Băiatul de Aur face valuri. Cât de repede se vor sparge ține doar de noi! – Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 27.06.2022, 13:40
Băiatul de Aur face valuri. Cât de repede se vor sparge ține doar de noi! – Opinie de Sorin Chiriac

M-am hotărât să scriu această opinie după am văzut cât interes a generat un text scris de mine pe Facebook, în acest weekend. Au fost sute de aprecieri și zeci de mesaje și distribuiri, care m-au convins că mesajul este cel corect. Scriu aceste rânduri în timp ce David Popovici este așteptat la Palatul Victoria, pentru o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă. Politicul se trage în poză cu eroul zilei, comentează mulți. Dar haideți să interpretăm în altă notă această întâlnire. Băiatul de aur s-a urcat pe valul pe care l-a creat și forțează politicul să susțină sportul. Ce ziceți de abordarea asta? E prea naivă? Lăsați-mă să fiu ca David astăzi!

Sportul, acest lipici al națiunii române

Vă spun sincer că nu mă așteptam ca un sport individual să mai nască atâta pasiune în țărișoara noastră! Secătuiți de pandemie, speriați de război, îngrijorați de prețurile care au explodat, românii s-au bucurat ca pe vremuri, când naționala de fotbal îi scotea în stradă, când fetițele de la gimnastică ne umpleau ochii de lacrimi de bucurie sau când Simona oprea țara în loc într-o duminică de vară!

„Regele David„, în definitiv un liceean banal de 17 ani cu puteri supranaturale și discurs de diriginte, a reușit să ne unească așa cum președintele și premierul la un loc nu au reușit și nu cred că vor reuși vreodată în vecii vecilor amin… Pentru că, așa cum istoria noastră a demonstrat, sportul este unul dintre puținele mecanisme care ne mai unește ca nație.

David și umerii săi puternici

Și știți ce este diferit față de alte astfel de episoade pasagere din istoria noastră recentă? Faptul că David Popovici înțelege precis că acest moment de emulație din societate este mai presus de el. Folosesc eu vorbe mari? Da! Dar citiți ce spunea acest puști aseară, după ce a defilat pe covorul roșu: Sper că valul pe care l-am creat acum și pe care continui să-l creez va ajuta sportul să progreseze în țara asta! Pentru că are clar nevoie de o mica resuscitare … Sper că am inspirat mulți români nu numai să se apuce de vreun sport, ci și să aibă o viață mai sănătoasă, pentru că acesta este unul dintre obiectivele mele personale … Un alt vis de-al meu este să inspir cât mai multă lume! Ar fi minunat că performanța mea să facă să se contruiască cât mai mutle bazine și copiii să meargă la înot!”.

Fantastic, nu? David înțelege exact presiunea și speranțele puse pe umerii săi de toți adulții din sportul românesc, iar el și le asumă cu responsabilitate, dar cu o ușurință incredibilă. Și cu un soi de inconștiență. Dar asta e specifică vârstei…

Sportul de masă e șansa noastră. O vom irosi din nou?

David Popovici înțelege perfect că „Fenomenul David Popovici” este o șansă uriașă pentru întreg sportul românesc. El înțelege exact că această emulație trebuie exploatată acum, pentru viitorul copiilor noștri, pentru sănătatea lor fizică și mentală! Se simte asta în aproape fiecare discurs al său…

Pentru că asta face sportul înainte de orice, dincolo de campioni, medalii și onoruri… Ar trebui să profităm de această oportunitate, pentru a schimba ceva în sportul de masă, în structura orelor de educație fizică din școli, la cluburile sportive din toată România. Pentru că acolo este cheia! De acolo pleacă totul! Sunt convins că David își va juca bine cartea în fața adulților importanți ai zilei. Rămâne doar ca și aceștia să-și înțeleagă menirea, măcar la jumătate din cât de bine și-o înțelege acest puști.

Și din respect și stimă pentru David nu o să concluzionez fatidic… ”Vom rata și această șansă!”. La fel ca și el, mă declar încrezător și spun cu naivitate-n taste: ”Mai avem o șansă. Șansa David!”.

Urmăriți Playsport.ro și pe