Aventurile fotbalistului Gabi Iancu în Cecenia. Cum a trăit printre oamenii lui Kadîrov

Bogdan Solomon 31.05.2023, 17:40
Aventurile fotbalistului Gabi Iancu în Cecenia. Cum a trăit printre oamenii lui Kadîrov

Gabi Iancu a vorbit cu sinceritate despre aventura sa în Cecenia, printre oamenii excentricului dictator Ramzan Kadîrov. Chiar dacă nu a evoluat decât un sezon pentru echipa din acea regiune, mijlocașul de 29 de ani a avut ce povesti.

Gabi Iancu, dezvăluiri din perioada petrecută în Cecenia

În 2021, Gabi Iancu semna cu Akhmat Grozny, formație cunoscută ca Terek Grozny, Contractul se întindea pe trei ani și jumătate, dar în 2022 a revenit în țară, sub formă de împrumut, la FCU Craiova, ca apoi să joace pentru Hermannstadt.

Scurta experiență i-a lăsat, însă, o mulțime de amintiri. Deși a fost sfătuit să nu meargă în Cecenia, mai ales că avea pe masă o ofertă din Qatar, jucătorul format la Academia lui Gheorghe Hagi și deținător a patru titluri de campion – cu FC Viitorul (actuala Farul) în 2017, respectiv FCSB în 2013, 2014 și 2015 – a dat curs provocării și nu mică i-a fost surprinderea să constate cât de bine erau primiți jucătorii străini în acea zonă.

Mai ales românii, dat fiind faptul că Daniel Pancu se numără printre idolii suporterilor pentru evoluțiile din perioada în care îmbrăca tricoul echipei. Nu i-au uitat nici pe foștii dinamoviști Florentin Petre și Andrei Mărgăritescu. În această vară, Iancu va reveni la Grozny.

Aventurile lui Gabi Iancu printre oamenii lui Kadîrov

„Trei ani și jumătate, dintre care am stat un an și patru luni. Eram golgheter, a fost o ofertă din Qatar, nu știu de ce nu s-a concretizat. După aceea a venit un agent la mine, mi-a spus să îi semnez un mandat, nu am crezut deloc și a venit oferta. M-am gândit ’Doamne, ce fac?’. Am intrat să caut pe internet. Tot ce căutam îmi spunea ’Băi, nu semna aici că nu e bine’.

Am fost surprins plăcut. Ei renovau orașul, foarte calzi cu copiii, foarte primitori cu fotbaliștii străini. Noi eram într-o bulă mai restrânsă, eram bine văzuți, nu se lua nimeni de tine, nu existau împușcături, crime. Când am ajuns, m-au înnebunit: Pancu, Mărgăritescu, Petre, toți. Pe Pancu îl iubeau mult, îl iubesc mult de fapt.

Jucam mijlocaș central. Jucau 5-4-1, dar defensiv, foarte defensiv, nu urcau fundașii laterali. Eu jucam în fața apărării, încercam să mă lupt, erau masivi așa, dar nu… Sunt foarte duri, pe lângă faptul că au forță. Sunt destul de agresivi și la antrenament. Mi-am dat seama mai târziu. A fost o nuntă a unui coleg, e posibil să fi fost acolo ceva, dar am rămas acasă. Am zis că nu vreau să ies”, a dezvăluit Gabi Iancu, la Digi Sport.

Urmăriți Playsport.ro și pe