Avem un nou campion mondial în Formula 1! Max Verstappen a reușit o victorie uriașă, chiar în ultimul tur

Bordei Radu / 12.12.2021, 16:42
Avem un nou campion mondial în Formula 1! Max Verstappen a reușit o victorie uriașă, chiar în ultimul tur

Update! Bucuria lui Max Verstappen ar putea fi de scurtă durată. Se pare că oficialii FIA ar investiga o posibilă încălcare a regulamentului de către olandez. Acesta ar fi încercat să depășească în timp ce safety-car-ul intrase pe pistă. Rămîne de văzut dacă se va lua o măsură dură, mai ales că Hamilton a pornit de pe primul loc, când cursa a fost reluată.


Formula 1 are un nou campion mondial. Max Verstappen i-a blocat drumul lui Lewis Hamilton către recordul de 8 titluri mondiale. Ultima cursă a avut un final dramatic, olandezul a reușit să îl depășească pe rival chiar în ultimul tur și să pună mâna pe titlu.

Una din cele mai disputate rivalități din istoria Formulei 1 nu putea să aibă un final linilștit. Dar puțini anticipau nebunia care a avtut loc la Abu Dhabi. A fost cu adevărat o cursă istorică și un final de care se va vorbi mult timp de acum încolo. Iar olandezul de 26 de ani a dat lovitura, deși puțină lume mai așepta acest lucru.

Formula 1 are un nou campion mondial. Cum l-a detronat Verstappen pe Lewis Hamilton

După ce Lewis Hamilton a câștigat cursa precedentă și l-a egalat pe olandez, se părea că britanicul va reuși să pună mâna pe titlul cu numărul 8 și îl va depăși pe amrele Michael Schumacher. Hamilton venea după o cursă incredibilă în care a distrus avantajul pe care Verstappen îl luase în prima parte a sezonului. Olandezul a părut nervos în ultima perioadă, cei doi au avut dueluri pe pistă în care s-au pus în pericol, dar experiența lui Hamilton părea să îl avantajeze.

Și aproape toată cursa de la Abu Dhabi a părut să dea dreptate celor care îl considerau pe Lewis favorit. Verstappen a pornit din pole-position, dar după nici 10 tururi britanicul avea deja un avantaj important. Strategia celor de la Red Bull, a fost însă perfectă. Olandezul a început pe cauciucuri soft, dar, după jumătatea cursei, a trecut pe medii și a început să reducă diferența. Britanicul a simțit pericolul, dar se pare că cei de la Mercedez nu au reacționat la fel de prompt. Hamilton a pierdut mult din diferența de timp, dar tot se menținea în frunte. Nimeni nu se aștepta, însă, la finalul nebun care a urmat.

Accidentul care a schimbat totul. Duelul nebun din finalul cursei

Cu câteva tururi înainte de final, șegful celor de la Red Bull, vorbea de o minune. Și aceasta a venit. Safety-car-ul a trebuit să intre pe pistă, cu câteva tururi înainte de final, după accidentul lui Nicholas Latifi, de la Williams. Lui Hamilton nu i-a venit să creadă, dar măcar păstra primul loc. Însă, când s-a redat drumul la cursă, Verstappen a declanșat un atac furibund, în care a pus toată energia lui. Cauciucurile superioare și-au spus cuvântul și Hamilton a fost depășit, chiar în ultimul tur. Ultimele viraje au adus o luptă disperată, dar Max a rezistat și a devenit primul campion olandez din istoria Formulei 1.

Hamilton a rămas fără cuvinte, în timp ce în standul celor de la Mercedez erau mulți nervi. Cu toate acestea, marele campion britanic s-a dus și l-a salutat pe rivalul său, pentru a pune capăt conflictului din ultima perioadă. Iar noul rege din sporturile cu motor s-a alăturat bucuriei echipei lui, unde lacrimile de fericire începuseră să curgă. În tribune mii de fani olandezi care au făcut deplasarea în Emirate celebrau deja performanța deosebită