pedro Barbosa sau Edmilson.

În Norvegia, gazdele au marcat de trei ori în repriza secundă în interval de numai 20 de minute! A fost imposibil pentru lusitani să mai recupereze acasă handicapul într-un meci arbitrat atunci de românul Marcel Lică.

Trei ani mai târziu, a venit rândul lui Chelsea să cadă în plasa lui Viking. Londonezii au câștigat cu 2-1 pe ”Stamford Bridge”, dar au pierdut incredibil la Stavanger, 2-4, și au ieșit tot din primul tur al Cupei UEFA.
Din echipa engleză nu lipseau Terry, Lampard, Hasselbaink, Zola sau Petit. Iar pe bancă stătea Claudio Ranieri.

Salvați de regula golului în deplasare

Apoi, în octombrie 2005, vedetele lui Monaco au pornit dezastruos faza grupelor din Cupa UEFA. Au pierdut cu 0-1 în Norvegia, ceea ce avea să însemne atunci singurul eșec din serie înregistrat de francezi, care vor și câștiga grupa.

Dar Evra, Maicon sau Adebayor au comis-o contra lui Viking, care scotea din nou capul în Europa.

La rândul lor, Werder (2-2, 0-0 – 1999) sau Austria Viena (0-1, 2-1 – 2005) au trecut mai departe cu emoții de norvegieni, doar datorită regulii golului din deplasare, care acum însă nu mai funcționează. Scoruri similare înregistrate azi ar duce dubla în prelungiri sau lovituri de departajare, unde totul este posibil.

Goana după milioanele de euro din grupă

FCSB trage împotriva lui Viking pentru un pot de 3 milioane de euro, bonusul asigurat de forul continental pentru calificarea în grupe.
Va trebui să joace însă acasă, joi, ora 21:30, fără spectatori în peluzele Arenei Naționale din cauza sancțiunilor dictate de UEFA din cauza scandărilor rasiste ale fanilor la întâlnirea cu Dunajska Streda. Bucureștenii vor achita și o amendă de 30.000 de euro.